Mukwege utsatt for drapsforsøk
Den kjente kongolesiske legen Denis Mukwege ble torsdag kveld forsøkt drept utenfor sitt hjem i Bukavu. En sikkerhetsvakt ble drept.
Det er den svenske misjons- og bistandsorganisasjonen PMU som melder dette i en pressemelding.
Mukwege er lege og aktivist, som gjennom sitt sykehus Panzi Hospital i Bukavu har hjulpet en masse kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep og dermed trenger gynekologisk spesialbehandling. Norske og svenske bistandsorganisasjoer er tungt inne med støtte til legens arbeid.
Torsdag kveld brøt bevæpnede menn seg inn i huset til Mukwege. De rettet sine våpen mot hans to døtre, og en venn av dem, og tvang dem til å sitte stille på gulvet.
Da legen kom hjem etter en halvtimes tid, tvang de Mukwege ut av bilen og tok fra ham nøklene. En sikkerhetsvakt kom løpende til det som skjedde, ranerne åpnet ild og drepte vakten. Deretter rettet de våpnene mot Mukwege, men han slang seg til bakken og unngikk kulene. Drapsmennene stakk da av i bilen til legen. Bilen ble senere byttet ut med en annen stjålet bil.
FAKTA OM Denis Mukwege:
Lege fra Kongo, arbeider på Panzi sykehus i Bukavu, hvor han har spesialisert seg i å behandle kvinner som er blitt voldtatt. Han er blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt. Han har behandlet 21000 kvinner i løpet av Kongos tolvårige krig. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Wallenbergmedaljen, Olof Palme-prisen, FNs menneskerettighetspris og Daily Trust-prisen. Kilde: Wikipedia
Trusler
I Norge har Pinsevennenes Ytremisjon, PYM, jobbet tett med Mukwege. Rådgiver i organisasjonen, Stig Stordal, befinner seg for tiden i Bukavu, og sier Mukwege hadde mange fiender.
- Han er jo elsket av europeere, amerikanere og menneskerettighetsforkjempere. Men i lokalmiljøet har han endel fiender, fordi han snakker om og arbeider med et stort samfunnsproblem som ingen vil ha søkelys på. At han lever under et høyt trusselnivå er ikke nytt. Det kan være mange potensielle gjerningsmenn og motiver, men dette ser jo ut som et bestillingsdrap, sier Stordal til Dagen.
Den demokratiske republikken Kongo har opplevd sin del av krig og elendighet. Voldtekt og seksuelle overgrep brukes av geriljagrupper i øst som våpen i kampen mot det de måtte mene er verdt å kjempe mot. Konflikter i nabolandene flyter ofte over i Kongo, militsgruppene kjenner ingen grenser.
Frykt
Selv om Kongo for øyeblikket ikke er toppsak i nyhetssendingen her hjemme akkurat nå, er det fortsatt urolig. Særlig øst i landet, forteller Stordal.
- I Goma sies det at alle lys slukkes og folk holder seg inne etter klokken seks. Bukavu ligger en tretimers båttur unna, og her er det ikke like urolig.
Men det meldes om trefninger utenfor byen. Det som skjedde med Mukwege har ikke sammenheng med disse urolighetene, tror jeg.
- Det er heller ikke et tegn på at trefningene sprer seg inn i byen. Selv kjørte jeg rundt her i nitiden i går kveld. Folk var ute i gatene og det var ikke noen uroligheter. Men i deler av Sør Kivu meldes det om økt sikkerhetstiltak og flere voldsepisoder.
Situasjonen for de voldtatte kvinnene i Kongo ble satt på dagsorden i Norge når Bulambo Lembelembe Josué fikk Raftoprisen i 2008. Mukwege selv ble portrettert av Anne Grosvold i programmet «Anne og Ronny møter 8 med vilje» i 2010.
(Dagen)