Minnemarkeringer i Oslo og på Utøya 22. juli
Tre år etter de tragiske hendelsene i Regjeringskvartalet og på AUFs sommerleir blir ofrene minnet på begge åstedene.
I alt 77 personer ble drept og rundt 90 personer ble såret i terrorangrepene 22. juli 2011. Minnemarkeringen tirsdag 22. juli i år starter klokka 10 i regjeringskvartalet, ved vannspeilet mot Akersgata, etterfulgt at håpsmesse i Oslo domkirke klokka 12 og minnemarkering for berørte klokka 16 på Utøya.
– Dette er en viktig dag for mange av oss å være sammen med andre berørte. Det er først og fremst en dag for å minnes alle menneskene vi savner. Vi må aldri glemme ugjerningen, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.
Oslo-program
Det er Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og AUF som arrangerer markeringene. I regjeringskvartalet vil John Hestnes, som er nestleder i støttegruppen, åpne med noen ord. Deretter vil AUF-leder Eskil Pedersen og statsminister Erna Solberg (H) tale, før statsministeren legger ned krans, etterfulgt av ett minutts stillhet. Representanter fra regjeringen og Stortinget vil være til stede.
Alle oppmøtte vil bli invitert til kaffe, te eller mineralvann samt noe å spise i kantinen i R5. Deretter følger håpsmesse i Oslo domkirke, der kronprins Haakon vil være til stede. Hele arrangementet i regjeringskvartalet og Domkirken vil bli direktesendt i nasjonale medier.
Utøya-program
I forbindelse med årsdagen vil Utøya være åpen i to dager for alle som er berørt av 22. juli-terroren. De besøkende vil kunne ferdes på Utøya slik de selv har behov for, mellom klokka 10 og klokka 18 mandag 21. juli og mellom klokka 10 og klokka 19.30 tirsdag 22. juli.
Det blir en enkel, men verdig minnemarkering klokka 16, med taler, kransnedleggelser og musikkinnslag. Hit kommer AUF-lederen, statsministeren, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Trond Henry Blattmann fra nasjonal støttegruppe. Minnestunden avsluttes med «Til ungdommen», trompetsolo ved Magnus Aannestad Oseth, etterfulgt av ett minutts stillhet.