Millionvekst for Stefanusalliansen: – Imponert over kreative menigheter
Til tross for færre gaver fra grupper og menigheter har Stefanusalliansen fått inn omlag 35 millioner i ordinære gaver i 2021. Det er 4 millioner mer enn året før.
Redusert møtevirksomhet på grunn av pandemien merkes også i kollekt- og gaveinntektene til mange kristne organisasjoner. Slik har det også vært for Stefanusalliansen. Sammenlignet med 2019, det siste året før pandemien, er gavene fra grupper og menigheter til menneskerettighetsorganisasjonen redusert med cirka en tredjedel, fra i overkant 4,8 millioner i 2019 til i underkant av 3,3 millioner i fjor. Men nedgangen er mindre enn man kunne frykte, skriver organisasjonen i en pressemelding.
– Vi er imponert over hvor kreative en god del menigheter og grupper har vært til å samle inn midler på nye måter når de ikke har kunnet møtes som før, sier Marianne Haugerud som er leder for kommunikasjon og marked i Stefanusalliansen.
I tillegg forteller hun at faste givere og folk som svarer på kampanjer eller gir andre enkeltgaver, har kompensert for mer enn gavenedgangen som følge av møterestriksjoner.
– Vi har stor grunn til takknemlighet. Veksten i gaver fra våre aktive støttespillere er meget kjærkommen i en tid hvor kristne og andre religiøse minoriteter er under forsterket press i en rekke land. Vi er glade for at våre givere ser at behovene øker og at arbeidet vi driver gjennom våre partnere, gjør en forskjell, sier Haugerud.
Økt over en fjerdedel
Sammenlignet med 2019 har gavene fra enkeltpersoner økt med i overkant av en fjerdedel, fra 25 millioner til nær 32 millioner kroner i fjor. For eksempel har den faste, avtalte givertjenesten økt med 17 prosent sammenlignet med 2019 og med 11 prosent gjennom 2021.
– Vi vil etter beste evne forvalte midlene. Vi vet at pandemien har vært og er krevende for mange nordmenn. Stefanusalliansens partnere i en rekke land lever midt i kriser som er langt verre enn våre, med lav vaksinedekning og med andre kriser på toppen. Vi har forsøkt å støtte partnere som har kastet om på sine planer for å møte nød, sier Haugerud.
Stefanusalliansen har siden 2018 også hatt økning i offentlig finansiering gjennom an avtale med Utenriksdepartementet. Disse midlene går til målrettet arbeid blant annet for undervisning om trosfrihet og til prosjekter for rettshjelp ved brudd på trosfriheten.
– Gaver er fortsatt vår viktigste inntektskilde. Det er gaver som finansierer alle våre prosjekter innen misjon og vårt arbeid for å formidle kunnskap om og inspirasjon fra arbeidet våre partnere står i, sier Haugerud.
Nedgang totalt
Til tross for økningen i ordinære gaver har Stefanusalliansen likevel en nedgang i totale gaver på 2 prosent i 2021 sammenlignet med året før. Dette skyldes ifølge organisasjonen i hovedsak variasjon i antall testamentariske gaver. I 2020 fikk Stefanusalliansen rekordhøye 4,9 millioner gjennom testamenter, en sterk oppgang fra året før. I 2021 kom det ingen slike gaver.
– Vi er glade for alle som testamenterer midler til vårt arbeid. Disse midlene gir oss over tid økonomiske muskler utover ordinære budsjetter, til misjon og kamp for trosfrihet, sier Haugerud.