Misjonærbarn saksøker NLM og Frikirken
Et misjonærbarn med bakgrunn fra Taiwan har kommet med et erstatningskrav overfor Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke. Saken skal opp i Stavanger tingrett i september.
Et kvinnelig misjonærbarn saksøker Misjonssambandet og Frikirken. Etter hva Dagen erfarer er det et erstatningssøksmål for tapt barndom.
Kvinnen er datter av en profilert Taiwan-misjonær som virket i landet på 70 og 80-tallet. Kvinnen er i dag voksen. Overfor Dagen ønsker ikke kvinnen å kommentere søksmålet.
Saken er berammet i Stavanger tingrett om to uker. Det er satt av tre dager til saken.
Det skal være første gang misjonsorganisasjonene er saksøkt av et misjonærbarn. NLM er Norges største misjonsorganisasjon. Det Norske Misjonsselskap (NMS) har tidligere blitt anmeldt av misjonærbarn, både for omsorgssvikt og seksuelle overgrep. Blant annet laget NRK et lengre program om dette i 2009.
Ikke juridisk ansvar
Synodeformann Arnfinn Løyning i Den Evangelisk Lutherske Frikirke henviser til advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin. Han har ikke vært tilgjengelig. Kvinnens advokat vil ikke kommentere saken.
Misjonssambandet avviser at de har et juridisk erstatningsansvar.
- Dette er en vond sak som NLM første gang gikk inn i for mange år siden. Sakskomplekset knyttet til oppvekst på våre internater har vært viktig for oss lenge, og i desember 2009 beklaget også daværende generalsekretær at vi hadde en ordning som systematisk adskilte barn og foreldre. Vi har ønsket å bidra på ulike måter overfor dem som har fått problemer på grunn av opphold på våre internater, men vi avviser at vi har et juridisk erstatningsansvar, sier Kari Margrethe Solvang, personalleder i Misjonssambandet til eget nettsted.
Skolen på Taiwan ble drevet av fire organisasjoner - også Misjonsselskapet og Misjonsalliansen, men det er kun Frikirken og NLM som er saksøkt.
Utfordrende for misjonærbarna
I 2009 ble det gjennomført en større misjonærbarnundersøkelse. Der kom det blant annet frem at barn mellom 5 og 10 år hadde kontakt med foreldrene mellom en og tre ganger i året, og barn
over 10 år hadde enda mindre kontakt med foreldrene sine, ifølge
Forskerne fra IRS, som gjennomførte undersøkelsen, konkluderte også med at misjonærbarn nå har mer psykiske plager enn den norske befolkningen for øvrig.
Også flytteprosessen tilbake til Norge har skapt vanskeligheter for mange. 62 prosent følte seg som fremmede da de kom tilbake til Norge.