Misjonen var nær ved å signere en avtale til 200 millioner. Så stupte verdien
Misjonsalliansen håper de snart er kvitt sin problembank i Ecuador.
Dagen fortalte mandag at Misjonsalliansen har solgt sin mikrofinans-bank i Liberia. Nå håper de at et nytt bank-salg snart er i boks.
– Vi er ikke helt i mål, men vi er i en god prosess. Jeg håper avtalen er i havn i løpet av et par-tre måneder, sier Arnt Jerpstad.
Han er daglig leder i det misjonsdrevne mikrofinansselskapet AMAS.
Jerpstad legger ikke skjul på at den ekstreme sikkerhetssituasjonen i landet kan skape problemer for innspurten i salgsprosessen.
Prisen blir mye lavere enn det misjonen var nær ved å innkassere for fire år siden.
Rekordstort underskudd
Banco D-Miro var lenge flaggskipet blant Misjonsalliansens mikrofinans-institusjoner.
De siste årene er banken blitt en klamp om foten på en organisasjon som tiltrekker seg givere og støttespillere i store deler av Kristen-Norge.
I fjor var tapet så stort at Misjonsalliansen sto igjen med et underskudd på rekordstore 42 millioner kroner.
I 2019 kom nyheten om at Banco D-Miro skulle overtas av den nasjonale børsnoterte Banco Solidario. Og som det het i Finansavisen: Kristenfolket skulle innkassere 200 millioner kroner for fattigbanken.
– Videreføre verdiene
Jerpstad bekrefter overfor Dagen at det nå er en annen kjøper den norske mikrofinansaktøren forhandler med. Navnet vil han ikke røpe.
– Det er en solid industriell partner fra Latin-Amerika, sier han.
– Det er ikke en bank fra Ecuador?
– De har også virksomhet i Ecuador, svarer Jerpstad.
Han sier de hele tiden har vært på jakt etter en kjøper som kan videreføre arbeidet rettet mot de fattigste av de fattige i landet.
– Vi kjenner oss trygg på at den aktuelle partneren vil videreføre de verdiene D-Miro er tuftet på, sier Arnt Jerpstad.
– Utrolig komplisert etter koronaen
Han var selv bankens første direktør ved oppstarten i 1997. Senere var han i en årrekke generalsekretær i Misjonsalliansen.
AMAS-lederen sier dette om hovedårsaken til at salget har tatt så lang tid:
– Mikrofinansmarkedet er utrolig komplisert etter koronaen, og i Ecuador er ting ekstra vanskelige. Så det er mye av grunnen til at det ikke har vært så enkelt å skaffe nye partnere.
– Hva er resten av grunnen?
– Nei, hovedårsaken er de store tapene etter koronaen, svarer Jerpstad.
– Hva har det gjort med markedets interesse for banken at den har hatt store tap på sine kunder?
– Det er klart at en bank som tjener masse penger, er mer interessant.
Jerpstad omtaler tilstanden for banken som krevende.
– De er ingen tvil om at vi må finne en partner som kan ta dette videre.
Trenger å bli kvitt banken
Likviditeten i Misjonsalliansen er de siste årene sterkt svekket som følge av bankproblemene. Ved årsskiftet 2022–23 var likviditetsbeholdningen på drøye 41 millioner kroner, mot 70,6 millioner et år tidligere.
– Er det viktig i seg selv å bli kvitt banken, eller viktig å finne en partner som fører videre profilen som en bank for fattigfolk?
– Det er viktig i seg selv å finne en ny partner og ideelt sett en partner som vil føre profilen og verdiene videre, sier Jerpstad.
Bekrefter mye lavere pris
Bankens markedsverdi har sunket betydelig siden den daværende AMAS-ledelsen gikk ut i Finansavisen og fortalte om «årets bank-deal».
Jerpstad vil ikke ut med hvilken pris de nå håper å lande. Selv kom han inn som daglig leder så sent som 1. september i fjor.
– Snakker vi om 150 millioner?
– Nei, det er ikke snakk om så mye, bekrefter han.
– 120?
– Nei, ikke så mye heller.
– 100 millioner?
– Nei, nå stanser vi tall-leken. Jeg sier ikke mer, svarer Jerpstad bestemt.
Det er klart at en bank som tjener masse penger, er mer interessant.
Arnt Jerpstad
Derimot er han tydelig på hva en eventuell salgsinntekt skal gå til.
– Vi ønsker primært å bruke disse midlene innenfor mikrofinans i andre markeder, sier Jerpstad.
– Dårlig ryte
En tidligere sentral medarbeider innenfor mikrofinans er ikke overrasket over at salgsprosessen er blitt svært krevende og har trukket ut i tid.
– Banken har et dårlig rykte, blant annet på grunn av en delvis råtten låneportefølje. En del av kundene deres er så forgjeldet at de ikke bare har problemer med å betale sine lån, men har også flere lån i andre banker. En potensiell oppkjøper vil være skeptisk til en slik bank, sier Hugh Sinclair.
Han er tidligere daglig leder i D-Miro.
– Bankmiljøet i Equador er lite. Alle kjenner alle, og folk roterer mellom bankene. Et rykte kan være ubegrunnet, men det er vanskelig å holde lenge på en hemmelighet i Ecuador, sier Sinclair til Dagen.
Mikrofinans i to land
Dersom salget i Ecuador går i orden, har Misjonsalliansen mikrofinans-virksomhet i to resterende land: Bolivia og Vietnam.
I tillegg er organisasjonen i ferd med å utvikle et nytt finansieringstilbud til fattige i Etiopia, dette i samarbeid med blant andre Kirkens Nødhjelp.
Sikkerhet og salgsprosess
Ecuador gjennomlever for tiden en alvorlig krise. Sist uke innførte president Daniel Noboa unntakstilstand etter et år hvor brutale narkobander har forvandlet et forholdsvis fredelig land til en slagmark med kidnappinger, eksplosjoner og skuddveksling på åpen gate. Volden eskalerte da en beryktet bandeleder rømte fra fengselet.
Misjonsalliansen trakk sine norske medarbeidere ut fra landet i fjor vår. Jerpstad besøkte Ecuador senest i november.
– Kan den spente situasjonen skape problemer for salget av Banco D-Miro i siste sving?
– Vi håper jo at det ikke vil skape problemer, men det er krevende å drive mikrofinans i et land som har en så ekstremt krevende sikkerhetssituasjon som det Ecuador gjennomlever nå, sier Arnt Jerpstad.
OPPDATERING: Saken er oppdatert med kommentarer fra Hugh Sinclair kl. 10.30 den 18.januar 2024.