Misjonsleder ønsker flere korttidsmisjonærer
Å reise på korte misjonsturer har flere fordeler, mener misjonsprofessor. Men faren er at misjonen kan bli overfladisk.
Flere og flere kristne organisasjoner arrangerer kortere reiser der en kan få smake på misjonsvirksomhet. Organisasjonen Åpne Dører ser økt engasjement for korttidsmisjon og ønsker større satsing.
Åpne Dører er en tverrkirkelig, internasjonal misjonsorganisasjon som ønsker å styrke og oppmuntre kristne som lever i forfølgelse for sin tro. Som en del av dette arrangerer de teamturer til ulike land i verden hvor situasjonen er vanskelig for kristne.
Denne høsten har organisasjonen ansatt ny reisekoordinator, Reidar. Han ønsker ikke å gå ut med hele navnet sitt eller å vise ansiktet i Dagen av hensyn til samarbeidet med kristne som blir forfulgt eller presset for sin tro.
Reidar har over 20 år med erfaring i felt blant den forfulgte kirke. Han registrerer også at færre ønsker å tilbringe lang tid på misjonsfeltet. Skal man få folk til å engasjere seg i misjon, må man i tillegg tilby kortere reiser.
Større bidrag på sikt
Åpne Dører får støtte fra misjonsprofessor Tormod Engelsviken fra Menighetsfakultetet.
– Det vi ser er at denne typen misjon er til stor inspirasjon og oppmuntring for allerede etablerte kirker, sier Engelsviken.
Han tror heller ikke at korttidsmisjon vil konkurrere med midler til andre misjonsprosjekter.
– I realiteten tror jeg korttidsmisjon fører til større bidrag til misjonen på lang sikt, sier professoren.
Når det kommer til kirkeplanting, har korttidsmisjon liten effekt, mener han.
Risikabelt
Førsteamanuensis i misjonsvitenskap ved Det teologiske menighetsfakultet, Roar G. Fotland mener også at det er flere positive sider ved korttidsmisjon.
– Det ene er at det blir fokus på misjon. Det andre er at misjon blir gjort, selv om det er for kortere perioder. Misjon er jo å være Guds medarbeider i verden, enten det er å forkynne eller å utøve diakonal tjeneste på en eller annen måte, sier Fotland.
Men korttidsmisjon kan også innebære en viss risiko.
– God misjon forutsetter kjennskap til kultur og langvarige relasjoner. Korttidsmisjon kan derfor stå i fare for å bli noe overfladisk. Korttidsmisjonæren kan, når de ikke får tid til å sette seg inn i den lokale kulturen de skal arbeide i, dra med seg den gamle, kolonialistiske tankegangen, at «her kommer vi og vi skal vise dere hvordan ting skal gjøres», sier Fotland.
Kallet som kristne
Reisene med Åpne Dører innebærer blant annet at en får dra og besøke lokale kristne. Men ikke alle reiser gjentatte ganger på tur.
– Hva kan det bety for de lokale kristne at de kanskje ikke ser alle disse menneskene som besøker de igjen?
– Jeg tror, og etter det jeg også får høre av tilbakemeldinger vi får, er at jo flere som kommer, jo flere er det som er ber for dem. Og som oppmuntrer dem, sier Reidar. Han mener bønn er et viktig element i arbeidet.
Smak på misjon
– Hvorfor skal nordmenn reise ut selv om de kanskje aldri skal bli misjonærer?
– Jeg opplever at de som er med oss på reise får mersmak på misjon, selv om det er kortere turer. Flere misjonærer har drevet med korttidsmisjon før de ble misjonærer, sier Reidar.
Han tror mange nordmenn har en søken etter møter med Gud og har mye å lære av den lidende kirke.
– Jeg ser at vi nordmenn har mye å lære. De forfulgte har en sånn tillit til Gud som virkelig fascinerer. Og jeg kan ikke si en eneste tur hvor vi ikke har opplevd at Gud beveger seg i arbeidet, eller i oss, sier Reidar.
På tur
– Er det en fare for at det blir «lettvint», at man drar ut og utsetter seg for litt inntrykk, men så kan dra tilbake til trygge Norge?
– Min erfaring er at møtene med de lokale og måten Gud bruker oss forandrer liv. Jeg tror det gjør mye med folk. Mange velger også å reise igjen, sier Reidar.
– Noen ganger kommer jeg ikke lenger enn til flyplassen på vei hjem før det dukker opp en melding «Jeg er klar for ny tur», sier reisekoordinatoren.
– Er det trygt? Hvilke farer utsetter man seg for?
– Vi har et enormt kontaktnett med lokale kristne i de ulike landene. Det hender at vi avlyser turer hvis vi ser at situasjonen i landet er usikker, forklarer Reidar.
Organisasjonen har en lang prosess med grundig briefing både før og etter reisene i tilrettelegging av kulturkunnskap, sikkerhet og annet.
– Vi har for eksempel regler som går på hvordan vi oppfører oss, hvordan vi kler oss, hvor og når vi er ute på døgnet, og hva vi snakker om, sier Reidar.