BLE VARSLET PÅ: Espen Ottosen er informasjonsleder i Misjonssambandet.

Misjonærbarn varslet mot Espen Ottosen

Informasjonslederen sa at misjonærbarnet har påført Misjonssambandet en «voldsom belastning». Da ble han selv varslet mot.

Publisert Sist oppdatert

Episoden skal ha skjedd under et møte om misjonærbarn-sakene på Litteraturhuset i Oslo høsten 2022.

Målet med møtet var å sette søkelyset på erfaringene misjonærbarna har hatt, og hvordan misjonsorganisasjonene kan bli bedre på å ta vare på dem.

LOKASJON: Litteraturhuset i Oslo.

Noen dager etter møtet sendte arrangementskomiteen en bekymringmelding, som de selv kaller et varsel, mot Espen Ottosen. Dagen har fått tilgang til dokumentet.

Der hevder varslerne at Ottosen oppførte seg «insensitivt og krenkende» under og i etterkant av møtet.

Reagerer på rolleblanding

Arrangementskomiteen besto av fire privatpersoner, som alle hadde erfaringer som misjonærbarn for ulike misjonsorganisasjoner.

Varselet ble sendt til daværende generalsekretær Birger Helland, som fungerte i rollen etter at Øyvind Åsland brått gikk av i mai 2022.

I SJEFSSTOLEN: Birger Helland var fungerende generalsekretær i Misjonssambandet fra 2022 til 2023.

I varselet reagerer de på flere ting.

For det første mener de at Ottosen blandet roller under møtet.

Den profilerte informasjonslederen var invitert som representant for organisasjonens ledelse, men skal underveis i møtet ha begynt å gå rundt i lokalet og ta bilder på en måte som ble oppfattet som intens.

Han skal også ha kontaktet deltakere og presentert seg som «reporter fra Utsyn», som er organisasjonsbladet til NLM.

«Misjonærbarnrettssaken»

Senere skal han ha tatt kontakt med en av arrangørene for møtet, tidligere misjonærbarn Liv Kristin Steen Brundtland.

For ti år siden sto hun i en mye omtalt rettssak mot Misjonssambandet. Bakgrunnen var at hun som misjonærbarn i Taiwan på 1980-tallet, ble utsatt for seksuelle overgrep på en internatskole som Misjonssambandet og Frikirken drev.

Brundtland krevde derfor erstatning fra organisasjonen.

I RETTEN: I 2013 gikk den såkalte «misjonærbarnrettssaken» i Stavanger tingrett.

I rettssaken plasserte Misjonssambandet ansvaret hos foreldrene, som ifølge organisasjonens advokat, kunne reist hjem når de ville.

Retten ga til slutt NLM medhold.

Rettssaken skapte dype sår i organisasjonen, og tidligere i år fortalte Brundtland selv historien sin i podkasten «Misjonærbarna».

Ville intervjue varsler

Ifølge varslet går Ottosen bort til Brundtland, presenterer seg som reporter og tar opp mobilen for å gjøre opptak.

Brundtland gir da tydelig beskjed om at han er invitert som representant for NLM, og ikke som journalist, og understreker at hun ikke vil bli intervjuet.

«Ottosen oppfører seg som om det ikke finnes en bakenforliggende historikk mellom han og Liv Kristin», skriver varslerne.

VARSEL: Dagen har fått tilgang til varselet mot Espen Ottosen.

Varslerne omtaler seansen som «insensitivt og krenkende», sett i kontekst med historien Brundtland har hatt med Misjonssambandet.

– NLM ble traumatisert

Ottosen tar så kontakt med de andre arrangørene. De reagerer på at Ottosen ikke hilste på Brundtland da han ankom Litteraturhuset.

Han svarer at han ikke visste hvordan hun ser ut, men de tre svarer at han burde huske henne fra rettssaken.

Det som skjer videre beskrives slik:

«Ottosen tar deretter skarpt til motmæle, og responderer med å kalle Ann-Helens [en av de andre varslerne, journ.anm.] henstilling «for en sånn tirade» at han «er nødt til å få si noe tilbake». Han fortsetter med å beskrive hvordan «organisasjonen ble traumatisert av rettssaken, og hvilken voldsom belastning det var å bli anmeldt»

SVARTE: Espen Ottosen på NLMs generalforsamling i 2022.

Den ene av varslerne skal da ha gitt beskjed om at det ikke er NLM eller Ottosen som er offeret i denne saken, og at det er en ujevnhet i maktforholdet mellom NLM og Brundtland.

Avslutningsvis skriver de fire varslerne:

«Etter en dag der all formidling har hatt fokus på å belyse maktforholdet mellom organisasjon og tidligere barn av ansatte, betydningen av empati, kunnskap og relasjon som forutsetning for forsoning og heling, ble samtalen med Ottosen en trist og vond avslutning på en ellers viktig og flott dag».

Ottosen beklaget

Samme dag som varselet ble sendt, fikk varslerne en e-post fra Espen Ottosen der han selv adresserte episoden.

«Når det gjelder min henvendelse til Liv Kristin, forstår jeg fullt ut at den ikke ble oppfattet som god. Og det beklager jeg på det sterkeste».

BEKLAGELSE: Ottosen beklaget overfor varsler Liv Kristin Brundtland.

Han forklarer at han var redd for at det ville bli oppfattet som at han ikke ville slippe henne til i Utsyn, hvis han ikke hadde tatt kontakt med henne.

