Misjonslandet holder pusten
Paul Biya (85) er verdens lengst sittende president. Mandag utropte motkandidaten seg som vinner.
Det internasjonale nyhetsbyrået France 24 skrev onsdag at Maurice Kamto, tidligere justisminister i Kamerun, hevdet å ha vunnet presidentvalget. Det skjedde to uker før det offisielle resultatet skal foreligge. Paul Biya har vært landets president siden 1982.
Mange norske misjonsvenner har et spesielt forhold til Kamerun, der Det Norske Misjonsselskap (NMS) har drevet arbeid helt siden 1925.
Tom Sverre Tomren er førsteamanuensis ved det teologiske instituttet til den lutherske kirken i Kamerun og kjenner landet godt. Han opplyser til Dagen at Biya vært en stabiliserende faktor for landet. Mange oppfatter ham som en landsfader.
– I motsetning til nabolandene, har Kamerun hatt fred, og det har vært en jevn, økonomisk vekst de siste årene. Likevel er det ingen som tviler på at Biya og hans støttespillere har vært involvert i situasjoner som ikke tåler dagens lys, sier Tomren og nevner konkret brudd på menneskerettigheter, politiske motstandere som forsvinner plutselig eller som dør helt uventet.
Tomren er for mange kjent som politiker og prest og har god kontakt med mange kamerunesere. De skriver om den spente situasjonen på Facebook.
Dårlig infrastruktur
– Hvorfor tar det to uker før en vinner av valget kan utropes?
– Det handler om dårlig infrastruktur og vanskelig tilgang på en del av landets valglokaler. At Kamto utropte seg som seierherre, er ikke etter boken. Det blir av motstanderne tolket som et forsøk på kupp og tilraning av makt. Hele folket holder litt pusten nå. Det ligger en latent redsel for væpnet, indre borgerkrig, forteller han.
Tomren opplyser at det er 250 etniske språk og grupper i Kamerun, der ingen er totalt dominerende. Han har derfor liten tro på at det vil utvikle seg til en total borgerkrig.
– Men det er en reell frykt for voldelige sammenstøt mellom presidenten og hans tilhengere og opponent Kamto. Det er militæret som sitter med nøkkelen. I det øyeblikket de deler seg, kan hva som helst skje.
På tide med skifte
– Hva tror du er grunnen til at Maurice Kamto har utropt seg selv som vinner?
– Bakgrunnen er nok at han tror selv at han har stor tilslutning. Han har hatt folk ute i valglokalene. I tillegg fikk han tilslutning fra en av de andre presidentkandidatene. Han la ned sitt eget kandidatur og sluttet opp om Kamto. Det har aldri skjedd før. Kamto er en kapasitet med høy internasjonal prestisje. Han har hatt internasjonale dommerverv og har sittet som justisminister i Kamerun. Han har også vært rektor på det juridiske fakultetet i hovedstaden Yaoundé. Jeg ser at mange av mine Facebook-venner uttrykker støtte til ham. Mange opplever at det er på tide med et skifte.
Ifølge Tomren har det blusset opp konflikter mellom engelskspråklig og franskspråklige i Kamerun de siste årene.
– Drap av politimenn, militære og offentlige tjenestemenn har vært en del av konflikten, utdyper Tomren, som forteller at de etniske konfliktene har vært mye omtalt i media.
– Folk snakker om det og har begynt å bli redde. Nå viser det seg at Maurice Kamto har røtter i den anglofone delen av Kamerun, mens Paul Biya er fra de frankofone delene av landet. Det kan tyde på at presidentvalget har en undertone av disse spenningene, sier han.
Fordel
Tomren ser også andre latente spenninger. Kamerun har et høyt utdanningsnivå, men det er relativt vanskelig å få seg arbeid. Økonomisk vekst har ført til en voksende middelklasse.
– Det gir grobunn for konflikter blant de som ikke er en del av veksten. De er lett å tenne fyr på, tror Tomren.