ERFAREN MISJONÆR: Benjamin Dupte har vært misjonær og evangelist i India i 20 år.

Misjonær etter nok en pastor-arrestasjon i India: – Flere kirker velger å legge ned i frykt

Den økende forfølgelsen bekymrer kristne aktører både i India og Norge.

Publisert Sist oppdatert

Nylig ble den kristne pastoren Vijay Masih fra staten Uttar Pradesh i Nord-India arrestert av indisk politi.

Masih skal ha forsøkt å konvertere en gruppe hinduer til kristendommen med makt, sier politiet.

Ifølge den indiske nyhetsmediet Hindu Post skal pastoren ha lokket menneskene inn med bønner om helbredelse.

Som følge av en ny anti-konverteringslov flere indiske stater har oppført, står mange pastorer og kirker i fare for å havne i politiets søkelys.

Dette er andre gang på et halvt år at Masih blir arrestert for kristen virksomhet. I april ble han løslatt mot kausjon.

Ikke overrasket

Dagen har tidligere omtalt den økende forfølgelsen av kristne i verdens nest mest folkerike land.

Det siste året har flere saker om pastor-arrestasjoner kommet fram i internasjonale medier.

India-misjonær, Benjamin Dupte, er ikke overrasket over nyheten om arrestasjonen av Vijay Masih.

– Vi opplever stadig lignende saker her og jeg vet om flere pastorer som har valgt å legge ned sine kirker i frykt for konsekvensene, sier Dupte til Dagen.

– Svært alvorlig situasjon

Dupte har drevet misjonærarbeid i India i over 20 år. Han er i tillegg partner med den norske misjonsorganisasjonen IBRA Media som bidrar med medieutstyr til å nå flere unådde folkegrupper med evangeliet.

Nå frykter han for sitt eget arbeid for fremtiden til landets kristne.

– Det er en svært alvorlig situasjon, sier han.

BEKYMRET: India-misjonær Benjamin Dupte kaller situasjonen for landets kristne alvorlig.

Ifølge Indias grunnlov, artikkel 15, er det forbudt å diskriminere noen på bakgrunn av religion, rase, kaste, kjønn og fødselssted.

Men denne loven er i dag truet av en regjering som ønsker et rent hinduistisk India.

– Hvis myndighetene lykkes med å endre grunnloven, vil ingen kristne ha mulighet til å tilbe Jesus eller døpe noen offentlig. Konsekvensene vil bli en oppblomstring av undergrunnskirker og et stort kaos i hele landet, sier Dupte.

RISIKO: Utendørs dåp i offentligheten vil ikke lenger en trygg handling i India hvis myndighetene lykkes med å innføre en anti-konverteringslov i grunnloven, ifølge misjonær Benjamin Dupte (nede til høyre i hvitt).

Han forteller at mange kirker og kristne organisasjoner protesterer i gatene mot forfølgelsen.

– De vet at hvis de ikke hever stemmen vil det bli svært vanskelig å være en kristen i India i fremtiden.

Åpne Dører følger situasjonen

Ole Petter Erlandsen jobber som faglig leder i trosfrihetsorganisasjonen Åpne Dører.

Han følger nøye med på utviklingen i India og bekrefter at forholdene, ikke bare for kristne, men også andre religiøse minoriteter i det hinduistiske landet gradvis forverres.

– Når politikere fra BJP tar til orde for at kristne bør halshogges, uten at det får følger, er det grunn til å frykte en ytterligere eskalering av volden, sier Erlandsen til Dagen.

BJP er nasjonalpartiet som kom til makten i 2015. Ifølge Åpne Dører har både språkbruk og holdninger til alt ikke-hinduistisk endret seg siden da.

Myndighetene liker i tillegg dårlig at kristne aktører og enkeltpersoner retter oppmerksomheten mot kasteløse.Erlandsen begrunner:

– De kasteløse opplever hvordan det er å leve nederst på den hinduistiske rangstigen. Så får de erfare en frihet ved å bli kristne. Det er dette som provoserer hindunasjonalistene, som anklager de kristne kirkene for å kjøpe eller tvinge til seg tilhengere.

Nedslående rapport

I 2021 fikk Åpne Dørers internasjonale organisasjon et uavhengig forskerteam til å kartlegge forholdene for kristne og muslimer i India.

Funnene som sjokkerte forskerne mest, ifølge Erlandsen, var hvordan det økte hatet, bruken av sosiale medier og myndighetenes manglende vilje til å gripe inn rammet svake grupper.

FØLGER MED: Ole Petter Erlandsen fra Åpne Dører jobber blant annet med å følge opp utviklingen av forfølgelsen av kristne i India.

– Det settes gjerne ut et rykte på sosiale medier, eller det annonseres regelrette angrep på kristne eller muslimer, sier Erlandsen.

– Når angrepene skjer, er politiet passive tilskuere eller aktive medløpere. Å anmelde forholdene kan føre til at man selv blir anklaget. Media velger å ikke dekke hendelsene eller velger angripernes versjon. Og sist, men ikke minst, blir voldelige aksjoner heiet på av politikere fra regjeringspartiet.

Diskuteres i FN

I disse dager er India tema hos FNs menneskerettighetsråd – etter press fra en rekke internasjonale organisasjoner, inkludert Åpne Dører.

Erlandsen er forventningsfull i forkant av samtalene.

– Vi har her en unik mulighet til å få landene i menneskerettighetsrådet til å ville granske India nærmere, sier han.

Men han erkjenner at det ikke er enkelt å skape en front mot India.

– Terskelen hos mange stormakter for å legge seg ut med en så viktig handelspartner som India er høy. Likevel kan vi ikke la oss stanse av slike hensyn. Det er verdenssamfunnets plikt å si ifra om andre lands internasjonale og menneskerettighetsrettslige forpliktelser, sier Ole Petter Erlandsen.

Powered by Labrador CMS