Misjonærer ble frarådet å reise til Mali

Denne måneden skulle Miriam og Arne Kristoffer Haaland og deres tre barn ha reist til Mali i Vest-Afrika som misjonærer. De ble hjemme. Situasjonen i landet er for utrygg.

Publisert Sist oppdatert

I flere år har familien fra Bergen forberedt seg på en tjeneste i Vest-Afrika. Der skulle de arbeide blant fattige og foreldreløse barn ved en av Ungdom i Oppdrags baser sørøst i Mali, på grensen til Burkina Faso.

Ekteparet skulle arbeide blant såkalt garibout-gutter. Dette er gutter som er blitt gitt til en muslimsk lærer, der de tilbringer tiden med å pugge koranen. Dessuten tigger de på gaten og gjør fysisk arbeid for lærerne.

– Vi ville være med i arbeidet på et dagsenter der guttene kan komme og få mat, kjærlighet og oppfølging. Visjonen er å gi dem utdanning på sikt, sier Miriam Haaland engasjert på telefon.

Entydig bilde

Med en veletablert base, skole og barnehage i nærheten, og oppgaver som passer en sykepleier og en lærer, landet de to på at det var dette de skulle gjøre. De kom til Bergen i slutten av fjoråret bare for å ta juleferie. Men da ekteparet leste seg opp på sikkerhetssituasjonen, forstod de at de måtte ta en ny vurdering.

– Vi har snakket med flere misjonærer fra Norge som har vært i Mali. Bildet er entydig. Rådet er at vi ikke må ta med barn dit nå. Vi var villige til å dra, men da måtte Gud ha talt tydelig om det, og det har vi ikke opplevd at han har gjort, sier Arne Kristoffer Haaland.

Etter militærkuppet i 2012 har flere opprørsgrupper og senere militante islamister med bånd til al-Qaida i det islamske Maghreb stått bak angrep i landet. FN har en fredsbevarende styrke på 12.000 soldater og politifolk i landet som regnes som den mest risikable operasjonen FN har for tiden.

I januar i år ble 26 mennesker drept da en lastebil kjørte på en landmine og eksploderte i landsbyen Boni. Sikkerhetskilder anklager terrorister for å ha utplassert landminen. Ved flere anledninger er soldater nylig blitt drept nord i landet.

Sikkerhetssituasjonen i Mali var tema også i siste utgave av Misjonstidende. I bladet til Det Norske Misjonsselskap går det frem at NMS-misjonærene har mindre bevegelsesfrihet enn før og at de blir kurset for å håndtere angrepssituasjoner.

Voldelige hendelser

Lise Tørnby, avdelingsleder i NMS Global, forteller at NMS henter informasjon om sikkerhetssituasjonen fra flere kilder: misjonærer, andre misjonsorganisasjoner, UD, Norad, såkalte «landmøter» og nyhetsbildet generelt.

– I fjor var det registrert over 2.200 voldelige hendelser i Mali. Det er et eksepsjonelt høyt tall, sier Tørnby til Dagen.

Hun forteller at sikkerheten i Mali flere ganger har vært tema når utenlandssjefene i Misjonssambandet, NMS og Normisjon møtes en gang i halvåret.

– Når vi vurderer hvordan vi skal håndtere sikkerheten for våre folk, er det i tett dialog med de andre store misjonsorganisasjonene, sier hun.

I august i fjor arbeidet de tre organisasjonene dypt med tematikken etter at en norsk familie tilsluttet Misjonssambandet havnet tett på en gisselsituasjon og måtte evakuere. Det skjedde da et feriesenter utenfor hovedstaden Bamako ble angrepet av bevæpnede menn.

Tørnby forteller at NMS ikke har vurdert å sende barnefamilier til Mali de siste årene.

– Nå er det ikke grunn til å vurdere det på nytt, slår hun fast.

Sorg

Ekteparet Haaland har arbeidet systematisk med å forberede seg på tjenesten. De har vært tilknyttet UIO-basen Borgen siden 2015, og var i høst på en skole i Sveits i tre måneder for å istandsette seg for oppdraget.

– Vi kjenner på sorg over at det ikke blir utreise, sier Miriam.

– Det har ikke vært lett å stoppe opp og endre planer, erkjenner Arne Kristoffer.

Familiene deres er glade for at de ikke reiser til Mali på grunn av sikkerhetssituasjonen.

– Mange rundt oss har hatt meninger, men for oss har det vært viktig å lytte til Gud, sier Miriam.

– Klare restriksjoner

NMS har funnet ulike løsninger for sine misjonærer. På permanent basis har de nå en mann i landet, Frode Bugge Sæter. Han bor i Bamako. Hovedstaden og områdene i sør regnes for å være relativt trygge, i motsetning til stedet i nord der han arbeidet tidligere.

– Frode er der med klare restriksjoner på hvor han kan bevege seg og operere, sier Tørnby.

Hun forteller at misjonæren bidrar til å bygge opp en kirke blant fulanitalende personer i Mali.

Sikkerhetssituasjonen har vært et av flere elementer som har gjort at Ingvald Andersen Frøyen, som nettopp er reist til Mali på korttidsopphold, nå er pendlermisjonær.

– Færre langtidsmisjonærer og økt bruk av pendlermisjonærer er en modell vi jobber med å utvikle videre i NMS. Motivasjonen for det er flere, blant annet krevende sikkerhetspolitisk situasjon i flere land vi jobber i, forteller Tørnby.

– Elske mennesker

I Bergen har Miriam og Arne Kristoffer Haaland store beslutninger foran seg. 6. mars reiser Arne Kristoffer Haaland til Senegal for å bli kjent med Ungdom i Oppdrags arbeid i landet.

– Der har de også garibout-gutter, og tjenesten vil på mange måter være lik. Vi ser det som en god mulighet til å tjene Gud og elske mennesker der, sier han.

Powered by Labrador CMS