Misjon-nestor mener pressen ikke er egnet til å behandle personalsaker
«Personalkonflikter kan dukke opp i alle slags fellesskap. Men de er lite egnet til å behandles i media», skriver tidligere rektor på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.
Denne uken kom forkynner Endre Stene med en ny kronikk der han kritiserer Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og måten de har håndtert den hyppige mediedekningen de siste dagene. Stene etterlyste en sannhetskommisjon som kan se på kulturen og varslingssakene utenfra.
Generalsekretær i NLM, Øyvind Åsland, ønsket ikke å kommentere Stenes forslag. Han viste til det han tidligere har sagt om saken og sa han avventet Kontrollkomiteens konklusjon.
«Lite egnet»
NLM-saken har fått mye oppmerksomhet også på Dagens debattsider og i sosiale medier. Onsdag skrev misjonnestor og NLM-veteran, Asbjørn Kvalbein, et innlegg på sin Facebook-profil.
Han har blant annet undervist på bibel- og misjonsskolen på Fjellhaug i flere omganger og var på 80-tallet rektor på Gimlekollen mediesenter, som senere har blitt NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Kvalbein har også vært mangeårig forlagssjef i Lunde forlag og har over 30 års erfaring i lederstillinger i NLM.
I innlegget skriver Kvalbein at varslingssakene mot NLM «er lite egnet til å behandles i media».
«Dagen og Vårt Land har formidlet sterke anklager om ukultur og dårlig personalbehandling i Misjonssambandet. Personalkonflikter kan dukke opp i alle slags fellesskap. Men de er lite egnet til å behandles i media. For når taushetsplikt og medmenneskelighet er viktig, vil leserne nesten alltid sitte igjen med et ufullstendig og dermed usannferdig inntrykk.
Det er en ukultur å lage mediestrid om forhold som med fordel kan tas opp i samtaler ansikt til ansikt. Hvor ofte ellers ser vi medarbeidere i firma og organisasjoner gå til personangrep mot hverandre i avisene?», skriver Kvalbein.
Deretter siterer han en rekke bibelvers som han mener er «relevante for den ukulturen vi merker nå».
Innlegget har fredag over 300 likerklikk og over 100 kommentarer. Flere støtter Kvalbein i kommentarfeltet, mens mange sier seg uenig. Blant dem er Hans Aage Gravaas, som selv var rektor ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen gjennom flere år. Han har også bakgrunn som rektor på Fjellhaug internasjonale høgskole, misjonær og forkynner i NLM.
«Denne gangen er jeg fundamentalt uenig med deg, Asbjørn. Vi har begge vært rektorer ved en journalisthøyskole og vet å verdsette medienes vaktbikkjefunksjon i et velfungerende demokrati. Den kristelige dagspresse, VL og Dagen, har et særskilt ansvar for å følge med på det som skjer på godt og vondt i kirke og misjon. Den oppgaven løser de i all hovedsak bra», skriver Gravaas.
«Sannhet frigjør»
Videre skriver han at «kritisk journalistikk står i sannhetens tjeneste» og at «fortielse av urett ikke er spesielt kristelig». Graavas presiserer også at han uttaler seg generelt og ikke om konkrete saker.
«Så kan en selvsagt diskutere hvilke debatter vi som enkeltpersoner er tjent med å ha med hverandre i debattspaltene, det er alltid en vurderingssak, men om noen mener å ikke nå fram med sin velbegrunnede kritikk etter flere forsøk internt og om sannhet blir lagt lokk på av maktpersoner, er bruk av ytringsfriheten og deltakelse i det offentlige ordskifte helt legitimt. Fortielse av urett er ikke spesielt kristelig. Jeg sier dette på generelt grunnlag. Det er ikke et partsinnlegg i en pågående konflikt».
Graavas får motbør i kommentarfeltet, hvor en skriver «Hva tjener denne "skittkastingen til. VELSIGNELSE??». Graavas svarer at det er gode journalister oppgave å belyse rett og urett i slike saker.
«Det skal vi være glad for. Sannhet frigjør, sa en som var større enn meg. Om løgn, fusk og fanteri avsløres, er dette en velsignelse, ikke skittkasting. Men som sagt: jeg snakker ikke om konkrete saker her, men om medienes viktige rolle i samfunnet».
