Mullaens møte med en eks-pastor

I 25 år har Britt Kvaran forkynt evangeliet. Nå jobber hun med en bok som utfordrer nordmenns syn på Mulla Krekar.

Publisert Sist oppdatert

– Den Krekar jeg møtte, fremsto som et svært elskverdig menneske, rent menneskelig sett, sier Britt (Elli) Kvaran til Dagen.

I tre timer drakk hun te sammen med Krekar og sønnen før han ble fengslet i 2012. Nå skal møtet med den selvutnevnte mullaen bli en del av hennes bokprosjekt. En bok om kristnes fremmedfrykt for muslimer.

Kvaran har brukt noen år på å undersøke Koranen, islams hellige bok. Hun kjenner godt til kristne og karismatiske miljøer etter 25 år som pastor og forkynner i pinsekarismatiske miljøer.

Nå reiser hun i menigheter på fritiden, jobber som parterapeut og oversetter. Denne våren håper hun å bli ferdig med boken om fordommer mot vanlige muslimer.

– Det virker som om Krekar-saken er et politisk spill, sier hun.

I forbindelse med bokprosjektet fikk hun intervjue Mulla Krekar i hans hjem på Tøyen i Oslo februar 2012, selv om han ikke har villet snakke med norsk presse de siste årene.

Les også: Krekar: - Jeg kom i fred og vil gå i fred

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Sympatisk mann

Kvaran forteller om et langt møte med en elskelig mann og hans sønn i familiens bokkledde stuen. De drakk te og sønnen tolket når faren måtte ty til arabisk for å finne ordene.

– Alle mennesker har flere sider. Jeg kjenner politi som har vært i avhør med Krekar, og de har sagt det samme, at han er en svært sympatisk og intelligent mann.

Dette skjedde bare uker før Krekar for 43. gang skulle møte i en norsk rettssal. Der ble han dømt for trusler, men frikjent for å ha oppfordret til terror.

I 2003 vedtok norske myndigheter å utvise han av hensyn til rikets sikkerhet, og for å ha overtrådt utlendingsloven. Høyesterett fastholdt vedtaket i 2007. Men det er ikke bare å sende ham av landet. Hjemlandet Irak praktiserer dødsstraff og ønsker ikke å gi Norge garantier for at Krekar ikke vil risikere tortur og dødsstraff.

– Når det gjelder hans forhold til Norge, som jo alt oppstyret nå handler om, så er det et faktum at han er frikjent for å ha drevet terrorvirksomhet eller oppfordret til det, understreker Kvaran, og fortsetter:

– Derfor tenker jeg det er et politisk spill, at en del politikere vil ha ham ut av landet for å slå politisk mynt hos mesteparten av det norske folk, som ikke en gang vet hva han har gjort galt, men ikke «liker» ham.

– Men FN og USA har Krekar på sine terrorlister? FN oppgir at han har kontakter med Al-Qaida, Osama bin Laden eller Taliban, at han har oppfordret Ansar al-Islam til terroraksjoner i Irak, bruk av selvmordsbombere og har sagt at han er villig til å bli selvmordsbomber selv, gjerne mot USAs ambassade i Oslo?

– Det er typisk amerikansk, å dømme én mann pga «forbindelser». Han så nok opp til Osama bin Laden, men det er ikke «ulovlig» og det betyr ikke at han selv er terrorist om han bekjempet et regime i Irak som ville gasse i hjel hans folk. Han sa til meg at han aldri ville ha handlet som bin Laden, sier Kvaran.

Hun understreker at Krekar har vært «soldat i krig og forsvart sitt folk i Nord-Irak mot Saddam Hussain», og at han aldri har blitt dømt i Norge for terror.

– Hadde han snakket for selvmordsbombing i intervjuet med meg, ville jeg imøtegått han sterkt. Koranen sier det ikke er rett å ta liv. Den sier heller ikke noe om at selvmordsbombere skal få sytti jomfruer i Himmelen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Kristne dømmer islam

Kvaran har lest nøye gjennom Koranen to ganger i arbeidet med sin nye bok. Boka skal hun kalle «Og Gud velsignet Hagar». Tidligere har hun gitt ut bøkene «Jeg våget å leve» (1997) og «Frykt ikke - påbud eller tilbud» (2000).

– Mitt bokprosjekt er å tenke høyt med leseren om å skille mellom ekstremistiske islamister og den jevne muslim. Boka er rettet mot norske kristne som jeg opplever dømmer vanlig islam og muslimer uten å noen sinne ha lest Koranen. Så tar de fram enkeltvers de har hørt som kan vris og tolkes på en bestemt måte, noe som også kan gjøres med bibelske sitater, sier Kvaran.

Et premiss i boka er at personer som utfører voldshandlinger i islams navn «ikke er representanter for islam slik den fremstår i Koranen eller muslimer som ønsker å ta den på alvor».

Kvaran ønsket å snakke med Krekar for å få vite mer om hvem han mannen egentlig var, hva han tenkte om sin egen situasjon og om konflikten mellom Islam og Vesten. Hun er opptatt av å skille mellom sanne muslimer og ekstreme, politiske aktivister.

– Er Krekar muslim eller det andre?

– Jeg kan ikke svare for hans personlige tro.

Mulla Krekar

Faraj Ahmad Najmuddin (58), kjent som Mulla Krekar) er tidligere geriljaleder fra det kurdiske Nord-Irak. I 1991 kom han til Norge som kvoteflyktning, men var flere ganger i Irak der han ledet den kurdiske terrorgruppen Ansar al-Islam.

Ble utvist fra Norge i 2003, men Norge kan ikke sende han til Irak på grunn av risiko for tortur og dødsstraff.
Powered by Labrador CMS