Misjonær Jorunn Hamre er kommet hjem etter 60 års tjeneste i Etiopia
En av de siste som tok farvel var trollmannen i Shakiso, sør i Etiopia. – Nå vil også jeg tro på Jesus, sa han.
Første gang Jorunn Hamre dro til Etiopia for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) var i 1959. Det samme året ble Mekane Yesuskirken grunnlagt. Torsdag, like før misjonæren dro fra Etiopia, var hun sammen med Yonas Yigezu, president i kirken.
– Han kunne da fortelle meg at kirken har bikket ti millioner medlemmer, sier Hamre på telefon fra Kvinesdal.
Norsk helmelk
Fredag formiddag landet hun på Sola flyplass i Stavanger. Der ble hun tatt imot av gode venner. Noen timer senere var hun tilbake i sitt eget hus i Kvinesdal.
– De har vasket og styrt her. Det er som om det skulle være sterilt. Det er en fryd å komme hjem, kvitrer hun på telefonen.
Den 89 år gamle misjonæren har knapt sovet på et døgn. Hun veier 47 kilo og har utfordringer med helsen.
– Jeg har aldri veid så lite før, men jeg regner med at jeg får kreftene tilbake. Jeg må bare drikke masse helmelk, sier hun.
På rundt ti år har Jorunn Hamre, godt hjulpet av norske misjonsvenner, samlet inn nærmere fem millioner kroner til en ny kirke sør i Etiopia. 8. mars var en stor dag for den gamle misjonæren og for folk i Shakiso.
Kirken, med 700 sitteplasser, ble raskt fylt opp. Flere hundre måtte ta til takke med en plass på den store kirketomten.
Noen uker senere var det ikke lenger lov å samles inne i kirken på grunn av koronaviruset som hadde nådd landet.
«Nå vil også jeg tro»
Ifølge Hamre var det «bekmørkt» da hun kom til Shakiso første gang for rundt 20 år siden. Datteren til trollmannen var den første som tok imot Jesus. I dag er området kristnet og totalt forvandlet, ifølge misjonæren.
Like før hun forlot Shakiso denne gangen, dukket trollmannen opp på kirketomten for å ta farvel.
– Han kom farende imot meg, la hånden på skulderen min og sa: «Nå vil jeg også tro på Jesus.» Det var fantastisk, forteller hun.
– Hvordan var det å ta farvel med Etiopia etter så mange år?
– Det var ikke lett, og ikke kunne vi klemme heller. I Etiopia er det slik at alle tar hverandre i hånden når de møtes. Nå sto de bare og vinket på avstand. Men mine nærmeste medarbeidere i mange år brøt alle regler. Vi greide ikke la være å klemme hverandre, forteller hun.
– Har du merket mye til koronapandemien?
– I vårt område har det ikke vært noen tilfeller, og i hovedstaden Addis Abeba er det få. Rundt ti millioner mennesker bor der nå. Av dem skal under 100 være døde. Legen fortalte meg at viruset er mindre farlig der enn i Europa og Amerika. 90 prosent av de som får sykdommen får ingen symptomer, sa han. Men folk er redde, og de aller fleste går med munnbind.
Ordet om korset
Like før hun dro fra Etiopia forrige uke, ble hun spurt om hva som har vært det største de årene hun har vært misjonær.
– Jeg tenkte meg litt om, så sa jeg: At ordet om korset kan omskape mennesker så totalt. Det er absolutt det største jeg har opplevd.
Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, mener det er mange gode grunner til å ha respekt for arbeidet som Hamre har gjort i Etiopia.
– Hun er et forbilde for oss som driver misjon i dag, for måten hun har tjent mennesker og vært trofast i kallet sitt, sier han.
Åsland legger til at han er dypt takknemlig for tjenesten hun har hatt.
Osvald Hindenes jobbet sammen med Hamre i Etiopia i flere perioder. Han forteller at Hamre har en egen evne til å nå inn til mennesker med Bibelens budskap.
– Det har skjedd veldig store ting rundt henne, forteller han.
Han tror det har vært en god kombinasjon å være sykepleier og evangelist.
– Når Jorunn kommer med medisinskrinet sitt, kan folk merke at hun bryr seg om dem. Det var vel egentlig slik Jesus jobbet også; han leget de syke og forkynte til omvendelse.
– Tar satan på alvor
To ganger var han og familien plassert på stasjonen sammen med den eldre misjonæren.
– Hun har fått oppleve mange bønnesvar, og hun har sett mange åndsutfrielser. Mange møter besettelse med skepsis og kan tenke at det er hysteri, men Jorunns styrke er at hun tar satan på alvor, på samme måte som hun tar Gud på alvor. Jeg tror det er litt av hemmeligheten bak alle de underne hun har sett, sier han.
Selv sier Hamre at hun ikke har tall på alle miraklene hun har sett i årenes løp.
– Blinde har fått synet igjen, og djevlebesatte har blitt fridd ut ved Jesu makt, sier hun.
En av de tingene hun stadig kommer tilbake til, var da Gud kalte henne til å gå inn i gudjistammen, som ble kalt morderstammen på folkemunne.
– Ingen våget seg inn dit, men så kom Gud med kallet. Folk advarte meg mot å dra, og jeg var fryktelig redd, men jeg opplevde ikke at jeg hadde noe valg. I dag er det rundt 25.000 kristne i stammen. Området er totalt forvandlet. Ikke bare menneskene, men alt, sier hun.