Mohammad Azeem, imam i Bergen Moské, mener at Westergaards Muhammed-karikatur ikke ligner på profeten.

– Muhammed er for ytringsfrihet

Hundrevis av Muhammed-karikaturer henges opp i norske byer. Muslimske ledere ønsker dialog med aksjonistene.

Publisert Sist oppdatert

Utenfor Bergen Moské står forstander Badreddine Maizi med mobilen i hånden. Han viser frem bilder av to plakater som er klistret på vinduene til moskeen. Det er en karikatur av profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Natt til fredag i forrige uke tok en ukjent person seg opp til moskeen og klistret karikaturene der.

Da Maizi så bildene tenkte han med en gang at det hadde å gjøre med hendelsene i Frankrike hvor en lærer ble drept for å ha vist karikaturer fra satiremagasinet Charlie Hebdo i klasserommet.

Forstanderen tar sterk avstand fra drap.

– Handlingene i Frankrike er ikke islam, det er terrorisme, sier han.

– Krenkende

Samtidig blir han lei seg når han ser karikaturene av profeten Muhammed.

– Jeg opplever bildene som krenkende og provoserende. Det er trist at noen velger å aktivisere mot oss når vi er åpne for dialog med hvem som helst, sier Maizi.

Tenk om noen brenner Bibelen eller brenner det norske flagget? Ville det ha vært koselig å se på? spør Badreddine Maizi, forstander i Bergen Moské

Plakatene som ble hengt på Bergen Moské er beslaglagt, og politiet prøver å finne ut hvem som står bak.

– Saken er kodet som hensynsløs atferd. Men det er ikke tatt noen avgjørelse, sier Farzad Izadi, politiadvokat i Vest politidistrikt.

Mest populære motiv

– Det er dumt og unødvendig å henge opp karikaturer på en moské. Det å henge dem opp på et offentlig sted derimot, er en fin demonstrasjon for ytringsfriheten, sier Hege Storhaug, informasjonsleder i Human Rights Service (HRN).

Hege Storhaug er kjent som islamkritikker og ga i 2015 ut boken «Islam. Den 11. landeplage».

Hun forteller at det henges opp karikaturer av Muhammed i flere norske byer denne uken. Selv har hun fått tilsendt mellom 20 og 30 bilder av karikaturer som er hengt opp på offentlige steder i byer som Oslo, Skien, Kongsberg, Stjørdal og Trondheim.

Det mest vanlige motivet er karikaturen fra Kurt Westergaard som viser Muhammed med bombe i turbanen. Det var også denne som ble klistret opp på vinduene på Bergen Moské.

– 800 karikaturer

Hun kaller spredning av karikaturer for en dugnad.

– Det er en dugnad for ytringsfriheten. En person ringte oss og ga beskjed om at han og to kamerater hadde gått til innkjøp av 800 etiketter med lim på, og var klar til å skrive ut Kurt Westergaards ikoniske Muhammed-tegning fra 2005, sier Storhaug og fortsetter:

– Det er høyst oppegående folk som står bak dette, og de sier at de vil fortsette i måneder og år, hvis nødvendig. De kjemper for ytringsfriheten og fremtiden til sine egne barn, sier hun.

– Plakater rives ned

I Trondheim har flere hundre plakater blitt hengt opp i områder hvor det bor muslimer.

– Nok er nok. Vi synes at ytringsfriheten er hellig og menneskelivet er hellig. Vi ønsker å sikre ytringsfriheten for generasjoner som kommer etter oss, sier kvinne (51) til Dagen.

Hun ønsker å være anonym.

Denne karikaturen av Muhammed er den mest brukte blant de som henger opp karikaturer i offentlige rom. Bildet er fra Trondheim.

Sammen med to andre personer har kvinnen vært ute flere kvelder og hengt opp plakater med karikatur av Muhammed med bombe i turbanen.

– De fleste plakatene blir revet ned, sier 51-åringen.

Det tar hun som et tegn på at folk reagerer.

– Vi har festet plakater til lyktestolper og søppelkasser. Bare på lovlige og offentlige steder, presiserer kvinnen.

– Hvorfor snakker dere ikke direkte med muslimer i stedet?

– Jo, det kunne vi kanskje ha gjort. Men det er jo dialogmøter med muslimer. Sian hadde nylig et sånt møte som jeg tror var positivt. Vi har ikke noe imot muslimer, men mot islam og radikaliserte muslimer, sier 51-åringen.

