Mindre frihet for religiøse minoriteter
Økt religiøs intoleranse truer pluralismen i Indonesia. Siden 1945 har de ulike religionene levd i fredlig sameksistens.
En ny rapport fra den britiske organisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW), forteller at trusselen fra ytterliggående islamister rammer nær sagt samtlige religiøse retninger i Indonesia. Det gjelder ulike muslimske minoriteter, såvel som protestanter, katolikker, buddhister, hinduer, konfusianister, bahaier, ulike stammereligioner og ateister.
Mannen bak rapporten, Benedict Rogers, la fram funn og anbefalinger for Utenriksdepartementet og Stortinget denne uken. Til Dagen sier han at han har tre helt spesifikke utfordringer til norske myndigheter:
– Norge må i sin menneskerettsdialog med Indonesia appellere til den nye presidenten om å revurdere dagens lovgivning i landet, så som blasfemiloven og loven om markering av religiøs tilhørighet i passet.
– Norge må oppfordre Indonesia til å invitere FNs spesialrapportør om religions- og trosfrihet på besøk til landet.
– For det tredje ber vi Norge om å ta opp med indonesiske myndigheter undervisningsplanen i religion i skolen. Religionsundervisningen er obligatorisk, men studentene lærer kun om sin egen tro. Derfor finnes det ingen muligheter for å bygge forståelse mellom religionene gjennom faget.
– Dessuten undervises det kun i en av de seks godkjente religionene. Det vil si at dersom du ikke har noen religiøs tro, eller tilhører en stammereligion, så må du velge undervisning for eksempel i kristendom eller islam, forklarer Rogers.
– Med bakgrunn i den prosessen Norge har vært igjennom når det gjelder religionsfaget, mener vi at norske politikere har noe å bidra med i denne sammenhengen.
Nasjonens grunnlag
Da Indonesia forberedte etableringen av en selvstendig nasjon ble «Enhet i mangfold», valgt til landets motto. Landets styrende filosofi, Pancasila, ble kunngjort av tidligere President Sukarno 1. juni 1945 og er nedfelt i fem punkter:
1. Troen på den ene og eneste Gud.
2. Rettferdig og sivilisert menneskelighet.
3. Indonesias enhet.
4. Demokrati ledet av visdom ved drøftinger blant folkevalgte.
5. Sosial rettferdighet for hele folket i Indonesia.
I følge CSW-rapporten er dette i hovedsak en filosofi som ble konstruert for å beskytte pluralismen i en nasjon med muslimsk flertall. Anslagsvis 86,1 prosent av befolkningen er i dag muslimer.
Men rapporten viser at det i 2009 ble det registrert 200 angrep på religions- og trosfriheten. I 2012 var tallet steget til 264 og det er fortsatt økende.
Radikale islamister
Rapporten som nylig ble offentliggjort, peker på at ulike radikale islamistiske organisasjoner de senere årene har slått seg sammen og oppnådd uforholdsmessig stor innflytelse på både beslutninger og iverksettelse av tiltak.
LES OGSÅ: Svidde av kirker i Indonesia
Masdar Hilmy, foreleser ved det statlige instituttet for islamstudier i Surabaya, er i rapporten sitert på at nasjonens fundament står overfor alvorlige utfordringer og angrep fra islamistene.
– Mens indonesisk islam har hatt rykte for å være en særegen og tolerant variant av islam, forenlig med demokrati, blir den nå utfordret av utbruddet av islamistisk aktivisme i Indonesia, påpeker Hilmy.
I rapporten er det en lang rekke eksempler på hvordan radikale islamister har gått fram i Indonesia. Det har vært angrep og drap på ahmadia-muslimer, nedbrenning av hindu-sentre, tvangslukking av kirker, bombeangrep mot buddhister samt ødeleggelse av Indonesias siste synagoge, Beth Shalom, i Surabaya.
Appeller til verden
CSW-rapporten munner ut i en lang rekke anbefalinger som kan bidra til å stanse og snu den negative utviklingen. Adressater er først og fremst Indonesias regjering, men også EU, USA, ASEAN-samarbeidet og FN får klare utfordringer.
Hovedkravet til Indonesia er at det gjennomføres grundig etterforskning av hvert eneste brudd på religionsfriheten, inkludert voldelige angrep og gjentatte svertekampanjer. CSW krever også at de som står bak lovbruddene blir stilt til ansvar.
FN blir bedt om å legge press på regjeringen i Indonesia om å iverksette anbefalingene om religionsfrihet og trosfrihet som tidligere er gitt av FNs høykommissær for menneskerettigheter.
CSW mener også at verdenssamfunnet må presse Indonesiske myndigheter til å følge opp sine forpliktelser i forhold til den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter.
Rapporten er laget i samarbeid med Stefanusalliansen. Benedict Rogers har arbeidet et år med å samle fakta, øyenvitneskildringer og beretninger fra ofrene.