HJEMLØSE: I den indiske byen Kolkata har hjemløse stilt seg i kø for matutdeling ved hovedkvartert til organiasjonen Missionaries of Charity, som ble startet av St. Teresa på bildet til venstre.

Mor Teresas hjertebarn kan miste fem milliarder i gaveinntekter

Indiske myndigheter strammer ytterligere grepet rundt kristne og humanitære hjelpeorganisasjoner i landet. Stadig flere organisasjoner forbys økonomisk støtte fra utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Første juledag fikk Mor Teresas hjelpeorganisasjon, Missionaries of Charity, avslag på søknaden om å motta pengegaver fra utlandet for å finansiere sitt humanitære arbeid blant de fattigste av de fattige.

De står nå i fare for å miste anslagsvis fem milliarder kroner i årlig støtte som blant annet finansierer driften av 400 hjem for syke og fattige.

Det er en rekke internasjonale medier og menneskerettsorganisasjoner som melder dette. De viser til en pressemelding fra den indiske regjeringen der den blant annet skriver:

«Under granskningen av søknaden fra Missionaries of Charity ble det oppdaget en del negative aspekter. Etter å ha vurdert disse aspektene godkjennes ikke søknaden».

«Tvangsomvendelse»

Den svenske avisen Dagen påpeker at hva de påståtte «aspektene» eksakt består i er ikke blitt offentliggjort.

Men hinduistiske nasjonalister har tidligere anklaget Missionaries of Charity for å forsøka å omvende hinduistiske indere til kristendommen mot deres vilje eller ved hjelp av bestikkelser. Organisasjonen har tilbakevist dette.

Også andre organisasjoner har tidligere fått sin søknad om å få ta imot internasjonale donasjoner avslått. Blant disse er Amnesty International og Greenpeace.

«Humanitær krise»

I følge den britiske nyhetstjenesten Premier Christian News oppfordrer nå en indisk erkebiskop kristne over hele verden til å be ettersom tusenvis av veldedige organisasjoner får kuttet gavemidler fra utlandet.

Erkebiskop Joseph D'Souza oppfordrer de troende til å sette av tid hver dag til bønn etter at rundt 12.000 frivillige og veldedige organisasjoner fikk kansellert gavemottaks-lisensene etter en ny søknadsfrist forrige måned.

All India Christian Council har erklært det som en humanitær krise som det sier kan sette millioner av sårbare mennesker i fare.

PANDEMIEN: Nonner fra Moder Teresas orden, Missionaries of Charity, har gjort en stor innsats i India under pandemien, blant annet med utdeling av mat til fattige og syke.

Dypt bekymret

Biskop og president for All India Christian Council, D'Souza sier til Premier at han er dypt bekymret for både veldedighetsarbeidere og for folket i India.

– La oss si at det i gjennomsnitt er 100 arbeidere ansatt i en frivillig organisasjon. Har vi 6.000 organisasjoner, snakker vi om 600.000 mennesker som vil miste jobb og tape inntekter.

– Mor Theresas veldedighetsorganisasjon ble nektet fornyelse av lisensen og for den organisasjonen alene snakker vi om at 22.000 arbeidere og hjelpere. Når det gjelder sysselsetting er det en humanitær krise.

Biskopen understreker at disse gruppene hjelper til i en tid da India har møtt den verste helsekrisen i covid-pandemien, og at de står overfor en økonomisk krise. Dermed er bokstavelig talt millioner av mennesker avhengige av denne støtten.

Arbeid i 70 år

Moder Teresas nonneorden har drevet hjelpearbeid i India i over 70 år. Nonneordenen, som også kalles Moder Teresas barmhjertighetssøstre, har vært aktive i India og andre land med blant annet en utbredt hjelpevirksomhet.

Moder Teresa ble tildelt Nobels Fredspris i 1979. Hun døde i 1997 og ble helgenkåret av pave Frans i 2016.

Powered by Labrador CMS