– Burde stått frem

Forstander Badreddine Maizi i Bergen Moské synes de som henger opp plakater burde ha valgt dialog i stedet.

– Hvis dette hadde handlet om ytringsfrihet, så kunne de ha stått frem og snakket, ikke skjult seg bak tegninger, sier Maizi.

Han opplever det vondt at muslimer over hele verden må stå til ansvar for en 18-årings drap på en lærer i Frankrike.

– Det 18-åringen gjorde er jo uislamsk.

– Et symbol

– Hvordan har det seg at muslimer blir så såret og provosert av karikaturer av Muhammed?

– Tenk om noen brenner Bibelen eller det norske flagget? Ville det ha vært koselig å se på? Nei, fordi dette er symbol som betyr mye for noen. Vi mener at Muhammed er en profet, og vi kjenner oss ikke igjen i det bildet som blir vist i karikaturene, sier Maizi.

Badreddine Maizi, forstander i Bergen Moské, leser et anonymt brev som moskeen har fått. Her står det: «Knus islam, før islam knuser deg».

Han tror ikke de som har tegnet vet så mye om Muhammed.

– Budskapet i tegningene er at islam er terrorisme. At muslimer er bomber som når som helst kan eksplodere, men er det sant? Jeg er ingen bombe, sier Maizi.

Reddet en bibel

Den store respekten for profeten Muhammed har ført til ekstra strenge forbud mot å lage bilder av ham. Likevel er ytringsfrihet viktig i islam, mener Mohammad Azeem, imam i Bergen Moské.

– Allah er for ytringsfrihet, Muhammed er for ytringsfrihet. Men vi skal ha høy respekt for andres religion. Ifølge koranen skal vi ikke bruke stygge ord om andres guder, sier imamen.

Forstanderen viser frem et vers fra Koranen: «Det er ingen tvang i levemåten (islam)», står det.

Dette innebærer også en dyp respekt for Bibelen. Maizi forteller at han fant en bibel i søppelet som han tok med seg hjem.

– Jeg leser i den av og til fordi jeg er nysgjerrig. Ingen burde kaste en bibel, sier han.

Ligner ikke Muhammed

Selv om muslimene i Bergen Moské ble møtt med karikaturer av Muhammed, lar ikke imam Azeem seg provosere.

– Jeg er ikke så sint på denne karikaturen fordi den ligner ikke på Muhammed. Ikke én prosent. Derfor er jeg glad. De tror kanskje at de har laget en karikatur av Muhammed. Men islamske skrifter beskriver hvordan Muhammed ser ut. Her beskrives øynene og ansiktet, sier imamen.

Mohammad Azeem, imam i Bergen Moské, brukte ikke noe tid på å snakke om karikaturer under fredagsbønnen. – De som har hengt opp karikaturene er dumme, sier han.

Under fredagsbønnen brukte han derfor ikke tid på å snakke om karikaturene.

– De som har laget karikaturen er dumme folk. Jeg bruker ikke tid på dumme folk.

Sprer bok om Muhammed

Imamen ser likevel noen lyspunkt med at karikaturer med Muhammed havner på lyktestopler og søppelkasser i flere norske byer.

– Nå spør folk hvem Muhammed er.

Moskeen har gått til innkjøp av noen hundre bøker om Muhammed.

– På fredag kom det en ung mann og kjøpte 50 bøker for å dele ut til folk, forteller Azeem.

(f.v.) Mohammad Azeem, imam i Bergen Moské og Badreddine Maizi, forstander i Bergen Moské ønsker dialog med kritikere.

En del av trusselbildet

Karikaturene som henges opp i norske byer regnes med når Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) vurderer trusselnivået i Norge.

– Karikaturer er en del av bildet, men ikke den eneste faktoren, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Han forteller at hendelsene i Frankrike og Europa er med på å danne grunnlaget for vurderinger i Norge. PST vurderer at trusselen fra terror fra ekstreme islamister i Norge er skjerpet fra siste vurdering. Trusselnivået er fortsatt moderat.

Bernsen sier at det er vanskelig å si på forhånd i hvilken grad karikaturer som blir hengt opp på offentlige steder får en konsekvens eller ikke.

– Noen ganger skjer det, andre ganger ikke, sier han.

Powered by Labrador CMS