Mot historisk dårlig kommunevalg for KrF

Landsgjennomsnittet for KrF i år er 4.6, ned ett prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en gjennomgang foretatt av nettstedet pollofpolls.no, som har analysert alle lokale målinger i år. Om partiet ikke får snudd skuta, ligger man an til 4,6 prosentpoeng, et prosentpoeng dårligere enn i kommunevalget i 2015, som var det hittil dårligste lokalvalget i partiets historie. KrF gjør det vanligvis bedre på landsbasis i lokalvalg enn stortingsvalg.

– 4,6, som et gjennomsnitt på kommunemålingene, er ikke helt der vi ønsker å være. Samtidig viser det fremgang etter et stortingsvalg som ikke gikk vår vei. Vi er midt i en prosess hvor vi revitaliserer vårt politiske prosjekt og satsingen på familiene, menneskeverdet, eldre og kampen for å løfte dem som trenger det mest, sier parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Han peker på at KrF nå har en viktig vippeposisjon i Stortinget og at partiet har fått flere viktige gjennomslag.

– Vi har fått til en fullfinansiert lærernorm som sikrer barna flere lærere, og vi har fått til en bemanningsnorm i barnehagene som vi også fikk midler til i alternativt budsjett. Dette er viktige saker inn i kommunevalget fordi det løser problemer kommunepolitikerne sliter med.

– Vi skal fortsette å vise god KrF-politikk fremover og få frem våre dyktige lokalpolitikere, sier Grøvan.

Dårligst

Bergen er kommunen med de dårligste målingene. Her har partiet vært helt nede på 2,7 på en måling for Bergensavisen i juni. Beste målingen er 4.9 prosent.

– Jeg opplever vi er veldig prisgitt det som skjer sentralt. Vi har hatt en god utvikling i lokalpolitikken her, men så viser det seg at vi ikke drar noen nytte av det på de lokale meningsmålingene. Så selv om det er kommunevalg blir det veldig viktig at partiet har gode og tydelige stemmer som evner å gi klart beskjed om hva vi ønsker og ikke minst finner de sakene som profilerer partiet på en god måte, sier gruppeleder Trygve Birkeland.

I byregjering

KrF sitter i byregjering med Arbeiderpartiet og Venstre i Bergen. Birkeland tror ikke partiet blir straffet lokalt for samarbeid med Arbeiderpartiet. Han tror at velgerne og grasrota i partiet hadde forståelse for at det ikke var mulig å danne en borgerlig flertallskonstellasjon.

– Det er klart at det å være i posisjon også gir en viss slitasje, fordi du må ta ansvaret. Vi har vært opptatt av å forankre store saker med bredt flertall i kommunen, men så opplever vi at Høyre av og til rygger vekk fra dette.

– Hvor stor oppslutning må KrF ha i Bergen for at dere skal være fornøyde?

– Jeg tenker at KrF bør opp mot fem eller seks prosent for at vi skal være fornøyd i Bergen.

– Blir et dårlig valg

Valgforsker Tord Willumsen maner til forsiktighet i tolkningen av snittet fra kommunevalgene. Han peker på at de fleste målingene som er tatt opp er fra byer, ikke småplasser, mens KrF står sterkere på bygda. Derfor kan man ikke på samme måte som for riksmålinger konkludere like klart, understreker han.

Når det er sagt, gir heller ikke riksmålingene noen grunn til jubel, poengterer Willumsen.

– At KrF gjør et dårlig valg, er det ingen tvil om, hvis det ikke skjer noe dramatisk i løpet av valgkampen. Alt peker i samme retning.

– KrF har jo hatt enkelte gode riksmålinger?

– Dette er krusninger på overflaten og veldig lite håndfast. Hvis det kommer noen oppgang, har det ikke begynt å vise seg. Ofte er det jo også sånn at lokalparti enten får drahjelp sentralt, eller så er det motsatt. Akkurat nå får ikke lokallagene i KrF mye drahjelp fra det sentrale apparatet.

Powered by Labrador CMS