SYRISK-ORTODOK PROTEST: Syrisk-ortodokse kristne i Berlin demonstrerer mot forholdene for de kristne i Tyrkia. På en av plakatene står følgende: «I Tyskland flere og flere moskeer – i Tyrkia færre og færre kirker».

Minoriteter i Tyrkia får ikke eie gudshus

Religiøse minoriteter i Tyrkia må fortsatt slite med diskriminering og undertrykkelse. De får blant annet ikke eie kirker og gudshus.

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer fram i en fersk rapport om status for menneskerettighetene i Tyrkia, utarbeidet av nyhetstjenesten Forum 18, som overvåker religions- og trosfrihet i Europa.
Rapporten er laget i forkant av en gjennomgang som FNs Meneskerettighetsråd skal ha av situasjonen i Tyrkia i mai 2010. Forum 18 konkluderer med at det i Tyrkia stadig er brudd på religions- og trosfriheten.
Trykia har ennå ikke juridisk godkjent trossamfunn som selvstendige og uavhengige fellesskap med egne lovfestede rettigheter.
Det innebærer blant annet at religiøse minoriteter ikke kan eie kirker og gudshus, men at bygningene må eies av en frittstående stiftelse og så leies tilbake.
Det betyr også at trossamfunnene ikke har samme lovbeskyttelse som de vanligvis har i rettsstater.

Kristne ofre

Forum 18 påpeker at den alvorligste truselen mot den enkeltes mulighet til fri religions- og trosutøvelse, er en rekke voldelige angrep og mord. De siste årene er det kristne som har vært ofre.
Til Forum 18 uttaler tyrkiske menneskerettsforkjempere at de krever at landets myndigheter må legge til grunn at de internasjonale standardene for menneskeretter skal gjelde alle berørte områder.
De argumenterer også sterkt for at myndighetene må gjøre noe for å fjerne sosialt fiendskap mot alle grupper som har vært mål for intollerante holdninger.

Offentlig diskriminering

Forum 18 mener påviser også at tyrkere som tilhører religiøse minoriteter blir utsatt for offentlig diskriminering. Det er blant annet ikke mulig å finne ikke-muslimer i høyere offentlige stillinger eller som befal i det militære.
Syrisk-ortodokse kristne har for eksempel påpekt at deres ungdommer aldri får mulighet til å gjøre karrierer som fører fram til lederstillinger, sivilit eller miltært, selv om de er fullt ut kvalifisert.
Forum 18 får opplyst at mange av disse ungdommene blir dypt skuffet fordi de ikke blir sett på som ekte tyrkere og derfor aldri vil få samme mulighet til å tjene sitt land som de «ekte» tyrkerne får.

Samvittighets-nekt

Forum 18 påviser også andre hindringer for fri religions- og trosutøvelse:
Problemer i forhold til oppfølging av lovverket, diskriminering av alevi-muslimer, manglende frihet til bruk av religiøse klesplagg i det offentlige rom, avvisning av samvittighetsgrunner som årsak til å nekte militærtjeneste samt begrenset sensur av Internett.
Forum 18 konkluderer slik i sin gjennomgang av situasjonen i Tyrkia:
- Den langvarige mangelen på vilje til juridisk anerkjennelse av religiøse fellesskap, ultranasjonalisme og intoleranse i massemedia som årsak til angrep og drap, og den tyrkiske definisjonen av sekulær stat er de klareste eksemplene på hindringer for fri religions- og trosutøvelse.
- Dette skaper alvorlig tvil om landet virkelig føler seg forpliktet på universelle menneskerettigheter for alle.

Powered by Labrador CMS