Misjonsalliansen har solgt bank
Kjøper er en nyetablert nigeriansk finansgruppe.
– Et pionerarbeid er nå avsluttet og banken fortsetter med nye eiere med svært sterk bankkompetanse og tilgang på kapital. Resultatet er at flere mennesker vil få muligheten til å skape seg økt inntekt og en bedre fremtid, sier Arnt Jerpstad i en pressemelding til Dagen. Han er daglig leder i Misjonsalliansens datterselskap Alliance Microfinance (AMAS).
Ebola og Korona
Mikrofinansbanken Diaconia MDI (DMDI) ble startet av Misjonsalliansen i 2012 og har vært registrert som bank siden 2014.
Det har vært flere utfordringer. En av disse var utbruddet av Ebola i 2014. Liberia er dessuten et land med svak infrastruktur og mye fattigdom, noe som ble ekstra vanskelig under koronapandemien i 2020.
– Korona rammet hardt, særlig fattige gründere. Vi fikk større tap på grunn av det, sier Jerpstad til Dagen.
– Suksesshistorie
Han forteller at det ble nødvendig å gå inn med mer kapital og at de derfor erkjente at andre ville ha større mulighet til å gjøre det enn Misjonsalliansen.
– Vi mener vi har funnet en som kan videreføre og videreutvikle banken slik at det liberianske folket får en solid bank for fremtiden. For oss er det en suksesshistorie, ikke et tap, sier Jerpstad.
Kjøper opp virksomheter
Kjøper av banken er den Nigeria-baserte finansgruppen Bay Finance Invest som ble etablert i 2022 og startet opp i januar 2023.
De reklamerer med at de kjøper opp eksisterende virksomheter innen finans og mikrofinans og driver med forsikringsmekling.
– Hvor seriøs er denne aktøren?
– Vi har inntrykk av at det er en seriøs partner, svarer Jerpstad.
Først til å ta innskudd
DMDI har vært en av få tilbydere av finansielle tjenester i landet og var den første mikrofinansbanken i landets historie som fikk lov til å ta innskudd fra kundene sine.
Da Dagen besøkte banken i 2022, fortalte en møbelprodusent at hun hadde startet med en stol og et lån på 200 dollar seks år tidligere. Fembarnsmoren Janaba Fahnbulleh hadde flere drømmer. Hun leide leilighet, men planla å kjøpe en tomt og bygge et hus ved hjelp av banken.
DMDI tilbød nemlig fattige mennesker ikke bare lån, men også mulighet til å ha en bankkonto slik at de skulle få en tryggere familieøkonomi.
Vil utvide tilbudet
Ifølge Jerpstad vil ny eier fortsette og utvide arbeidet.
– De går inn med mer kapital, vil sikre låne- og sparekundene og sannsynligvis vokse i et større tempo enn vi har mulighet til. Slik vil flere kunne få lån, sier han.
– Godt fornøyd med salgssummen
Misjonsalliansen ønsker ikke å opplyse hva de fikk for salget.
– I alle slike forhold må en gi og ta noe. Kjøper har vært opptatt av at denne informasjonen ikke skal ut, og vi har respektert det. Vi er godt fornøyd med salgssummen, sier Jerpstad.
– Hva har dere betalt i konsulenthonorar i forbindelse med salget?
– Det har jeg ikke oversikt over nå, men det er bare en brøkdel av det vi fikk for banken, svarer Jerpstad.
Roy Mersland, professor og mikrofinansekspert, har bidratt som ekstern konsulent i salgsprosessen.
– Pengene blir tilført andre prosjekter
Arnt Jerpstad forteller at midlene fra salget gjør det mulig for Misjonsalliansen å etablere banker andre steder.
– Pengene blir ikke borte, men blir tilført andre prosjekter i samme kategori.
I Liberia vil Misjonsalliansen fortsette arbeidet med å utvikle spare- og lånegrupper og gi voksenopplæring.
– Dette arbeidet betjener en enda fattigere målgruppe enn kundene i DMDI. Salget styrker dermed evnen til å jobbe sammen med mennesker i mer sårbare livssituasjoner.
– Stor tro på mikrofinans
– Misjonsalliansen har ønsket å selge både i Liberia og Ecuador. Har dere fortsatt tro på mikrokreditt som metode for å bekjempe fattigdom?
– Definitivt. Vi har stor tro på det.
– Ønsker lokale partnere fra starten
Misjonsalliansen er i gang med å etablere en ny bank i Etiopia sammen med Kirkens Nødhjelp.
– Vi ønsker nok i stor grad å jobbe sammen med lokale partnere helt fra starten. Det har vi fått til i Etiopia, og handler både om at en mikrofinansbank er avhengig av å vokse for å bli en sunn organisasjon og på et tidspunkt blir en norsk organisasjon for liten til å bli eneeier av banken, sier han.