Mistet jobben da hun nektet å kalle eleven «hen»
Tidligere i år mistet den svenske læreren jobben. Nå advarer hun andre.
I februar ble grunnskolelæreren Selma Gamaleldin sagt opp fra steinerskolen Solvikskolan i Järna utenfor Stockholm. Oppsigelsen ble begrunnet med at hun sa nei til en forelders ønske om å bruke pronomenet «hen» om en gutt på skolen.
Gamaleldin sier hun aldri hørte eleven selv be om å bli kalt for «hen».
Frykter at barnet skal skamme seg
Tidligere i år uttalte Gamaleldin seg anonymt om saken, men nå har hun valgt å fortelle sin historie offentlig i en video på Facebook og i Världen i dag.
I videoen forteller hun at hun ikke ønsker å bruke «hen» fordi pronomenene «hun» og «han» er koblet til menneskers biologi, og at hun ved å si «hen» til et barn vil signalisere at barnet verken er jente eller gutt.
Hun mener det er en risiko for at det vil bidra til at barnet skammer seg over kjønnet sitt, for så å velge å gjennomføre kjønnsoperasjoner og hormonbehandling med sterilisering som følger.
– Jeg vil ikke ha dette på samvittigheten. Det er ren mishandling i mine øyne, sier Gamaleldin i videoen.
– Jeg var ikke klar
Hun viser til et tilfelle i Canada hvor en far ble arrestert for å nekte å kalle sin datter for «han».
– Om lærere kan sies opp for dette i dag, er kanskje neste steg at vi foreldre tas fra barna våre i morgen. Jeg var ikke klar for dette. Og derfor vil jeg med denne korte videoen forberede deg på det, sier hun i klippet.
– Uønskede pronomen er diskriminering
Den aktuelle forelderen innledet tidligere i år en diskusjon med skolens ledelse og henviste til den svenske diskrimineringsombudsmannens hjemmeside hvor det står at en lærer som bruker uønskede pronomen utsetter eleven for diskriminering.
Skoleledelsen støttet forelderens ønske og informerte Selma Gamaleldin om at hun ville miste jobben dersom hun ikke ville innrette seg. Etter samtaler med familie, venner og kolleger valgte Gamaleldin allikevel å stå fast ved sin beslutning.
Orket ikke klage
I videoen forteller Gamaleldin om sorgen og sjokket hun har opplevd som følger av hendelsen.
Hun redegjør også for kontakten med fagforeningen Lärarförbundet som skal ha informert om at skolen hadde rett til å si henne opp. Fagforeningen skal allikevel ha oppmuntret henne til å klage, noe hun sier hun ikke orket å gå videre med.
Världen i dag har tidligere vært i kontakt med Lärarförbundet, som ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.
Avisen har også vært i kontakt med skoleleder på Solvikskolan, Peter Friemann, som ikke ville kommentere hendelsen og viser til taushetsplikten. Han svarte på generelt grunnlag at dersom en lærer ikke ønsker å benytte det pronomen eleven ønsker er det en form for diskriminering.
Advarer andre lærere
Til Världen Idag forteller Gamaleldin at hun nå velger å stå fram offentlig fordi hun tror det samme vil skje på andre skoler i årene som kommer.
– Jeg vil at alle skal våkne opp og forstå hva det er som skjer. Det handler om våre barn, sier hun.
– Om det ikke finnes lærere som kjemper for barna kommer barna til å gå under i dette.