Misjonsledere vitner i misjonærbarnsak
Generalsekretær Øyvind Aasland og synodeformann Arnfinn Løyning skal i vitneboksen i misjonærbarnsaken som starter i dag.
- De skal forklare seg om organisering av virksomheten, oppfølging av saken og lignende, sier advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin, som representerer Norsk Luthersk Misjonssamband og Den evangelisk-lutherske frikirke i saken.
Les også: Saksøker misjonsorganisasjoner for seksuelle overgrep og omsorgssvikt
18 vitner skal kaste lys over saken i løpet av de fire dagene rettssaken varer. Blant dem er andre elever, misjonærer, forsker Tormod Kleiven ved Høyskolen Diakonova og rettsoppnevnt sakkyndig.
Uavklart spørsmål
Levevilkårene for misjonærbarn har det siste tiåret blitt satt på dagsorden gjennom en rekke saker. Men dette er første gang at noen går rettens vei for å holde misjonsorganisasjonene ansvarlige for overgrep og omsorgssvikt.
Om organisasjonene får erstatningsplikt kan det komme flere søksmål, sier jusprofessor Bjarte Askeland ved Universitetet i Bergen, som er spesialist på erstatningsrett. Han forklarer at spørsmålet om arbeidsgivers ansvar i overgrepssaker er omstridt rettslig.
- Overgriper er jo selv ansvarlig. Men så er spørsmålet om arbeidsgiver har et ansvar i tillegg. Det spørsmålet er litt uavklart, så hvis et spørsmål om arbeidsgiver er ansvarlig ved overgrepssaker ville kommet opp i høyesterett, så ville det hatt stor betydning.
Kan bli flere
Saken skal altså opp i tingretten, og en dom derfra vil ikke kunne skape presedens for andre lignende tilfeller. Men Askeland ser ikke bort fra at flere lignende saker vil kunne komme opp dersom kvinnen vinner fram med sitt krav.
- Det er en alminnelig erfaring at slike saker utløser flere lignende søksmål dersom de vinner fram. Men slike saker vil jo være konkret orientert, sier Askeland som derfor mener det er vanskelig å si om dette vil gjøre det lettere for andre å fremme lignende krav.
Om NLM og Frikirken skal bli ansvarlige må det vises at det er tilstrekkelig sammenheng mellom arbeidstakerens stilling og arbeidsoppgaver og det aktuelle overgrepet. Det må også påvises at organisasjonene har handlet uaktsomt når det gjelder å ta vare på den skadelidte, forteller Askeland.
Spent
Harald Eraker, som har vært en talsmann for en del misjonærbarn fra Japan, følger nøye med på det som skjer i Stavanger. Det tror han flere av misjonærbarna vil gjøre.
- Det er nok mange som venter spent og ser hvordan rettsvesenet møter dette. Det er stor forskjell på hvordan folk har taklet situasjonen og hvordan man har ønsket et oppgjør med fortiden. Noen har vært fornøyd med misjonsledernes bønn om tilgivelse, mens andre tenker at det er noe mer som skal til.
Eraker sier at han støtter kvinnen hundre prosent, og mener det er trist at saken har kommet så langt som til rettssalen.
Kvinnens advokat Øystein Hus ønsker ikke å kommentere saken. Han begjærte lukkede dører, noe de saksøkte ikke motsatte seg, men tingrettsdommer Bjørn Eriksen Ristesund besluttet fredag at dørene skulle være åpne.
DAGEN