Millionunderskudd i Normisjon

I inneværende treårsperiode har konsernet Normisjon hatt et underskudd på over 100 millioner kroner. – Vi må ta drastiske valg, sier generalsekretær.

Publisert Sist oppdatert

Ved inngangen til 2015 hadde konsernet Normisjon en egenkapital på 172 millioner kroner. Ved utgangen av 2017 er egenkapitalen på 62 millioner.

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland avsluttet første del av sitt visjonsforedrag onsdag med å be generalforsamlingen i Normisjon om å reise seg og synge «Reis deg Guds menighet».

Da hun fortsatte foredraget etter lunsj på onsdag, innrømmet hun at det var en setning hun ikke likte i salmen: «Høsten er stor, og så få vi er».

– I Normisjon kunne vi like gjerne ha sunget «Høsten er stor og så dårlig råd vi har», sa generalsekretæren.

Hun fortsatte:

– Hovedkontoret med internasjonal avdeling har et dramatisk stort underskudd og situasjonen blir ikke bedre av at svært mange av regionene har store driftsunderskudd. Det er noe vi må gjøre noe med.

Økonomi

Langmoen Kvelland la situasjonen tungt over forsamlingen:

– Landsstyret og lederne i Normisjon ønsker at generalforsamlingen og vi alle sammen skal skjønne at det er så dramatisk nå at vi må ta drastiske valg og stå for dem. Men det er mulig å snu, gå i gang igjen og fortsette, sa hun.

– Både når vi har god og når vi har dårlig økonomi må fokuset vårt være: Hva vil du oss nå, Gud? Det fritar oss ikke for å jobbe på en solid måte med økonomien.

Konkurs

Årsregnskap for 2015, 2016 og 2017 ble lagt ut på organisasjonens nettside dagen før generalforsamlingen. I 2015 viste konsernets årsresultat et underskudd på 50 millioner kroner. Det ble henvist til konkursen i den kristne bokhandlerkjeden Vivo og devaluering av lokal valuta i Aserbajdsjan som får direkte følger for organisasjonen.

I 2016 hadde konsernet et underskudd på 25 millioner kroner. Igjen ble konkursen i Vivo og devaluering av valuta i Aserbajdjsan pekt på som årsak.

I 2017 var underskuddet på 27 millioner kroner. «Resultatet påvirkes fremdeles av investeringer i ny database og tidligere konkurs i Vivo. Det er også en reduksjon i mottatte testamentariske gaver, som er utfordrende å budsjettere med» skrev landsstyret i sin årsberetning.

Driftsinntekter for konsernet var 288 millioner i 2015. Dette beløpet inkluderer 114 millioner fra posten «bokhandel». Driftsinntektene var på 154 millioner i 2016 og 127 millioner i 2017.

– Ikke tilstrekkelig til å nå målet

I et brev til delegatene med overskrift «Sammen er vi Normisjon» står det at snuoperasjonen Normisjon startet i 2015 ga resultater, men ikke var tilstrekkelig til å nå målet om et budsjett i balanse for 2018.

Der ble følgende årsaker pekt på:

• For høyt aktivitetsnivå internasjonalt i forhold til inntektene.

• Normisjon sentralt har betalt for felles aktiviteter og aktiviteter i andre enheter.

• Konkurs i Vivo og store tap i Viator som er et redskap for å bygge opp forretningskompetanse i Norge og Normisjons samarbeidsland. Viator driver virksomhet i Aserbajdsjan, Bangladesh og Nepal.

I brevet står det at pengene er brukt på en god måte; til misjon. Samtidig erkjenner ledelsen at organisasjonen i for stor grad har drevet misjon på forskudd, manglet nødvendig økonomisk kompetanse til å ta tak og gjøre nødvendige tilpasninger. Det erkjennes også at ledelsen har vært vel raske til å ta regningen sentralt i tilfeller der den skulle vært fordelt på flere.

Powered by Labrador CMS