FRISKT PUST: Anner Lise Søvde har planen klar på hvordan norsk misjon skal framstå under hennes ledelse.

Misjonens førstedame

33 år gamle Anne Lise Søvde blir norsk misjons ansikt utdad når hun i dag begynner som leder av NORME.

Publisert Sist oppdatert

To saker står høyt på prioriteringslisten for den påtroppende lederen for Norsk råd for misjon og evangelisering (NORME):
Rekruttering av misjonærer og det å nå ut til nye områder.
- Hvordan skal en 33-årig kvinne klare det?
- Det er ikke jeg alene som skal klare det. Våre medlemsorganisasjoner har hver sine spesialområder. Vi skal dra nytte av hverandres kompetanse når vi går inn i nye oppgaver, fastslår Anne Lise Søvde.

Ung appell

Lederstillingen i NORME så hun på som hinsides hennes erfaring og kompetanse helt til nåværende leder Rolf Ekenes oppfordret henne til å søke.
- Jeg trodde jo du måtte ha vært generalsekretær i 20 år for å lede NORME. Da jeg fikk denne muligheten kunne jeg ikke la den gå fra meg, selv om jeg skulle ønske jeg hadde mer erfaring, vedgår Søvde.
Selv har hun sin organisasjonserfaring fra Pinsebevegelsen.
- Vi jobber veldig nettverkbasert. Når man skal lede så mange organisasjoner tror jeg det er en fordel å ha jobbet i en organisasjon som ikke er så strømlinjeformet. Det tror jeg er en god forutsetning for samarbeid.
Som ung kvinne tror Anne Lise Søvde hun har et fortrinn:
- Det er klart det kan være en utfordring, men også et løft. Jeg tror kanskje jeg får bredere kontakt med yngre i misjonsmiljøene, samtidig som jeg synes det er veldig viktig å lytte til mennesker med lang erfaring.
Store endringer på tvers av strømlinjene kan vi likevel ikke forvente oss.
- Vet du hva? Jeg digger Rolf Ekenes, jeg synes han har gjort en veldig god jobb, så jeg håper ikke det blir så store endringer. Vi har et felles visjonsdokument og en handlingsplan jeg må forholde meg til, poengterer Søvde.

Markedsfører misjon

Med nytt kontor vegg i vegg med bistandsnemnda og en bistandsminister som har åpnet døren på gløtt for misjonsarbeidet, tror Søvde det er mye å hente når hun i oktober tar fatt på den nye stillingen.
- Vi opplever en stadig større aksept, fra myndighetenes side, for misjon. Det må vi ta på alvor ved å vise hva vi har å tilby i bistandsarbeidet, sier en entusiastisk Søvde.
- Noen er veldig gode på det diakonale arbeidet, andre kan mye om vann og brønner. Dermed kan vi rådføre oss med hverandre på områder andre er spesialister, og på denne måten tilby bred kompetanse.
Hun utelukker ikke at vi får se et tydeligere NORME i tiden framover:
- Det hadde vært gøy å dra NORME mer ut i offentligheten. Organisasjonene har jo egne talsmenn- og kvinner, og det er mange som er opptatt av at NORME skal være mer til stede på blogger og i sosiale medier.
I denne sammenhengen er Søvde opptatt av å vise dagens opinion at misjon er mer enn kulturimperialisme og religionskamp.
- I flere tilfeller er det misjonærer som har reddet minoriteter fra overgrep fra myndighetene, men det er det selvfølgelig en sosialantropolog fra Blindern som ikke har fått med seg, og som er av en annen oppfatning.

Satser på lokale misjonærer

Dagen kunne onsdag fortelle at antall langtidsmisjonærer er halvert på 50 år. Hvordan skal man snu denne trenden?
- Den statistiskken synes jeg er veldig misvisende fordi misjonsorganisasjonene støtter mange flere lokale misjonærer nå enn før. Disse misjonærene trenger mindre lønn enn norske, og de er gjerne mer effektive siden de ikke trenger tid på å gjøre seg kjent med språk og kultur.
- Så du vil ikke prioritere langtidsmisjonærer?
- Joda. I blant andre muslimske land er det vanskeligere å lykkes med korttidsmisjon. Her må vi utfordre mennesker til å være åpne for Guds kall til en langtidsinnsats.
Viktigst nå framover synes Søvde likevel det er å nå mennesker som aldri har hørt evangeliet.
- Jeg tror det er viktig nå å overlate noe av arbeidet til lokale misjonærer, i områder hvor vi har tredjegenerasjons misjonærer. Vi må satse mer på nye områder, sier Søvde.
Sammen med medlemsorganisasjonene vil hun legge opp en strategi for hvordan dette skal gjøres.
- NORME kan ikke beordre noen til å si hva de skal gjøre, men vi være en pådriver, og vi skal inspirere.

Powered by Labrador CMS