Morgendagens pastorer på ledersamling: – Utsettes for krysspress
Initiativtaker mener ulike forventninger er en utfordring for neste generasjon pastorer.
– Vi som tilhører den unge generasjonen kristne ledere er vi som må legge grunnlaget for hva slags type lederskap vi ønsker å føre videre i pinsebevegelsen. Dette er det viktig at vi gjør sammen, sier Sara Lepsøe (30).
Hun er påtroppende familiepastor i pinsemenigheten Sion Blomsterdalen i Bergen.
Sammen med rundt 35 jevnaldrende deltar hun på Pinsebevegelsens nettverkssamling for unge pastorer og kirkeledere i Oslo denne uka.
Over to dager skal de bygge relasjoner, dyrke fellesskap og forme morgendagens kirke og lederskap.
– For meg har det en stor verdi å skape nettverk på tvers av tjenester og roller. Å samle unge ledere på denne måten er ikke noe som gjøres altfor ofte, sier ungdomspastor i pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand, Andreas Fjellvang (26).
Møter likesinnede
De to pastorene sitter rundt et bord i solskinnet utenfor den kristne folkehøyskolen Rønningen i Oslo hvor nettverkssamlingen foregår.
Mye tid under samlingen går med på gruppesamtaler og utveksling av erfaringer.
Rektor ved Lev bibelskole i Kristiansand, Daniel Steinsland (28) sitter ved samme bord.
– For oss er det viktig å stå sammen med unge pastorer og ledere. Fordi vårt mål er å utruste til tjeneste. Å ha et stort nettverk har mange fordeler med tanke på å sende ungdommer i praksis og sikre tjenester som varer lenger enn bare to-tre år, sier Steinsland.
Ved siden av ham sitter Tobin Sletten (29) som er lærer på bibelskolen Substans i Bergen. Han setter pris på å treffe mennesker som deler samme engasjementet for å tjene Gud.
– Det er ikke gitt at folk ønsker å leve i et pastoralt kall over tid. Derfor er jeg begeistret for muligheten til å komme et sted hvor man hjelper hverandre til å holde fast på det kallet, sier han.
– Må avklare forventninger
Halvard Hauge Roaldsnes (33) er pastor i Filadelfiakirken Oslo og medlem i Pinsebevegelsens lederråd.
Han var også initiativtakeren til nettverkssamlingen for unge pastorer.
– Vi opplever at det er behov for slike arenaer i vår bevegelse. Det er så godt å være sammen, bygge relasjoner og dele åndelig fellesskap, sier Roaldsnes.
Oslo-pastoren mener definering av pastorrollen er et av de heteste temaene på samlingen.
– Krysspresset når det gjelder forventninger til en pastor er en gjenganger i diskusjonene. De kommer for eksempel fra venner, eldste i menigheten og seg selv. Til sammen kan oppgavene til en pastor virke nesten grenseløse.
Han tror nøkkelen er å avklare forventninger.
– Denne generasjonen kirkeledere er opptatt av ordnede rammer – ikke drive et soloshow. Derfor er jeg en tilhenger av å tilpasse pastorrollen etter personens gaver og personlighet enn motsatt. Ingen kan oppfylle alle kravene en pastor tidligere har hatt, sier Roaldsnes.
Kjenner seg igjen
Sara Lepsøe og de andre rundt bordet, kjenner seg igjen i beskrivelsene til Roaldsnes.
– Å være her er utrolig givende. Det er som at alle forstår hverandres situasjoner og utfordringer med en gang, sier hun.
Andreas Fjellvang mener verdien av å møtes som unge ledere hvor de får luftet tanker og ideer med hverandre kan undervurderes.
– Det er typisk at man som leder eller pastor sitter på hver sin tue og gjør mye av det samme uten å vite om hverandre. Enten om man står i samme utfordringer eller deler de samme mulighetene. Derfor er det så viktig med slike arenaer, sier ungdomspastoren.
– Er det andre utfordringer dere opplever dere som ledere akkurat nå?
– Det går for eksempel på frivillighet. Vi må skape en kultur hvor det er attraktivt å bidra i kirken, sier Fjellvang.
– Jeg merker en åndelig tørst hos den yngre generasjonen nå. Som kristne ledere er det vårt ansvar å gi rom for dem. Alt trenger ikke være så teknisk og striglet, sier Steinsland.
– Vi hadde en veldig flott samling med bønn og lovsang i går kveld. Det åndelige fellesskapet her er viktig for meg, sier Lepsøe.
Ønsker flere samlingspunkter
Om det blir flere slike nettverkssamlinger, skal ledergruppen evaluere senere i år.
Pastor i pinsemenigheten Salt Bergen, Elisabet Giske, var både med som deltaker og mini-foredragsholder.
Hun ønsker flere slike samlinger varmt velkommen.
– Her får du kvalitetstid med de du kjenner godt og ikke fullt så godt. Det er kjempefint å dele både åndelig og sosialt fellesskap, sier Giske.
Pastoren tror potensialet for enda flere deltakere er stort.
– Behovet for å være med jevnaldrende kristne ledere, i en setting hvor man kan slippe å føle på ansvar, er noe jeg hører fra flere. Derfor håper jeg dette kan bli en årlig greie vi gjør i pinsebevegelsen, sier Giske.
Roaldsnes er glad for at samlingen ble godt mottatt. I fremtiden er han først og fremst opptatt av at samtalen mellom de unge pastorene og lederne ikke skal dø ut.
– For å utvikle fremtidens kirker og pastorer i pinsebevegelsen er det veldig viktig at vi jobber i nettverk og kollegium. Vi er sårbare når vi kun står alene, sier Halvard Hauge Roaldsnes.