EGNE LISTER: Jo Hedberg er leder for Bønnelista, som ønsker å stille egne lister med konservative kandidater til kirkevalget 2019 i alle bispedømmene i Den norske kirke. Foto: Privat

Mobiliserer konservative til kirkevalget

Den nye konservative Bønnelista ønsker å sette opp valglister i alle bispedømmer med egne kandidater til kirkevalget i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Bønnelista, forening for kirkevalg og kirkeledelse, som springer ut fra nettverket Bønn for Den norske kirke, ønsker å utfordre listene fra Åpen Folkekirke (ÅF) ved kirkevalget i Den norske kirke (Dnk) neste år.

– Vi må stille med egne lister for å holde fast på et tradisjonelt og konservativt bibelsyn, sier Jo Hedberg som er leder for interimstyret i Bønnelista.

For å kunne stille egne lister trenger Bønnelista minst 300 underskrifter innen nyttår, noe Hedberg har stor tro på at de skal få til.

– Vi jobber hardt med dette nå, parallelt med å skaffe kandidater til å stå på listene, sier han.

Gard Sandaker-Nielsen, som er leder i ÅF, ønsker konkurransen velkommen og tror listene gjør det lettere for medlemmer av Dnk å bestemme hvem de vil stemme på.

– Akkurat slik Åpen Folkekirke ønsker at velgerne skal ha et alternativ og en tydelig mulighet til å påvirke utviklingen i Den norske kirke, er det fint at Bønnelista ønsker å gi velgerne en tilsvarende mulighet til å stemme på dem, sier han.

Vil reversere vigselsvedtak

Ifølge Hedberg er Bønnelistas kjernesaker at de ønsker å oppmuntre og hjelpe lokale menigheter til å fungere som evangeliserende og disippelgjørende fellesskap.

– Vi er opptatt av mer bibel og bønn i kirken og vil tilbake til kjerneverdiene i den kristne tro. Det er det som er viktig, ikke de populære sakene man er opptatt av i samfunnet, sier han.

Hedberg er klar på at Bønnelista har et ønske om å reversere vedtaket om vigselsliturgi for likekjønnede.

– Vi tenker det er veldig viktig å reversere det, fordi den bryter helt med Bibelens ord om dette, sier han.

Den store utfordringen

Sandaker-Nielsen er ikke overrasket over dette.

– At Bønnelista er så tydelig på dette viser hvorfor det er viktig å stemme. Alle som er uenig i at Dnk skal gå tilbake til å diskriminere likekjønna par bør da stemme på oss, sier Åpen Folkekirke-lederen.

Bønnelista mener den store utfordringen for Den norske kirke etter skillet fra staten er å skille mellom politikk og den kristne måten å tenke på.

– Måten vi tenker og styrer kirken på i dag er politisk og ikke bibelsk. Vi må komme tilbake til bibelsk tankegang og en kirkelig måte å gjøre ting på. Da vil kirken bli bedre, sier Hedberg.

KIRKEVALG: Bønnelista ønsker å utfordre listene fra Åpen Folkekirke ved kirkevalget i Den norske kirke neste år. Gard Sandaker-Nielsen (nr 3 f.v.) ønsker konkurransen velkommen. Her fra Kirkemøtet 2018. ARKIVFOTO: KPK

Polarisering

Under Kirkemøtet i år ble det med et knapt flertall avvist å gå for en valgordning med rent listevalg, noe ÅF kjempet for. Dermed vil nominasjonskomiteer i bispedømmene fortsatt stille med sammensatte lister mens andre lister kommer i tillegg.

– På nominasjonskomiteenes lister er det folk av alle slag. Det blir som å stemme på SV og FrP samtidig, sier Hedberg.

Flere av kirkemøtemedlemmene som var mot rent listevalg fremhevet faren for økt polarisering. Hedberg er også klar over dette.

– Vi så allerede etter vigselsvedtaket at det er en økt polarisering i kirken. Den er kommet for fullt etter det vedtaket, sier han.

– Konservative skal ikke skyves ut

At Bønnelista kan bidra til å forsterke polariseringen går Hedberg med på, men han mener at de ikke har noe valg.

– Hvis vi som vil sette Bibelen høyest i det hele tatt skal overleve og forbli i kirken er vi nødt å prøve å gjøre noe med lederstrukturen. Det er en veldig sterk politikk at vi skal ut og vekk.

Sandaker-Nielsen er sterkt uenig i at dette er Åpen Folkekirkes politikk.

– Vi har vært tydelige på at det er rom for alle i Den norske kirke. Derfor var vi med på å også beholde den gamle liturgien, at det skal være mulig å ikke vie hvis presten ikke ønsker det og at det fortsatt skal være mulig å både undervise og forkynne et annet syn på ekteskapet enn det vi står for, sier han.

ÅF-lederen mener det er feil å si at de konservative er en minoritet som skal skyves ut av Dnk.

– Konservative er ikke noe offer. Nå likebehandler vi alle i motsetning til hvordan de tidligere har behandlet oss.

Powered by Labrador CMS