Minnet jødeforfølgelse med palestinaskjerf

Da dialogpresten Odd Kristian Reme skulle tale på 75-årsmarkeringen for Krystallnatten, brukte han palestinaskjerf. - Misbruk av det som skjedde med jødene, sier Ervin Kohn.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg tar sterkt av­stand fra at han bru­ker min­net om Krys­tall­nat­ten til å mar­ke­re andre po­li­tis­ke spørs­mål, og dette er mis­bruk av det som skjed­de med jø­de­ne, sier Ervin Kohn, leder av Det mo­sa­is­ke tros­sam­fund i Oslo, til Dagen.

Odd Kris­ti­an Reme er leder for Kir­ke­lig Dia­log­sen­ter i Stav­an­ger. Han var in­vi­tert av ar­ran­gø­ren SOS Ra­sis­me til å holde ap­pell på tor­get lør­dag. Det gjor­de han iført et palestinaskjerf rundt hal­sen.

Ak­tu­el­le ut­ford­rin­ger

I en kom­men­tar til Kohns syns­punk­ter, på­pe­ker Reme at min­net om Krys­tall­nat­ten er vik­tig for han.

- Og det er ingen tvil om hva som er og skal være ho­ved­sa­ken: Min­net om of­re­ne for anti­se­mit­tis­me, først og fremst døds­of­re­ne for Ho­lo­caust. For meg er det sam­ti­dig rik­tig og na­tur­lig å knyt­te Krys­tall­nat­ten til ak­tu­el­le ut­ford­rin­ger, sier Odd Kris­ti­an Reme til Dagen.

Han viser til kam­pen mot fort­satt anti­se­mit­tis­me og anti­ju­da­is­me, og mot all dis­kri­mi­ne­ring og un­der­tryk­kel­se.

- Den enes­te for­men for mar­ke­ring av at jeg var, er og fort­satt for­blir pa­le­sti­na­venn, var et lite skjerf! Med det øns­ket jeg å for­mid­le at også pa­le­sti­na­ven­ner må stå opp mot anti­se­mit­tis­me. Og det må ærlig talt kunne gå an, sier Reme.

Kraf­tig de­batt

Etter at bil­det av ham med skjer­fet rundt hal­sen ble lagt ut på aftenbladet.no har det ført til en kraf­tig de­batt på Face­bo­ok.

«Kvalmt», skri­ver Joat­le Vehus.

«Mar­ke­rin­gen var Krys­tall­nat­ten, og da er Reme med pa­le­sti­naskjerf upas­sen­de», skri­ver Ole Chris­ti­an Maa­land.

«Har besøk av et jø­disk ungt par. De fikk nes­ten sjokk, og de sa det var bedre om det ikke hadde vært noen mar­ke­ring. Skam­me seg burde Reme gjøre,» skri­ver Marit Vig­del.

Be­visst valg

Odd Kris­ti­an Reme leg­ger ikke skjul på at det var et be­visst valg at han bruk­te palestinaskjerf.

- Jeg synes det var me­nings­fullt med en liten mar­ke­ring under dette ar­ran­ge­men­tet, sier Reme til Af­ten­bla­det.

- Jeg mener det må være mulig både å mar­ke­re og ta av­stand fra anti­se­mit­tis­men og det som skjed­de Krys­tall­nat­ten - og sam­ti­dig støt­te den pa­le­stins­ke saken som hand­ler om at begge folk må få like ret­tig­he­ter, sier Reme.

I sin ap­pell var han opp­tatt av å løfte fram at ra­sis­me og et­nisk dis­kri­mi­ne­ring er noe som gjel­der alle, enten det er snakk om jøder i hele ver­den og for ek­sem­pel rom­folk i Stav­an­ger.

- Jeg ville få fram at det ikke har noe å si hvem de er, men at det er vår fel­les plikt å min­nes of­re­ne for denne type hen­del­ser, sier Reme.

Mis­bruk

Ervin Kohn rea­ge­rer på at pres­ten trek­ker inn pa­le­sti­ner­nes sak i for­bin­del­se med Krys­tall­nat­ten.

- Det er en ut­nyt­tel­se av denne al­vor­li­ge hen­del­se, og for­søk på po­liti­fi­se­ring av en vik­tig mar­ke­ring, sier Kohn.

Han leg­ger til at flere ste­der i lan­det har mar­ke­rin­gen av Krys­tall­nat­ten blitt noe helt annet enn det var tenkt.

- Der­for har Det mo­sa­is­ke tros­sam­fund tatt over ei­er­ska­pet av mar­ke­rin­gen i Oslo, og dagen ble av­vik­let i sam­ar­beid med Anti­ra­sis­tisk Sen­ter og Ung­dom mot ra­sis­me, sier Ervin Kohn.

«No­vem­ber-po­gro­me­ne»

Det var na­zis­te­ne som gav den nav­net Krys­tall­nat­ten. HL-sen­te­ret, Sen­ter for stu­di­er av Ho­lo­caust og livs­syns­mi­no­ri­te­ter, bru­ker ikke denne be­nev­nel­sen, men hel­ler «no­vem­ber-po­gro­me­ne». Det var nem­lig ikke bare ma­te­ri­el­le øde­leg­gel­ser som ble øde­lagt denne nat­ten.

- Jøder ble drept og mange slått, blant annet ble barn tatt ut av barne­ha­ger og på­ført vold. Et hundre­årig kul­tu­relt sam­ar­beid mel­lom jøder og Tysk­land opp­hør­te som en følge av denne hen­del­sen, sier Ervin Kohn.

Delta i debatten - bruk kommentarfeltet litt lenger ned på siden

Krystallnatten

9.-10. november 1938 ble tyske jøder utsatt for et massivt angrep i nazimyndighetenes regi.

Angrepet ble framstilt som en folkelig reaksjon på en tysk diplomat i Paris.

Denne natten innledet de såkalte novemberpogromene, som regnes som oppløpet til Holocaust.

I år var det 75 år siden dette skjedde.

Powered by Labrador CMS