Møtt med kraftig kritikk fra ulike trossamfunn

Regjeringen vil endre reglene slik at tros- og livssynssamfunn kun får støtte for medlemmer som er over 15 år. – Dårlig forslag, mener flere.

Publisert Sist oppdatert

Høringsfristen for kulturminister Linda Hellelands nye tros- og livssynslov gikk ut ved nyttår. Et av forslagene som blir kraftig nedstemt er forslag om aldersgrense for å motta statsstøtte. Regjeringen ønsker nemlig at «tilskudd til tros- og livssynssamfunn utenom Den norske kirke skal beregnes etter antallet i samfunnet over 15 år».

– Vi mener barn under 15 år er fullverdige medlemmer av kirken. Når barn døpes blir de medlemmer av menigheten og bør også være stønadsberettiget, sier Øyvind Helliesen, tilsynsprest i Metodistkirken, Østre distrikt.

Hellisen har ikke nøyaktig oversikt over hvilke økonomiske konsekvenser regjeringens forslag konkret vil ha for Metodistkirken, men mener uansett at økonomi er underordnet. Metodistkirken i Norge har ca 1000 medlemmer i dag som er under 15 år.

– For oss er dette et prinsipielt spørsmål enten vi hadde tjent eller tapt på det, sier han.

Ny regnemåte

Den norske kirke kan kreve et årlig tilskudd per medlem fra staten og fra kommuner hvor medlemmene bor. Dette tilskuddet tilsvarer omtrent statens og kommunens budsjetterte utgifter til Den norske kirke per medlem.

I utredningen som regjeringen har sendt ut på høring har de satt opp to ulike måter å regne ut tilskuddet på. En utregning er med stønadssatsen for 2016, og en annen med en stønadssats som tar utgangspunkt i at medlemmer må være over 15 år. Det betyr at man også må være 15 år for å telle som medlem i Den norske kirke og dermed justeres stønadssatsen per medlem opp.

Tros- og livssynssamfunn som i dag har mange medlemmer under 15 år kan derfor sitte igjen med mindre støtte hvis regjeringens forslag blir gjeldende politikk. Mens et tros- og livssynssamfunn med få barn, kan få mer penger fordi hvert voksne medlem genererer en større pengesum.

Misjonskirken i Norge fikk i overkant av 10,6 millioner kroner i støtte i 2016 for sine 10.500 medlemmer. Hvis man kun teller dem over 15 år, og øker satsen per voksne medlem, vil de kunne få omlag 11.5 millioner kroner for 9.500 medlemmer.

Samlet motstand

At kulturministeren kun vil gi støtte til medlemmer over 15 år, har fått svært mange til å reagere. Regjeringen foreslår i tillegg at et trossamfunn må ha minimum 500 medlemmer for å få økonomisk støtte.

– Grense ved 15 år er det ikke saklig grunnlag for, skriver Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) i sitt høringssvar.

De får støtte fra Norme, Norsk råd for misjon og evangelisering, som skriver:

– 15 års aldersgrensen for tilskuddsgivende medlemskap er urimelig.

Redd for radikalisering

Også muslimske trossamfunn er negative til aldersforslaget.

– Store deler av tilskuddsmidlene går som oftest til ulike fritidsaktiviteter for barna og ungdom, inkludert leksehjelp, svømming, religiøse samlinger, kulturelle aktiviteter og sosiale sammenkomster. Dette er viktig for å forebygge utenforskap, rusmisbruk og kriminalitet, skriver Gjøvik Islamsk kultursenter og fortsetter:

– Vi vet fra moderne forskning at ungdommer som blir hjernevasket og rekruttert til radikale miljøer som oftest har lite religionskunnskap. De tilhører lukkede miljøer eller har havnet utenfor av en eller annen grunn. Dersom dette lovforslaget vedtas slik det er, kan det forårsake at viktig, forebyggende arbeid som menighetene gjør, nedprioriteres eller forsvinner.

Unio er negative

Trossamfunnene får også støtte av fagforeningen Unio, som heller ikke er på linje med regjeringens politikk.

– Unio mener at en 15 års aldergrense for tilskudd bidrar til en forståelse av tro og livssyn som noe de voksne holder på med. (...) Det er urimelig ikke å skulle gi tilskudd for medlemmer under 15 år når mange tros- og livssynssamfunn driver et positivt og viktig arbeid særlig ovenfor barn og unge, skriver de.

Kommunene sier ja

Blant dem som imidlertid ønsker en nedre aldersgrense velkommen er kommuner som har respondert på høringen. Eksempler på disse er: Drammen, Stavanger, Bærum, Kristiansand og Mandal, for å nevne noen.

– Forslaget eliminerer diskusjonen om kriterier for barns tilhørighet, skriver Mandal kommune i høringsuttalelse.

Powered by Labrador CMS