Mot ny istid mellom Nord-Korea og USA
Nord-Korea legger seg ytterligere ut med USA og Vesten ved å dømme to amerikanske journalister til tolv års hardt straffarbeid i landet.
Det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA melder at de to journalistene Laura Ling og Euna Lee ble stilt for retten 4. juni, tiltalt for «grove forbrytelser» mot Nord-Korea, og for å ha tatt seg ulovlig inn i landet.
Nordkoreanske myndigheter vil ikke oppgi hva slags forbrytelser det er snakk om. Dommen falt mandag.
President Barack Obama er dypt bekymret over dommen, og USA jobber nå intensivt for å få satt fri de to.
- Vi jobber via alle mulige kanaler for å sikre at de to journalistene blir løslatt, sier Bill Burton, talsmann i Det hvite hus.
Advarsel
Mandagens dom vil uunngåelig føre til et enda kjøligere forhold mellom kommuniststaten og USA, som sammen med øvrige vestlige land presser Nord-Korea i spørsmålet om landets atomvåpenprogram.
Ifølge rapporter forbereder Nord-Korea oppskytning av en langdistanserakett allerede denne måneden som nok et svar på FNs fordømmelse av rakettoppskytningen i april.
Søndag sendte utenriksminister Hillary Clinton en klar advarsel til de nordkoreanske lederne om at landet risikerer på nytt å havne på USAs liste over land som støtter terrorisme.
Politisk spill
Flere analytikere tror at fengslingen av de to journalistene og dommen mot dem vil bli brukt politisk i det videre spillet mellom Nord-Korea og Vesten.
- Jeg tror dette er Nord-Koreas svar på USAs harde linje overfor landet, sier professor Kim Yong-hyun ved Dongguk-universitetet i Seoul.
Flere mener de to kvinnelige journalistene vil kunne bli løslatt raskt dersom USA kommer med et diplomatisk forsonende utspill overfor Nord-Korea.
Tolv års arbeid
Straffen mot Ling og Lee innebærer ifølge nordkoreanske myndigheter «tolv års reform gjennom arbeid», hvilket kan innebære opphold i en av Nord-Koreas beryktede arbeidsleirer.
Den sørkoreanske professoren og nordkoreaeksperten Yoo Ho-yeol mener dommen var strengere enn forventet.
- Det er et sterkt signal til USA om at Nord-Korea tar denne saken svært alvorlig, sier Yoo.
En annen ekspert på Nord-Korea, Cheong Seong-chang fra den sørkoreanske tankesmien Sejong, regner med at det kan ta tid før de to journalistene eventuelt settes fri.
- Men Nord-Korea vil overveie det, dersom Washington går med på Pyongyangs krav om forhandlinger, sier Cheong.
Al Gore
USAs tidligere visepresident Al Gore er styreleder i Current TV, som Ling og Lee jobber for, og nevnes som en mulig forhandler i saken. I en lignende sak i 1996, ble en ung amerikaner som hadde tatt seg over den nordkoreanske grensen, satt fri etter et par måneder i fengsel, etter at den daværende kongressrepresentanten Bill Richardson forhandlet med nordkoreanske myndigheter.
Ifølge meldingen fra KCNA er de to kvinnene dømt i landets øverste domstol, og dommen kan derfor ikke ankes. (NTB)