Milliarder til kristne aktører

Kristne organisasjoner og kirkesamfunn fikk nærmere tre milliarder i offentlige midler i 2016. 1,5 milliarder ble samlet inn i gaver.

Publisert Sist oppdatert

Det går fram av medlemsstatistikken for Digni og Norme, som er paraplyorganisasjoner for til sammen 45 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. Elizabeth Laura Walmann, generalsekretær i Digni, synes det er naturlig at tallet er så høyt.

– Sivilt samfunn og det ideelle Norge er viktige bidragsytere inn i tjenestetilbudet til den norske stat, slår hun fast.

Avgjørende for driften

– Vi mottok 343 millioner til skoledrift og 237 millioner til barnehagedrift. I tillegg mottar vi i overkant av 20 millioner fra Norad til ulike bistandsprosjekter, opplyser økonomileder Øystein Frøysa.

– Hvordan ville arbeidet sett ut om dere ikke mottok offentlige midler?

– Det sier seg selv at det er avgjørende for vår drift av skole og barnehager. Vi ville vært en langt mindre organisasjon totalt sett uten institusjonene våre. Når det er sagt, så mener vi at NLM utgjør et svært viktig supplement til den offentlige skolen og barnehagen. Vi er glad for den muligheten som lovverket gir oss til å være en aktør også på denne arenaen, sier han til Dagen.

Et godt supplement

Pinsebevegelsen kommer på en fjerdeplass på listen. I 2016 mottok de 300 millioner i offentlige midler. administrasjonsleder Jan Eilert Aakre forklarer det høye beløpet med at Pinsebevegelsen har 330 kirker som driver misjonsarbeid og diakonalt arbeid. Bevegelsen driver blant annet Evangeliesenteret, bibelskoler, folkehøgskoler og barnehager.

– Vi som sitter nasjonalt har ikke oversikt over alt arbeidet som skjer lokalt. Dersom vi hadde vært organisert som et kirkesamfunn der alt lå inn under et konsern, ville vi kommet ut med over 1.000 ansatte og over en milliard i omsetning, forklarer han.

Langsiktig partner

Misjonsalliansen fikk drøyt 51 millioner i offentlige midler og ligger på en femteplass på en liste over 20 organisasjoner og kirkesamfunn som mottok mest støtte.

– Summen utgjør 40 prosent av inntektene våre. Det er viktig for oss, men vårt viktigste «bein» er innsamling. Men jo mer vi får fra myndighetene, jo mer har vi mulighet til å gjøre i utlandet, sier økonomi- og administrasjonssjef Birgitte Nyborg.

Hun sier til Dagen at Misjons­alliansen ønsker å være en langsiktig partner med norske myndigheter og drive bistandsarbeid over lang tid.

NLM hadde en nedgang i gaveinntekter fra 2015 til 2016.

– Trenden har vært negativ de siste årene, fra 136,7 millioner i 2015 til 128,5 millioner i 2017. Dette er en utfordring vi vier ekstra oppmerksomhet det kommende året. Forøvrig er det alltid fler usikre forutsetninger i NLM-økonomien. Noe er utenfor kontroll, for eksempel valutakurser, sier Frøysa.

Powered by Labrador CMS