Minnet jødeforfølgelse med palestinaskjerf
Da dialogpresten Odd Kristian Reme skulle tale på 75-årsmarkeringen for Krystallnatten, brukte han palestinaskjerf. - Misbruk av det som skjedde med jødene, sier Ervin Kohn.
- Jeg tar sterkt avstand fra at han bruker minnet om Krystallnatten til å markere andre politiske spørsmål, og dette er misbruk av det som skjedde med jødene, sier Ervin Kohn, leder av Det mosaiske trossamfund i Oslo, til Dagen.
Odd Kristian Reme er leder for Kirkelig Dialogsenter i Stavanger. Han var invitert av arrangøren SOS Rasisme til å holde appell på torget lørdag. Det gjorde han iført et palestinaskjerf rundt halsen.
Aktuelle utfordringer
I en kommentar til Kohns synspunkter, påpeker Reme at minnet om Krystallnatten er viktig for han.
- Og det er ingen tvil om hva som er og skal være hovedsaken: Minnet om ofrene for antisemittisme, først og fremst dødsofrene for Holocaust. For meg er det samtidig riktig og naturlig å knytte Krystallnatten til aktuelle utfordringer, sier Odd Kristian Reme til Dagen.
Han viser til kampen mot fortsatt antisemittisme og antijudaisme, og mot all diskriminering og undertrykkelse.
- Den eneste formen for markering av at jeg var, er og fortsatt forblir palestinavenn, var et lite skjerf! Med det ønsket jeg å formidle at også palestinavenner må stå opp mot antisemittisme. Og det må ærlig talt kunne gå an, sier Reme.
Kraftig debatt
Etter at bildet av ham med skjerfet rundt halsen ble lagt ut på aftenbladet.no har det ført til en kraftig debatt på Facebook.
«Kvalmt», skriver Joatle Vehus.
«Markeringen var Krystallnatten, og da er Reme med palestinaskjerf upassende», skriver Ole Christian Maaland.
«Har besøk av et jødisk ungt par. De fikk nesten sjokk, og de sa det var bedre om det ikke hadde vært noen markering. Skamme seg burde Reme gjøre,» skriver Marit Vigdel.
Bevisst valg
Odd Kristian Reme legger ikke skjul på at det var et bevisst valg at han brukte palestinaskjerf.
- Jeg synes det var meningsfullt med en liten markering under dette arrangementet, sier Reme til Aftenbladet.
- Jeg mener det må være mulig både å markere og ta avstand fra antisemittismen og det som skjedde Krystallnatten - og samtidig støtte den palestinske saken som handler om at begge folk må få like rettigheter, sier Reme.
I sin appell var han opptatt av å løfte fram at rasisme og etnisk diskriminering er noe som gjelder alle, enten det er snakk om jøder i hele verden og for eksempel romfolk i Stavanger.
- Jeg ville få fram at det ikke har noe å si hvem de er, men at det er vår felles plikt å minnes ofrene for denne type hendelser, sier Reme.
Misbruk
Ervin Kohn reagerer på at presten trekker inn palestinernes sak i forbindelse med Krystallnatten.
- Det er en utnyttelse av denne alvorlige hendelse, og forsøk på politifisering av en viktig markering, sier Kohn.
Han legger til at flere steder i landet har markeringen av Krystallnatten blitt noe helt annet enn det var tenkt.
- Derfor har Det mosaiske trossamfund tatt over eierskapet av markeringen i Oslo, og dagen ble avviklet i samarbeid med Antirasistisk Senter og Ungdom mot rasisme, sier Ervin Kohn.
«November-pogromene»
Det var nazistene som gav den navnet Krystallnatten. HL-senteret, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, bruker ikke denne benevnelsen, men heller «november-pogromene». Det var nemlig ikke bare materielle ødeleggelser som ble ødelagt denne natten.
- Jøder ble drept og mange slått, blant annet ble barn tatt ut av barnehager og påført vold. Et hundreårig kulturelt samarbeid mellom jøder og Tyskland opphørte som en følge av denne hendelsen, sier Ervin Kohn.
Delta i debatten - bruk kommentarfeltet litt lenger ned på siden