«Jeg erkjenner at det viste seg å være en feilvurdering som jeg uforbeholdent beklager. Jeg prøvde å si at jeg hadde stor forståelse for at hun ikke ønsket å la seg intervjue, men jeg innser nå at det var uheldig at jeg i det hele tatt tok en slik kontakt. Jeg burde også opptrådt annerledes under selve samtalen og vil også beklage det overfor Liv Kristin» .

Sendte ny e-post til Helland

I en ny e-post til Birger Helland skriver varslerne at Ottosens oppførsel «handler om noe langt mer enn et øyeblikks uheldig og slurvete vurdering».

De er tydelige på at de ikke ønsker å ha mer kontakt med Ottosen om saken.

«Vi mener å ha tatt det nødvendige ansvar med å si fra, og håper ledelsen ønsker å håndtere dette på en seriøs måte».

Varslere: – Ble håndtert

Dagen har vært i kontakt med Liv Kristin Brundtland, men hun ønsker ikke å kommentere hendelsene.

I stedet uttaler Hildegun Sarita Selle seg på vegne av varslerne. Hun har selv bakgrunn som misjonærbarn i Santalmisjonen, nå Normisjon.

Hun forteller at varslerne i etterkant av beklagelsen fra Ottosen hadde en god dialog med Birger Helland, som også inviterte dem til et møte.

– Vi opplevde at varselet på alle måter ble oppfattet og håndtert. Vi har bare positive ting å si om måten Birger Helland har ivaretatt og håndtert dette. Fra vår side opplever vi at saken ble landet, sier Selle til Dagen.

SVARER: Hildegun Sarita Selle er psykologspesialist og tidligere misjonærbarn.

– Full honnør til Helland

Hun forteller at de opplevde episoden med Ottosen som så «påfallende» at det var umulig å ikke si ifra.

– Så tenker jeg at det blir NLMs utfordring videre, dersom de anser dette som et problem.

– Hva er utfordringen?

– De må selv vurdere om det er en utfordring at de har representanter som opptrer på denne måten. De må også vurdere om de vil se dette varselet i lys av andre varsler.

Tidligere i år beklaget Ottosen en tidligere uttalelse om misjonærbarna fra 2007.

Hun roser derimot Birger Helland for måten han håndterte saken på.

– Vi sitter igjen med tillit etter å ha blitt imøtekommet av Birger Helland. Det skal han ha full honnør for. Han var svært interessert i saken vår hele veien, fra seminaret til prosessen i etterkant, forteller Selle.

Dette svarer Ottosen

Espen Ottosen sier til Dagen at det var ubehagelig å bli beskyldt for å være «insensitiv og krenkende».

Det var derfor naturlig for ham å beklage hendelsen.

– Jeg forsøkte å møte Steen Brundtland med både forsiktighet og respekt, men må ta ansvar for at det ikke ble opplevd slik, skriver Ottosen i en e-post.

– I etterkant innså jeg også at jeg burde avklart på forhånd at jeg ønsket å skrive en sak til Utsyn, selv om dette var et offentlig arrangement hvor også andre journalister var til stede.

SVARER: Espen Ottosen på talerstolen på Misjonssambandets generalforsamling.

– Er denne episoden betegnende for din håndtering av misjonærbarn?

– Nei, det tror jeg ikke. Min største feil var at jeg forsøkte å være journalist. Det angrer jeg på siden det tydeligvis ble oppfattet som provoserende. Jeg har mange venner og kollegaer som er misjonærbarn – og er klar over at deres historier er svært varierte, iblant veldig vonde.

– Jobber for å få meg ut av min stilling

Informasjonslederen forteller at han er glad for at Helland ville få saken avsluttet raskt.

– Varslerne selv sier at NLM må avgjøre om det er et problem at de har en representant som opptrer på denne måten. Tenker du at det er et problem?

– Denne episoden er over ett år gammel og den ble håndtert ryddig og greit. Så dette har jeg ikke tenkt mye på det siste året.

– Men jeg vet jo at noen av de som er involvert i ulike varslingssaker jobber for å få meg ut av min stilling. Det er naturlig å tolke tipset til Dagen inn i en slik sammenheng, og jeg opplever det naturlig nok krevende.

Ottosen kjenner ikke til at det har kommer andre varsler mot ham.

– E-posten fra arrangørene av samlingen på litteraturhuset var for øvrig ikke en varsling etter arbeidsmiljøloven, og den ble heller ikke behandlet slik, skriver informasjonslederen.

Taust fra generalsekretærene

Dagen har vært i kontakt med Birger Helland, men han ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er Gunnar Bråthen som er ansvarlig på hovedkontoret nå, så jeg har ingen kommentarer til dette, sier Helland.

INGEN KOMMENTAR: Birger Helland var fungerende generalsekretær i Misjonssambandet.

Bråthen tok over som generalsekretær etter Helland i fjor sommer.

– Varslerne gir deg «full honnør» for håndteringen av saken. Kan du si noe om hva som ble gjort?

– Det er hyggelig at de sier det, men jeg synes ikke det er riktig å si noe mer om saken. Dette må de som har ansvaret i dag, svare på. Jeg ønsker ikke å uttale meg, sier den avgåtte generalsekretæren.

Gunnar Bråthen har ikke besvart Dagens henvendelse tirsdag.

Powered by Labrador CMS