DEN ENESTE: Sjøholt folkehøgskole i Ørskog er den eneste i sitt slag som har åpnet opp for 16-åringer

Millionsprekk for ny folkehøgskole

Indremisjonen på Sunnmøre blir oppfordret til å selge leirsteder. Generalsekretær beklager til misjonsfolket.

Publisert Sist oppdatert

Sjøholt folkehøgskole i Ålesund kommune er den eneste i sitt slag som har åpnet opp for 16-åringer og startet opp i høst med 26 elever og 17 tilsatte.

Men store økonomiske overskridelser kaster skygge over åpningen av den nye skolen som er eid av Indremisjonsforbundet.

Generalsekretær Erik Furnes er intervjuet av Radio Sunnmøre. De alvorlige overskridelsene ble tatt opp på årsmøtet til ImF Sunnmøre 14. september.

FORKLARE: I et intervju med radiokanalen forklarer Furnes hvorfor renoveringen har blitt så mye dyrere enn først antatt.

Vurderer å selge leirsteder

Der ble det lagt fram et konkret forslag til vedtak om å selge leirstedene Brusdalsheimen og Orreneset for å kunne bruke overskuddet til å hjelpe folkehøgskolen.

Ideen om skolen startet i Forbundsstyret til ImF allerede for ti år siden. ImF er eier eller medeier i flere folkehøgskoler, men ønsket å satse på en variant som traff en yngre aldersgruppe.

– Tanken var fra starten å bruke dette som en diakonal skole som har omsorg for elever, sa prosjektleder Lars Johan Klokk i et intervju med Dagen tidligere i år.

38 millioner i budsjettsprekk

Det første reelle budsjettet var på 65 millioner kroner. Den gamle husmorskolen på Sjøholt skulle renoveres og gi et unikt tilbud. Skolen var da prosjektert for 90 elever og nye internat, samt renovering av hovedbygget, skriver Radio Sunnmøre i en artikkel.

I et intervju med radiokanalen forklarer Furnes hvorfor renoveringen har blitt så mye dyrere enn først antatt; blant annet energiøkonomiserende tiltak, etterisolering og boring etter grunnvarme. I tillegg har er det blitt gjort prosjekteringsfeil, ifølge generalsekretæren.

Prisstigningen på byggemarkedet og koronarelaterte utfordringer har også bidratt til at kostnadene nå er på 103 millioner kroner.

Beklager til misjonsfolket

– En må bare beklage til misjonsfolket og andre som har gitt oss tillit, at vi har kommet dit vi har kommet. Det setter ImF som organisasjon og våre støttespillere i en vanskelig situasjon, sier Furnes til Radio Sunnmøre.

Han sier i intervjuet at de første planene ikke var realistiske og at en del av de ekstra kostnadene har vært kalkulert.

Furnes sier at «vi har hele tiden jobbet med ryggen mot veggen». Utsagnet begrunner han med at det har vært lite tid til å planlegge og prosjektere skikkelig.

Skolen skulle egentlig ha startet opp i fjor høst, men fikk utsettelse til høsten 2021.

– Denne høsten måtte vi starte opp. Det har gjort at en måtte begynne på ting før en hadde et skikkelig beregningsgrunnlag, sier han.

På kort sikt må ImF ta opp lån for å garantere at skolen blir ferdigstilt i desember i år. De må sette pant i andre eiendommer i ImF.

Ber om hjelp

Nå ber Furnes misjonsfolket og kretsen om hjelp. I intervjuet med Radio Sunnmøre oppfordrer han kretsen til å ta i bruk den nye folkehøgskolen og nye Ålesund folkehøgskole og vurdere om tiden er inne for å avvikle leirsteder og investere penger i Sjøholt.

– Situasjonen vi har havnet i setter ImF og våre støttespillere i en vanskelig situasjon, erkjenner han.

KRETSSEKRETÆR: Johan Halsne til høyre er kretssekretær i Sunnmøre Indremisjon.

Johan Halsne er kretssekretær i Sunnmøre Indremisjon. Han hadde ikke anledning til å delta på årsmøtet, men opplyser til Dagen at det ikke ble gitt åpning for å kommentere innlegget til generalsekretæren.

Ifølge Halsne har det ikke kommet mange reaksjoner i etterkant, men de som har tatt kontakt har vært undrende og negative til forslaget om å selge to leirsteder.

Powered by Labrador CMS