Ansikt til ansikt
Noen timer senere svarer Kvalbein og takker for innspill. Han skriver videre at han «oppfatter det slik at de fleste er enige i at konfliktsaker og urett primært skal tas opp ansikt til ansikt» og at «Det er i samsvar med Jesu rettledning».
«Om din bror synder mot deg, så gå og tal ham til rette, han og du alene. Hører han på deg, har du vunnet din bror. Men hører han ikke, så ta med deg en eller to andre …» Så kan en eventuelt gå videre. (Matt 18:15-16) Enhver kan oppleve saklig uenighet eller skuffelse. Om en blir nedstemt, er ikke det en krenkelse. Da må en vurdere hvor viktig saken er, om det fører til brudd eller fortsatt samarbeid», skriver Kvalbein.
Videre sier at at Arbeidsmiljøloven har krav om verneombud og arbeidsmiljøutvalg, og at NLM har egen personalavdeling, medarbeiderforening og heltids sjelesørgere.
«Det er alvorlig dersom en arbeidsgiver går offentlig ut med navn på den som tar opp saker, og enhver form for gjengjeldelse er forbudt. Derfor er ledere satt i sjakk matt om kritiske avisinnlegg inneholder navn. Pressen er ikke egnet til å behandle personalsaker. For øvrig bør mediene påpeke kritikkverdige forhold og ordninger. Når jeg siterer bibelord overfor kristne, er ikke det en hersketeknikk. For også jeg står under den samme rettledningen fra Guds ord. Her utfordres vi alle til å bøye oss i ydmykhet og vise kristne holdninger i praksis».
Kvalbein avslutter med at han om kort tid setter strek for nye innlegg på sin Facebook-profil og sier samtalen kan fortsettes i andre fora.
Dagen har vært i kontakt med både Kvalbein og Gravaas, men ingen av dem ønsker å utdype, men viser til det de har skrevet på Facebook.
– Hvor irritert er du på Vårt Land og Dagen?
Torsdag kom også en ny episode av NLMs podcast «Ottosen og generalen» hvor tema er kritikken av NLM som har kommet frem de siste ukene. Der snakker informasjonssjef Espen Ottosen og generalsekretær Øyvind Åsland også om medienes funksjon og rolle.
– Hvor irritert er du på Vårt Land og Dagen? Skal vi bruke podcasten til å si at kristne aviser da kan slutte å oppføre seg sånn? spør Ottosen.
– Man kan jo bli litt oppgitt over hvor mye spalteplass dette skal få, men jeg tenker at vi skal være glade vi som har en kristen dagspresse som er kritisk og tør å stille spørsmål til folk som sitter med makt og ledere av kristne organisasjoner, sier Åsland.
–Det mener jeg virkelig. Jeg er glad vi har en kristen dagspresse som utøver en kritisk funksjon. Vi skal tåle å bli utsatt for kritikk som alle andre, sier Åsland.
Fjerde statsmakt
Ottosen sier deretter at han tror det er litt for mange som tenker at det skal være oppbyggelig å lese Dagen og Vårt Land, og forsåvidt Utsyn, NLMs blad som han selv er redaktør for.
– Vårt Land og Dagen er også opptatt av hyggelige og positive saker, men det er en del av den journalistiske virksomheten å være den fjerde statsmakt å sjekke ut dem som har makt, sier Ottosen.
Videre sier Åsland at han har mener mediene bør ha stilt flere kritiske spørsmål til dem som kommer med anklagene, og ikke bare til ledere.
– Kritiske spørsmål skal først og fremst være til ledere, men det er ikke sånn at folk som anklager ledere helt skal slippe unna, sier Åsland.
Han skal ifølge Ottosen ha fått telefoner fra journalister hver dag de siste ukene, og sier han er «litt lei» men at «vi som er ledere må passe oss så vi ikke sitter og sutrer og synes synd på oss selv». Videre sier Åsland at dette er krevende saker som ikke er lett å uttale seg om i media fordi de er bundet av at de ikke kan dele personalopplysninger.