Hans Petter Thue har sovet i bilen sin siden 28. mai. Foto: privat

Misjonær sover i bilen for å stoppe vindmøller

Hans Petter Thue er opprørt over vindkraftutbygging i nærområdet sitt. Nå tar han saken i egne hender.

Publisert Sist oppdatert

Da Hans Petter Thue så anleggsmaskiner kjøre på veien hans opp til Haramsfjellet i Møre og Romsdal den 28. mai i år, bestemte han seg for å blokkere veien for dem med bilen sin. Siden det har han sovet der hver natt.

– Jesus var veldig i mot urettferdighet. Vi kristne må stå opp mot urettferdighet, sier Thue.

Motstand

Det er stor motstand mot vindkraftutbyggelse på Haramsøya i Møre og Romsdal.

Facebook-gruppen «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» har blant annet over 20.000 medlemmer og det har pågått flere fredelige demonstrasjoner på øyen.

Store deler av lokalbefolkningen ønsker å hindre at vindkraftselskapet Zephyr AS bygger ut åtte 150 meter høye vindmøller.

Demonstrasjonen følger trenden med at stadig flere nordmenn blir negative til vindkraft på land, i følge en helt ny landsrepresentativ undersøkelse utført av analysebyrået Opinion på vegne av Den Norske Turistforening (DNT).

Undersøkelsen viser at andelen som stiller seg negativ til landbasert vindkraft har økt fra 25 prosent til 34 prosent på et år. Miljøpartiet de Grønne i Ålesund støtter også kravet om stans av vindkraftutbyggingen på Haramsøy.

Haramsøya: Hans Petter Thue blokkerer veien for anleggsmaskinene med bilen sin.

Salmesang

I tillegg til å være vindkraftmotstander, er Thue også misjonær. Han er sammen med kona Kari Thue, grunnlegger og leder av misjonsorganisasjonen Springs of Revival International. I følge deres Facebook-side samarbeider de med 396 menigheter og trosfellesskap i 14 land.

I forrige uke kom politiet opp til veien for å gi Thue og meddemonstrantene et pålegg om å flytte seg. De ble møtt med både «Fedrelandssalmen» og «Ja vi elsker». Politiet opplyser til Dagen at det er tatt ut anmeldelse etter at Thue nektet å følge pålegget om å flytte bilen.

– Vår jobb er å sikre at veien er fri for lovlig ferdsel, opplyser politiets pressekontakt Olav Sindre Rise.

Mange lokale har engasjert seg i kampen. Folk viser sin støtte ved å komme opp til Thue med kaffe, mat og selskap.

Fredelige protester

Thue er veldig opptatt av at protestene skal være fredelige og ivareta fellesskapet.

– Vi er tross alt naboer, så det er viktig å holde en god tone i lokalsamfunnet. Selv om folk kan være uenige om utbyggingen, eller at enkelte grunneiere ikke visste hva de sa ja til, så er det viktig at vi holder en god tone.

Det er i tillegg opprettet en egen pengeinnsamlingsaksjon som heter «Støtte til Thue for tapt inntekt» som har i skrivende stund samlet inn 178 000 kr fra 763 givere. Målet på 50 000 kr ble fort nådd og alt overskudd skal gå til «Nei til vindkraft på Haramsøy».

– Det hadde vært deilig å kunne gi pengene til barnehjem eller skoler, men pengene er ikke gitt til det formålet og det respekterer jeg.

Uenighet

Han mener at utbyggerne ikke har tillatelse til å bruke veien hans til å frakte utstyr. I en video på Facebook, med over 100.000 visninger, argumenterer Thue og lokalpolitikere fra Rødt og brødre Ole Roger og Harald Dyrkorn for at utbyggere ikke har tillatelse til å bruke veien fordi den kun skal brukes til landbruk.

– Det at Thue sitter i veien er egentlig at han sitter hjemme hos seg selv for å si det sånn. Det er utenfor det arealet som er godkjent av departementet, hevder Ole Roger Dyrkorn.

De argumenterer for at de ikke er gjort avtaler med grunneiere som eier veien om bruk til industri.

Haramsøya: Kunstner Karin Augusta Nogva demonstrerer mot utbyggingen ikledd fugledrakt for å vekke oppmerksomhet rundt fuglevern.

Feilaktig informasjon

Zephyr AS opplyser at dette er feil, fordi de har gjort en avtale med Haram og Ulla veglag som gir de rett til å benytte veien til industri. De sier at det er opp til veilagets styre å bestemme, og ikke enkelte grunneiere. De mener Thues avsperring er ulovlig.

– Vi har full forståelse for at det er delte meninger om utbygging av vindkraft, men det tjener ikke debatten at enkeltpersoner sprer direkte feilaktig informasjon om hvem som eier veien og hva som er tillatt eller ikke, skriver Olav Rommetveit mediekontakt i Zephyr AS, i en pressemelding.

Thue mener Zephyr AS tar feil og at kritikken er basert på feilaktig grunnlag.

Alternativ energi

Thue mener at det heller bør satses på oppgradering av vannkraftverkene, strømsparing og endringer i skattepolitikken, framfor vindkraft på Haramsøya.

– Vi må følge de rådene som Statskraft selv gir, nemlig å spare strøm. Tyskerne er for eksempel mye flinkere enn det vi er på å spare strøm.

– Det som er litt unikt med denne aksjonen er at det ikke bare er pensjonister eller «trente» aktivister som engasjerer seg, men også ungdommen. Flere skoleklasser har stilt opp og det er mye sang.

Oppmerksomheten som har oppstått rundt Thue har også gitt ham en plattform for sitt andre budskap.

– Det har vært en utrolig ­anledning til å forkynne evangeliet med ro, visdom og kjærlighet. Vi ser mange ikke-kristne som plutselig har begynt å lese bud­skapene våre på Facebook. Folk kan stille spørsmål om tro og få oppklart misforståelser om kristen­dommen, sier Thue.

Zephyr AS har fått tillatelse til å bygge ut åtte 150 meter høye vindturbiner på Haramsøya i Møre og Romsdal.

Turbinene vil forsyne ca. 7000 hustander med fornybar energi.

Facebook-gruppen «Nei til vindkraft på Haramsøya» har 21 449 medlemmer.

Powered by Labrador CMS