Moské fjernet Davids- stjernen likevel
For snart to år siden kjøpte Telemark Islamsk Forening i Skien den vernede GKS-kirken fra Grenland Kristne Senter. Nå er Davidsstjernen byttet ut med et sitat fra Koranen og korset ut byttet med islams halvmåne. Moskeen lovet først å respektere verningsbestemmelsene.
I helgen åpnet Skien moské, etter omfattende renovering av den tidligere GKS-kirken i Skiens gamle paradegate, Hesselberggata. Bygget er vernet som såkalt B-objekt, det vil si underlagt kommunale vernebestemmelser.
Da Telemark Islamsk Forening overtok bygget, lovet den å ikke gjøre fasadeendringer. Nå er likevel både Davidsstjernen i fasaden og korset på kuppelen erstattet med muslimske symboler.
Forstander Mondher Ben Mohamed Jeridi i Telemark Islamske Forening er meget fornøyd etter åpningen.
- Ja, det kom mange, både fra kommunen og andre menigheter. Alle er fornøyde, og nå har vi endelig fått vår egen moské, sier Jeridi til Dagen.
Forstanderen håper tonen med dette er satt for framtida.
- Vi vil være en åpen menighet og invitere alle mennesker til oss. Kanskje vi kan ha åpent hus og invitere til mat eller ulike arrangementer.
Mangler tillatelse?
På spørsmål fra Dagen om hvorfor Davidsstjernen i fasaden er byttet ut, blir forstanderen unnvikende. Han kan ikke svare på om moskeen har innhentet nødvendig tillatelse.
Når Dagen også spør om hva det nye, islamske symbolet i fasaden betyr, må Jeridi gå i et møte. Utover mandagen har avisen ikke lykkes å komme i kontakt med forstanderen på nytt.
Pressekontakt Karen Thommesen hos Riksantikvaren avkrefter at bygget skal være fredet hos Riksantikvaren, noe mange har trodd, men antar at bygget kan være underlagt kommunale vernebestemmelser.
Dette får Dagen bekreftet av byggesakssjef Åse Otterdal Møller i Skien kommune.
- Ja, det aktuelle bygget er et såkalt B-objekt, altså et vernet bygg. Vernet er underlagt kommunal verneplan som det alltid er mulig å gjøre om på så lenge det ikke er fredet av Riksantikvaren. Hva man så kan gjøre med nettopp dette bygget, som å bytte ut et vindu i fasaden, må være opp til bestemmelsene i verneplanen.
Byggesakssjefen avkrefter at Skien kommune har behandlet noen sak om fasadeendring.
- Nei, noe slikt vedtak er ikke fattet i Skien kommune. Vi har ikke hatt noen befatning med dette.
Også korset ble fjernet
Davidsstjernen i fasaden er byttet ut med et kalligrafisk bilde som på arabisk betyr "Allah". Fjerning av Davidsstjernen var opprinnelig ikke noe tema, men medlemmene krevet den fjernet etter at Dagens oppslag i fjor sommer førte til omfattende debatt i lokalavisene i nedre Telemark.
- Vi måtte ta den bort etter skriv i avisa, for medlemmene reagerte veldig, uttalte nestleder i menigheten, Kawa Jhamer Khider Salehi, til Varden da symbolet først ble byttet ut med et glassvindu.
Det har ikke lykkes Dagen å komme i kontakt med Khider Salehi.
Også korset på kuppelen er nå fjernet. Moskéen ble opprinnelig bygget som kirke med kuppel og kors etter modell av kirkene i Roma.
Forstander Mondher Jeridi ville ikke svare på spørsmål om denne endringen heller.
- Trodde det var lynavleder
Pastor Bjørn Tore Friberg i GKS-kirken, som solgte bygget til moskeen, blir overrasket når han får høre at korset er byttet ut.
- Det har da aldri vært noe kors på den kuppelen, utbryter han overasket.
- Jeg trodde det var en lynavleder.
Friberg var selv invitert til åpningen av moskeen i helgen, men føler ikke vemod over at kirken hans nå er blitt moské.
- På ingen måte. Vi fikk godt betalt og skaffet oss nye og bedre egnede lokaler, og muslimene har klart å ruste opp bygget på en mye bedre måte enn vi klarte.
Friberg vil heller ikke være med på at dette er noen islamisering.
- Nei, jeg vil ikke fremstå som negativ og kritisk. Dette er situasjonen slik den er. Da skal vi heller være glade for at moderate muslimene får samle seg. Samtidig må vi huske på at Jesus ikke kalte oss til å dømme dem, men å elske dem, sier pastoren og siterer den lille bibel.
- Hvordan skal vi noen gang kunne klare å vinne våre muslimske brødre hvis vi bare møter dem med hat og avvisning?
DAGEN
27. Februar: Dagen har endret ingressen i saken etter å ha fått henveldense fra Riksantikvaren. I den opprinnelige saken sto bygget omtalt som «det fredede bygget» - noe som var upresist. Dagen beklager