Misjonsledere vitner i misjonærbarnsak

Generalsekretær Øyvind Aasland og synodeformann Arnfinn Løyning skal i vitneboksen i misjonærbarnsaken som starter i dag.

Publisert Sist oppdatert

- De skal for­kla­re seg om or­ga­ni­se­ring av virk­som­he­ten, opp­føl­ging av saken og lig­nen­de, sier ad­vo­kat Chris­ti­an Lun­din i ad­vo­kat­fir­ma­et Ness Lun­din, som re­pre­sen­te­rer Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band og Den evan­ge­lisk-lu­thers­ke fri­kir­ke i saken.

Les også: Sak­sø­ker mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner for sek­su­el­le over­grep og om­sorgs­svikt

18 vit­ner skal kaste lys over saken i løpet av de fire da­ge­ne retts­sa­ken varer. Blant dem er andre ele­ver, mi­sjo­næ­rer, fors­ker Tor­mod Klei­ven ved Høy­sko­len Dia­konova og retts­opp­nevnt sak­kyn­dig.

Uav­klart spørs­mål

Leve­vil­kå­re­ne for mi­sjo­nær­barn har det siste ti­året blitt satt på dags­or­den gjen­nom en rekke saker. Men dette er førs­te gang at noen går ret­tens vei for å holde mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne an­svar­li­ge for over­grep og om­sorgs­svikt.

Om or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne får er­stat­nings­plikt kan det komme flere søks­mål, sier jus­pro­fes­sor Bjar­te Aske­land ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen, som er spe­sia­list på er­stat­nings­rett. Han for­kla­rer at spørs­må­let om ar­beids­gi­vers an­svar i over­g­reps­sa­ker er om­stridt retts­lig.

- Over­gri­per er jo selv an­svar­lig. Men så er spørs­må­let om ar­beids­gi­ver har et an­svar i til­legg. Det spørs­må­let er litt uav­klart, så hvis et spørs­mål om ar­beids­gi­ver er an­svar­lig ved over­g­reps­sa­ker ville kom­met opp i høy­este­rett, så ville det hatt stor be­tyd­ning.

Kan bli flere

Saken skal altså opp i ting­ret­ten, og en dom der­fra vil ikke kunne skape pre­se­dens for andre lig­nen­de til­fel­ler. Men Aske­land ser ikke bort fra at flere lig­nen­de saker vil kunne komme opp der­som kvin­nen vin­ner fram med sitt krav.

- Det er en al­min­ne­lig er­fa­ring at slike saker ut­lø­ser flere lig­nen­de søks­mål der­som de vin­ner fram. Men slike saker vil jo være kon­kret ori­en­tert, sier Aske­land som der­for mener det er vans­ke­lig å si om dette vil gjøre det let­te­re for andre å frem­me lig­nen­de krav.

Om NLM og Fri­kir­ken skal bli an­svar­li­ge må det vises at det er til­strek­ke­lig sam­men­heng mel­lom ar­beids­ta­ke­rens stil­ling og ar­beids­opp­ga­ver og det ak­tu­el­le over­gre­pet. Det må også på­vi­ses at or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne har hand­let uakt­somt når det gjel­der å ta vare på den ska­de­lid­te, for­tel­ler Aske­land.

Spent

Ha­rald Era­ker, som har vært en tals­mann for en del mi­sjo­nær­barn fra Japan, føl­ger nøye med på det som skjer i Stav­an­ger. Det tror han flere av mi­sjo­nær­bar­na vil gjøre.

- Det er nok mange som ven­ter spent og ser hvor­dan retts­ve­se­net møter dette. Det er stor for­skjell på hvor­dan folk har tak­let si­tua­sjo­nen og hvor­dan man har øns­ket et opp­gjør med for­ti­den. Noen har vært for­nøyd med mi­sjons­le­der­nes bønn om til­gi­vel­se, mens andre ten­ker at det er noe mer som skal til.

Era­ker sier at han støt­ter kvin­nen hund­re pro­sent, og mener det er trist at saken har kom­met så langt som til retts­sa­len.

Kvin­nens ad­vo­kat Øy­stein Hus øns­ker ikke å kom­men­te­re saken. Han be­gjær­te luk­ke­de dører, noe de sak­søk­te ikke mot­sat­te seg, men ting­retts­dom­mer Bjørn Erik­sen Riste­sund be­slut­tet fre­dag at dø­re­ne skul­le være åpne.

DAGEN

Misjonærbarn-rettssak

En kvinne med bakgrunn som misjonærbarn har saksøkt Misjonssambandet og Frikirken på grunn av overgrep, omsorgssvikt og organisasjonenes håndtering av overgrepet da det skjedde.

Forholdene er knyttet til oppvekst på internat på Taiwan på 80-tallet.

Rettssaken starter i Stavanger tingrett i dag, og skal fastslå hvorvidt organisasjonene har ansvar og erstatningsplikt.

Powered by Labrador CMS