GENERALSEKRETÆR: Heidi Sandvand Hegertun i Misjonsalliansen.

Misjonsalliansen med 42 millioner i underskudd

– Ikke oss det er verst for. Tusenvis av småbedrifter har måttet stenge, sier generalsekretæren.

Publisert Sist oppdatert

Misjonsalliansen er særlig kjent for mikrofinans med banklån til noen av verdens fattigste. Særlig én av bankene har hatt store problemer de siste årene, noe som gir organisasjonen betydelige minustall i regnskapet for 2022.

Nedskriving av verdien på Banco D-Miro i Ecuador og DMDI i Liberia er hovedårsaken til at det negative aktivitetsresultatet er på nærmere 43 millioner kroner.

Utenom bankdriften har Misjonsalliansen et negativt aktivitetsresultat på 1,86 million.

– Det er til å leve med i disse tider, sier generalsekretær Heidi Sandvand Hegertun til Dagen.

– Og bare for å rydde i tallene. Det betydelige underskuddet i konsernet handler i hovedsak om eierskapet i to banker, i Ecuador og Liberia, legger hun til.

Store tap i Ecuador

Det er situasjonen i Banco D-Miro d i Ecuador som er hovedårsaken til det svake årsresultatet. Driften har over tid vært krevende på grunn av økt konkurranse, men de virkelig store problemene oppsto da pandemien slo særlig hardt til i dette landet.

Noen vil kanskje huske bildene som også nådde norske aviser, med døde kropper i gatene. Flere døde, og mange andre kunder greide ikke å betale tilbake lånene sine.

For 2022 har Misjonsalliansen nedskrevet bankens bokførte verdi med 40,8 millioner. Banco D-Miro hadde i fjor et negativt årsresultat på nærmere 50 millioner kroner, mot nesten 20 millioner året før.

Misjonsalliansen har som intensjon å selge banken.

Misjonsalliansen

Diakonal misjonsorganisasjon etablert i 1901.

Formål: Formidle Jesu kjærlighet i ord og handling.

Visjon: «På jorda som i himmelen»

Driver langsiktig utviklingsarbeid i elleve land: Bolivia, Brasil, Ecuador, Etiopia, Filippinene, Kambodsja, Kina, Liberia, Nepal, Sierra Leone og Vietnam.

Hadde i 2022 avtaler med 11.000 faste givere i Norge, i tillegg til støtte fra menigheter, skoler, ungdomsorganisasjoner og andre allierte.

Mottar offentlig tilskudd fra Norad, hovedsakelig via Digni.

Generalsekretær: Heidi Sandvand Hegertun (40)

Kilde: Årsmelding for 2022

Mikrofinansvirksomheten er organisert gjennom datterselskapet Alliance Microfinance (AMAS), hvor Svein Arne Lende er daglig leder.

Han forklarer at markedet for mikrofinans er helt annerledes enn da banken ble etablert på 90-tallet. Den gang var Misjonsalliansen pionérer i Ecuador.

– I årenes løp er det kommet opp nye og større aktører med bedre tilbud. Det er ikke vårt oppdrag å gå inn i et konkurranseutsatt marked. Strategisk er det ikke der vi skal være. Andre markeder trenger oss mer, sier Lende.

– Når kan salget være i boks?

– Vi jobber mot et salg og er i dialog med en seriøs aktør. Vi er i en god prosess og håper å lande et salg i løpet av året. Men erfaringer fra slike prosesser tidligere har vist oss at mye kan skje underveis som kan hindre at vi kommer i mål, sier han.

– Økonomien er solid

Likviditeten i Misjonsalliansen er det siste året svekket med nærmere 30 millioner kroner som følge av bankproblemene. Ved årsskiftet var likviditetsbeholdningen på drøye 41 millioner kroner, mot 70,6 millioner et år tidligere.

– Slik kan det ikke fortsette?

– Nei, men vår økonomi er solid. Det er jeg rolig og trygg for, sier Sandvand Hegertun.

GUAYAQUIL: Kriminalitet og narkotikakriger er i ferd med å ødelegge Ecuador. Pandemien rammet landet ekstra hardt. Det er her Misjonsalliansens bank har kommet i store problemer de siste årene.

Misjonsalliansen har to hovedinntektskilder: Private gaver fra enkeltpersoner, menigheter og andre grupper, samt tilskudd fra Norad og Digni.

Av totale inntekter på 131,5 millioner utgjorde gaver 61,5 millioner. Det er en nedgang på 1,8 millioner fra året før. Totale innsamlede midler går opp i 2022, sammenlignet med året før.

– Det negative resultatet i konsernet påvirker ikke øvrig drift, sier generalsekretæren.

– Men gaveinntekter er vel også brukt til å dekke de store tapene i banken?

– Ja, men i mindre grad. For noen år siden gikk banken godt. Da ble verdien skrevet opp. Så har banken hatt noen krevende år, særlig knyttet til tapene i pandemien. Når vi skriver verdien ned, og banken har store tap i 2022, blir dette hovedsakelig dekket gjennom akkumulerte overskudd og tilskudd fra Norad fra tidligere, forklarer Sandvand Hegertun og Lende.

– Kan de store tapene svekke tilliten og givergleden?

– Det håper jeg ikke. Vi har en stor ydmykhet ovenfor de som velger å gi til Misjonsalliansen, og jeg mener de skal kjenne seg trygge på at vi jobber hver dag med å forvalte midlene i kampen for de fattigste. At det i stor grad handler om lån som fattige mennesker ikke evner å betale tilbake, håper vi vil skape en større grad av forståelse for underskuddet også hos giverne, sier Sandvand Hegertun.

Lende sier lærdommen de siste årene er å rigge seg for uforutsette kriser.

– Noe av erfaringen er sårbarheten ved å være eneeier i finansinstitusjoner, slik vi har vært det i Ecuador og Liberia, påpeker han.

– Store muligheter

I Etiopia er organisasjonen i ferd med å etablere en bank i samarbeid med Kirkens Nødhjelp. Dette en modell norske bistandsmyndigheter gjerne ser mer av. Sandvand Hegertun sier hun har stor tro på dette samarbeidet.

– Vil vi se flere slike partnerskap i årene framover?

– Ja, det er jeg helt sikker på. Vi vet at det er stor risiko involvert med å eie og drive mikrofinansinstitusjoner, men det er også store muligheter for å kunne utgjøre en enorm forskjell for folk, framholder Sandvand Hegertun.

– Mødre og barn står alene igjen

Hun understreker at det ikke er Misjonsalliansen krisen i mikrofinansbankene er verst for.

– Tusenvis av småbedrifter har mistet alle kundene som følge av lockdown. Mødre og barn står alene igjen etter at far døde av covid-19. Butikkeiere har måtte stenge på grunn av økt kriminalitet. Ecuador er også rammet av en voldsbølge knyttet til narkotikakriminalitet som rammer de fattigste og mest sårbare hardest, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS