Misjonærtall på vei opp igjen
Antall norske langtidsmisjonærer gikk ned fra 652 til 580 i løpet av de ti siste årene. Men trenden er i ferd med å snu, og det var økning i 2015.
– Nedgangen de siste ti årene dreier seg for noen organisasjoner om et sviktende inntektsgrunnlag, og da er dette trist. For andre dreier det seg om en styrt strategisk utvikling hvor man prioriterer lokale eller regionale utsendinger, sier daglig leder Anne Lise Søvde Valle i NORME (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering) til Dagen.
Sammen med Digni (tidligere Norsk Misjonsråd) og Fjellhaug Internasjonale Høgskole har de nettopp langt fram sin årlige rapport om misjons- og medlemsstatistikk fra over 40 respondenter.
Søvde Valle legger til at det ideelle ville vært om man ikke kuttet i antall utsendinger, men heller opprettet nye pionerfelt.
– Da kunne man både bruke lokale utsendinger og personell, samtidig som man brukte nye utsendinger på nye felt, sier hun.
Ungdom i Oppdrag
Hvis vi sammenligner antallet langtidsmisjonærer hos de største aktørene i 2015 og 2005, går Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Pinsebevegelsen/PYM tilbake med henholdsvis 12 og 27 misjonærer.
Ungdom i Oppdrag (UIO) øker i samme periode med 10 langtidsmisjonærer. Størst økning har Operasjon Mobilisering, Frelsesarmeen og Tent (se faktaboks).
Gledelig utvikling
Søvde Valle kan vise til en gledelig utvikling i 2015. Da økte tallet på langtidsmisjonærer fra 542 til 580. NLM har en oppgang på 22 utsendinger i fjor, mens Ungdom i Oppdrag har 12 flere enn i 2014.
Dette bekrefter en trend med stigende tall de siste årene, etter nedgang og lavest måling på 511 langtidsmisjonærer i 2010.
– Dette ser ut til å ha vært et bunnår for norsk misjon med tanke på antall langtidsmisjonærer. Men nå er vi på god vei oppover igjen, og det er lite som tyder på at veksten vi ser, ikke skal fortsette, sier Anne Lise Søvde Valle.
Flere faktorer
Hun legger til at den store økningen fra 2014 til 2015 var et utslag av flere faktorer. Blant annet måtte utsendinger tilbake til Norge.
– Flere av organisasjonene arbeider i sårbare land, hvor evakuering av personell i forbindelse med endring av sikkerhetssituasjonen, sykdom og lignende har vært gjennomført, påpeker NORME-lederen.
NLM økte mest
Det var også en økning i fjor i tallet på misjonærer som ble sendt ut for første gang – fra 70 til 97. NLM, UIO og PYM rekrutterte flest med henholdsvis 23, 17 og 12 hver.
Generalsekretær Øyvind Åsland i NLM bekrefter at det har vært en økning i misjonærtallet.
– Hvor tror du om tallet på misjonærer fremover?
– Det har holdt seg stabilt i 2016, og jeg tror ikke at vi er i stand til å øke misjonærantallet dette året. Vi kunne gjort det ut fra rekrutteringen, men ikke økonomisk. Vi må være forsiktige med tanke på den totale bæreevnen, svarer Øyvind Åsland.
Færre kvinner
Andelen kvinner som langtidsmisjonærer har sunket jevnt siden 1980-tallet. I 2015 var den på 55 prosent, som er likt med den rekordlave målingen året før.
– Det er nok flere årsaker til at kvinneandelen har gått nedover. Jeg tror det er færre single som reiser ut som langtidsmisjonærer, sannsynligvis fordi det er så mange muligheter innenfor korttidsmisjon. En annen årsak er nok at kvinner har flere muligheter enn tidligere til tjeneste i norske menigheter, både som blant annet pastorer, prester og eldste, sier Anne Lise Søvde Valle.