Modum Bad tvinges til å kutte – Sylvi Listhaug refser regjeringen
Modum Bad ser seg nødt til å kutte 3.000 liggedøgn som følge av at regjeringen skroter «fritt behandlingsvalg».
1. januar ble ordningen som kalles «fritt behandlingsvalg» fjernet i helsevesenet.
Fritt behandlingsvalg går ut på at pasienter har mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, inkludert fra private aktører. Ordningen ble innført i 2015, men den nåværende regjeringen mener at ordningen i liten grad har oppnådd formålet som var å få ned ventetidene og gjøre helsetjenesten mer effektiv.
Pasienter har fremdeles rett til å velge behandlingssted, men ordningen som gir private aktører fri etableringsrett forsvinner, ifølge Helsedepartementet. Men ordningen skulle ikke medføre at regjeringen fjerner pasientenes rett til å velge behandlingssted.
Har kompetansen, får ikke hjelpe
For Modum Bad er konsekvensen likevel at de ser seg nødt til å redusere kapasiteten med 3000 liggedøgn. Modum Bad er en privat klinikk som behandler psykiske lidelser med et verdigrunnlag forankret i det kristne menneskesynet. Den ble etablert av den kristne legen Gordon Johnsen i 1957.
– Jeg sitter i en situasjon nå, etter nedleggelsen av fritt behandlingsvalg, hvor vi ikke får hjulpet pasienter som vi har spisskompetanse på og kapasitet til, sier Kari Jussie Lønning, direktør ved Modum bad.
– Regjeringen har lovet at kapasiteten ikke skal gå ned – og til og med sagt at den konkret vil øke hos oss på Modum Bad, men det motsatte skjer, sa direktøren i et annet intervju.
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier til NRK at folk fortsatt kan velge privat behandling, men det krever at aktøren har avtale med helseregionene.
– Fritt behandlingsvalg fører til at det blir vanskeligere å prioritere. Pengene forsvinner ut av våre felles sykehus. Vi er nødt til å prioritere kvalitet og pasientsikkerhet i årene som kommer, sier hun videre.
Listhaug: – Veldig feil
Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringens politikk øker køene i stedet for å minske dem.
– For Modum sin del så vil dette bety en nedgang. Det gjør at køene øker enda mer. De tilbyr veldig viktig behandling for personer med store psykiske utfordringer, og vi vet at det blir flere av de som trenger hjelp. Da er det veldig feil å redusere behandlingstilbud når vi vet at behovet bare øker, uttaler Listhaug.