Misjonsorganisasjon kan miste støtte – skylder på oppslag i Vårt Land
Kommunedirektøren i Stavanger vurderer nå om Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fortsatt kan få kommunal støtte.
Saken gjelder NLMs barne- og ungdomsarbeid, som inntil nå har mottatt 30.000 kroner i årlig støtte fra Stavanger kommune. KrF-politiker i Stavanger, Anne Kristin Bruns, tror ikke de blir de eneste som mister støtten.
Grunnen til debatten er NLMs nye retningslinjer som åpner for å frata personer medlemskapet under visse vilkår. Misjonssambandet mener imidlertid at det hele skyldes en misforståelse som avisen Vårt Land er ansvarlig for.
«Tukt»
Torsdag 22. oktober publiserer Vårt Land saken «Slik kan de «tukte» medlemmene sine». Den fortalte om NLMs nye retningslinjer som for første gang åpner for å medlemmer kan bli fratatt medlemskapet.
Tittelen på førstesiden var «Vil ekskludere medlemmer på grunn av livsførsel». Dette fikk flere i NLM til å reagere kraftig. Daglig leder i NLM Norge, Kåre Johan Lid, som var intervjuet i saken, mente titlene var feilaktige.
– Hvis noen aktivt motarbeider vårt grunnleggende ståsted kan det være hensiktsmessig å ha eksklusjon som en slags sikkerhetsventil. Noe annet er det ikke snakk om, skrev Lid i et debattinnlegg i samme avis.
Forslo støtte-dropp
Saken ble plukket opp av flere medier, deriblant Stavanger Aftenblad. En måned etter saken stod på trykk i Vårt Land, ble den et tema da politikerne skulle fordele driftstilskudd til barne- og ungdomsarbeid i kommunen.
Aps gruppeleder i Stavanger bystyre, Dag Mossige, hadde lest sakene og foreslo å be kommunedirektøren vurdere mulighetene for å droppe støtte til NLMs aktiviteter på bakgrunn av saken.
De foreslo også en gjennomgang av alle organisasjoner som mottar støtte, for «å vurdere om de driver i strid med kommunens verdier».
Forlaget med vedtatt med støtte fra Rødt, Høyre og Frp.
– Prinsippsak
Mossige mener saken er en gylden mulighet til å teste om organisasjoner som ekskluderer medlemmer kan motta støtte fra kommunen.
– Dette er en prinsippsak for oss. Særlig fordi det er snakk om barne- og ungdomsarbeid. Vi har et mantra her i byen om å være åpne og inkluderende, og vi ønsket derfor å finne ut om det var mulig å nekte utbetalinger til organisasjoner som ekskluderer, forklarer Mossige overfor Dagen.
– Du representerer selv et politisk parti som har en eksklusjonsparagraf. Mener du kommunen bør kutte støtten til Ap også?
– Det er forskjell på å bli ekskludert for en seksuell legning, enn at du har gjort noe i et politisk parti som strider mot måten partiet driver politikk på. Det er en sammenligning som er lite hensiktsmessig, mener Mossige som understreker at det er kommunedirektøren som skal konkludere i saken.
Avviser «tukt»
I NLM kjenner de seg derimot ikke igjen i Arbeiderpartiets tolkning av de nye retnings- linjene.
– Vi har ikke noe imot homofile mennesker. Det vi ønsker er at alle som har fulle rettigheter i våre menigheter, skal jobbe for vårt formål, sier Lid til Dagen.
Han mener det er trist at endringene deres blir brukt som argument for å frata NLM støtte. Han er derimot ikke overrasket over retningslinjene blir oppfattet slik, fordi han mener Vårt Land har framstilt saken feil.
– Hva mener dere er feil i oppslaget?
– Tittelen på forsiden, «vil ekskludere medlemmer på grunn av livsførsel», og ordet «tukt», som ikke er et ord vi bruker. Jeg ønsket å få frem at våre menigheter har et ansvar for åndelig veiledning og omsorg for våre medlemmer, men hele utgangspunktet blir jo feil når «tukt» blir overskriften.
– Ikke feil
Sjefredaktør i Vårt Land, Bjørn Kristoffer Bore, reagerer kraftig på forslaget i Stavanger, men avviser kritikken fra NLM.
– Saken 22. oktober er en sak NLM fikk en grundig sitatsjekk på, og Lid har godkjent et sitat hvor han sier ordet «kirketukt». Det er heller ikke feil at NLM åpner for å ekskludere medlemmer som de mener lever i strid med Guds ord, sier Bore til Dagen.
– Lid reagerer særlig på titlene og mener de er feilaktige. Hva tenker dere om det?
– Det var en diskusjon i etterkant om førstesidetittelen kunne misforstås som at de hadde aktive ekskluderingssaker. Dersom vi har spredd det inntrykket, beklager vi det. Men det er ikke feil at de åpner for å ekskludere medlemmer, det sier Lid helt ettertrykkelig, sier Bore som understreker at han har forståelse for NLMs frustrasjon.
– Første steg
Bystyremedlem i Stavanger, Anne Kristin Bruns (KrF), reagerte på at NLMs retningslinjer ble brukt som et argument i fordelingen av midler til barn og unge.
Hun mener forslaget vil ramme mange kristne aktiviteter i Stavanger - ikke bare NLMs.
– Dette er jo bare det første steget. Jeg tror kirkene og menighetene må begynne å innstille seg på at de ikke vil få støtte til alt man driver med. Dette ser ut til å være en trend, sier Bruns som stemte mot Aps forslag.
Hun mener saken viser at det er en forskjellsbehandling av aktørene i kommunen.
– Jeg synes det blir for mye kontroll. Vi skal selvfølgelig se søkerne i kortene når vi fordeler støtte, men det må ikke bli en mistenkeliggjøring, sier KrF-politikeren.