Moderaternas partileder Ulf Kristersson sliter i motvind før søndagens valg. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Moderaterna vil stanse nyetablering av religiøse friskoler

Moderaterna vil ikke tillate nye religiøse friskoler før nye regler og kontroller er på plass. Nå misbrukes muligheten til å starte slike skoler, mener partiet.

Publisert Sist oppdatert

En knapp uke før valget i Sverige la Moderaterna mandag fram en rekke forslag i integrasjonspolitikken.

Det skjer mot et bakteppe hvor innvandringskritiske Sverigedemokraterna går mot en oppslutning på omkring 20 prosent i valget, blant annet på bekostning av Moderaterna.

– Integrasjon er vårt tids virkelig store spørsmål, sa Moderaternas partileder Ulf Kristersson på et pressetreff mandag.

Foruten at partiet vil stanse nyetablering av religiøse friskoler, foreslår Moderaterna også en satsing på flere lærerassistenter i de såkalte utsatte områdene i Sverige. Partiet setter av midler for at det skal kunne ansettes inntil fem assistenter per skole.

163.000 asylsøkere

Innvandring og integrering har vært et dominerende tema i valgkampen, og hele den politiske diskusjonen har vært preget av at Sverige i 2015 tok imot 163.000 asylsøkere som nå skal integreres.

Moderaterna foreslår også en ny vurdering av diskrimineringsloven på bakgrunn av en dom i Arbetsdomstolen nylig. I dommen fikk en kvinne diskrimineringserstatning etter å ha blitt nektet å bli tatt i betraktning for en jobb ettersom hun ikke ville ta menn i hånden da hun ble intervjuet.

Moderaterna vil også stille tydelige krav til innholdet i den grunnleggende samfunnsorienteringen nyankomne får, og dessuten skjerpe lovgivningen mot flerkoneri og tvangsekteskap.

Kristersson hevder Moderaterna er det partiet som har tenkt best gjennom hele kjeden, fra det å ta imot flyktninger til statsborgerskap, samt at migrasjon og integrasjon ikke kan behandles hver for seg.

Lang vei til makt

Men for Moderaternas partileder og statsministerkandidat har valgkampen fortonet seg som en stadig brattere oppoverbakke, all den tid partiet ikke vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

Ikke bare ligger Moderaterna an til å bli detronisert som landets nest største parti. Den borgerlige firepartialliansen, som Moderaterna står i spissen for, ser ikke ut til å bli større enn den rødgrønne blokken. Dermed synes veien til makt lang for Kristersson.

Samtidig er heller ikke situasjonen enkel for Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven. Hans rødgrønne blokk vil ikke få flertall, og dermed må sossarna over blokkgrensen for å hente støtte, noe Löfven flere ganger har åpnet for.

– Jeg vil diskutere, også over blokkgrensen, hvordan vi skal gjøre dette på best mulig måte. De fire borgerlige partiene har hittil sagt at de vil stå fast på en blokk, de ser bare to blokker. For meg er det fordummende for svensk politikk, sa Löfven til NTB nylig.

I tillegg til samarbeid med Vänsterpartiet og Miljöpartiet vil det trolig være mest aktuelt for Löfven å fri til Centern eller Liberalerna, to av de mindre sentrumspartiene i alliansen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS