Mor bar barnet, far døpte
Alle dåpsbarnets ni gjester bidro under den svært personlige seremonien. – En av de fineste dåpsstundene jeg har vært med på, sier presten.
– Jeg husker fortsatt dåpen godt ettersom det var første gang jeg hadde en korona-dåp, sier Ingrid Nyhus, prest i Gamlebyen og Grønland sokn i Oslo.
– Det var en av de fineste dåpsstundene jeg har vært med på, og jeg husker at organisten sa det samme: hvor intimt, nært og sterkt det ble.
Dåpsfølge på 10 personer
Vesle Emma Johanne feirer sin ettårsdag førstkommende søndag, 29. november. Hun er ett av de første barna som ble «avstandsdøpt» under koronapandemien i vår.
Tiltaket ble innført i Oslo i en tidlig fase av pandemien og innebærer at presten står på avstand og leser dåpslitugien, mens foreldrene, eller andre som står dåpsfamilien nær, samarbeider om den praktiske gjennomføringen av dåpen.
Ble utsatt
Mor til Emma, Marthe Kirkesæther Brun, sier til Dagen at hun og mannen hadde tenkt å ha dåp tidligere, men utsatte den på grunn av situasjonen.
– Da vi skjønte at restriksjonene ikke ville bli borte med det første, valgte vi likevel å gjennomføre dåpen, sier hun.
– Legger stor vekt på dåp
Dagen skrev nylig at hver fjerde dåp i Den norske kirke er avlyst eller utsatt under koronapandemien. I den siste smittevernsoppdateringen for Den norske kirke blir det presisert at menigheten bør legge stor vekt på å gjennomføre dåp, enten som del av gudstjenesten, eller i egen seremoni i forkant/etterkant.
I et intervju med Dagen i forrige uke fortalte prester i Gamle Aker i Oslo at det nå ikke er registrert dåp i soknet ut året.
13. november ble ordinære gudstjenester avlyst frem til 1. desember. Per i dag vet ikke prestene hvordan situasjonen blir fremover.
Tok i mot Emma
Da Kirkesæther Brun og mannen, Ole Christian Haagenrud tok sitt valg, var usikkerheten også stor. Det ble dåp i Grønland kirke likevel.
– I Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn, begynte Ingrid Nyhus.
– Med takk og glede tar menigheten i mot Emma som i dag blir døpt.
«Menigheten» var dåpsbarnet med nærmeste familie og faddere - ti personer i alt -, samt organist - som for anledningen hadde byttet ut orgel med piano - og kirketjener som hadde gjort kirken i stand for den store anledningen.
Hver sin oppgave
Gjestene satt i en halvsirkel rundt alteret, med en meters avstand til hverandre. Døpefonten og et stort hvitt dåpslys stod like ved alterringen. Innenfor stod Nyhus, kledd i hvit prestekjole.
Samtlige i dåpsfølget hadde fått sin oppgave. Fadderne reiste seg etter tur og leste hver sin tekst fra Bibelen, mens mor bar dåpsbarnet til døpefonten.
– Vi tegner deg med det hellige korsets tegn, til et vitnesbyrd om at du skal tilhøre den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus, og tro på ham, leste Nyhus.
– Døper vi deg
Etter dåpssalmen «Det skjer et under i verden», helte Ole Christian Haagenrud, vann i døpe-fonten.
Nyhus leste videre fra dåps- liturgien:
«Emma, etter vår Herre Jesu Kristi ord og befaling døper vi deg til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn.»
Moren holdt Emma like over døpefonten, mens faren øste tre håndfuller med vann over hodet til datteren i takt med prestens ord.
En niese tørket vann av hodet til barnet og en venn tente det lille dåpslyset og satte det i en stake på alteret.
– Veldig personlig
Ved seremoniens slutt hadde alle ti som satt i halvsirkelen bidratt.
Marthe Kirkesæther Brun erfarte at alle var veldig fornøyd med dåpen.
– Jeg synes det ble kjempefint og veldig personlig. Presten hadde fullt fokus på oss og Emma koste seg, smilte, lo og showet. Det ble en veldig fin seremoni.
Ivaretatt og sett
Frem til 1. desember, og muligens lenger, kan fem-seks personer delta i dåp i Oslo bispedømme. Kommunen skriver at «Dåp og liknende ritualer kan gjennomføres uten tilskuere».
Kari Veiteberg, biskop i Oslo er opptatt av at kirken ikke innstiller sine aktiviteter, men heller omstiller seg.
– Under de gjeldende smittevernsregler kan vi ha dåp hvor vi ikke overskrider antallet som kommunen pålegger oss, forteller hun.
Biskopen anbefaler at det gjennomføres dåp.
– Jeg har fått flere gode tilbakemeldinger fra prester i bispedømmet som forteller at dåpsforeldre kjenner seg ivaretatt og sett, sier hun.