NY NETTSIDE: «Nå er vi i gang med å samle alle stemmene og forene dem til en sterk stemme», står det på sendtbort.no.

Misjonærbarn søkes til ny støttegruppe: «Behov for å samle og forene krefter»

Sendt bort er navnet på en ny støttegruppe som ønsker å bidra til at alle misjonærbarn tilknyttet Misjonssambandet «skal bli hørt og tatt på alvor».

Publisert Sist oppdatert

«Desto flere vi blir, desto sterkere stemme får vi,» heter det på nettsiden.

Tre personer står som stiftere av gruppen. De tre er:

* Anne Marit Naustvik, med bakgrunn fra Etiopia, Tanzania og Kenya

* Målfrid Ljønes Kvålo, med bakgrunn fra Etiopia

* Jarle Naustvik, med bakgrunn fra Etiopia, Tanzania og Kenya.

– På høy tid med en rettferdig oppreisning

De skriver i en e-post til Dagen at de startet gruppen fordi det er begått en stor urett mot tusenvis av misjonærbarn. «Det er på høy tid at dette tas på alvor og at misjonærbarna får en rettferdig oppreisning».

ADDIS: Bildet viser det opprinnelige internatet for gutter og jenter i Addis Abeba. Etter hvert ble det bygget et større internat som ble innviet av kong Olav i 1966.

De opplyser at de ikke har vært i kontakt med Misjonssambandet.

– Vi er til for tidligere misjonærbarn og er først og fremst opptatt av å nå ut til dem. Dette er en tidlig fase, men responsen har så langt vært svært positiv. Vi har fått mange medlemmer (misjonærbarn), og vi har også fått mange støttespillere til vår Heiagjeng. Det er tydelig at det er et behov for en slik gruppe, skriver de.

– Et trygt nettverk

De skriver videre at de har selv opplevd å bli adskilt fra sine foreldre og plassert på internatskoler som en følge av foreldrenes misjonskall.

– Vi vet at det er mange som har fått en hel barndom og liv ødelagt, eller som har hatt det vanskelig. Vi ønsker å tilby et trygt nettverk og et fellesskap.

Varslingssaker

Grunnen til at støttegruppen etableres nå, skal være det som omtales som «en rekke interne varslingssaker av kritikkverdige forhold i Misjonssambandet».

NLM hadde - i likhet med andre misjonsorganisasjoner - en praksis der misjonærbarna bodde på internat i stedet for å bo hjemme med sine foreldre. Den opphørte i 2010.

«Nå er vi i gang med å samle alle stemmene og forene dem til en sterk stemme,» står det på sendtbort.no.

Gruppen skal være i gang med å bygge et nettverk av ressurspersoner som kan bistå støttegruppen, men de vil også komme i kontakt med enkeltindivider som søker og trenger oppfølging.

Kartlegging

I 2009 ble det gjennomført en omfattende kartlegging blant misjonærbarn. Mer enn 1.500 deltok i undersøkelsen.

På nettsiden listes det opp flere konklusjoner fra undersøkelsen. Den viste blant annet at misjonærbarn har mer psykiske plager enn befolkningen for øvrig og at en stor del misjonærbarn oppga å ha blitt mobbet av medelever, lærere og ansatte på internatene.

Seksuelle overgrep

Sju prosent fortalte at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep mens de bodde på internat, og to prosent sa at de ikke husket om de ble utsatt for slike overgrep.

62 prosent av misjonærbarna følte seg fremmede da de kom tilbake til Norge.

På nettsiden står det videre at hvert fjerde tidligere misjonærbarn har fortalt om traumatiske opplevelser på skoleinternat og dårlig oppfølging av Misjonssambandet.

Uavhengig og ikke-religiøs støttegruppe

«Sendt bort» omtaler seg selv som en uavhengig og ikke-religiøs støttegruppe for misjonærbarn, og de ønsker «å inngå en konstruktiv dialog med Misjonssambandet, samt å fremme medlemmenes viktigste interesser overfor organisasjonen». I det ligger å avklare det juridiske ansvaret for «påført systematisk og gjentagende omsorgssvikt under oppveksten, samta mangelfull hånderting i ettertid.»

Dagen har vært i kontakt med generalsekretær i Misjonssambandet, Gunnar Bråthen for kommentar. Han sier til Dagen at han kjenner de som står bak nettsiden, men ønsker ikke å kommentere saken utover det på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS