Musiker og gospelartist Stephen Ackles er død
57-åringen ble funnet død i sitt hjem i dag.
– Det er med stor sorg vi må meddele at musikeren Stephen Ackles har gått bort. Han ble funnet i sitt hjem på Langhus i dag. Familien ber om ro i sorgen, sier broren Erik Ackles til NTB.
Ackles vokste opp i Brevik i Telemark med norsk mor og amerikansk far. Han spilte rock'n'roll, country, gospel og rockabilly og gjorde stor suksess på 1990- og 2000-tallet. Han deltok også i Melodi Grand Prix tre ganger, i 1992, 1996 og 1999.
Lang karriere
Han samarbeidet blant annet med Paal Flaata i countrybandet The Memphis News, som ble nominert til Spellemannprisen i 1988. I 1990 ble han kåret til beste norske countryartist, og videre nominasjoner til Spellemannprisen kom i 1991 og 1993.
Ackles var også skuespiller i en rekke forestillinger og filmer, samt noen stemmeroller. Han var programleder i to familieunderholdningsprogrammer på TV 2 i 1992.
Sin siste utgivelse kom Ackles med i 2018, da han ga ut gospelplata «A Thing Called Love – The Gospel Album» med Paal Flaata og Vidar Busk.
I et intervju med Se og Hør i august i år avslørte Ackles at han hadde planer om å utgi en ny plate.
Arnold Børud og gospel
I et intervju med Frelsesarmeens organ Krigsropet i 2021 fortalte Ackles om tøffe tider på slutten av 90-tallet.
I 1997 gikk han personlig konkurs. Samme året floppet det norskspråklige albumet Sulten på livet, og han mistet lysten til å skrive låter.
– Akkurat da jeg trengte det som mest, så ringer Arnold Børud (kjent kristen gospelartist journ.anm.), en som jeg aldri hadde møtt tidligere, og spør om jeg vil spille inn en gospelplate.
Albumet The Gospel According to Stephen Ackles, sammen med flere medlemmer i Børud-familien, ble gitt ut rett før årtusenskiftet.
Anmeldelsene var gode. Det samme var salgstallene.
Gud uten bås
Gospel ha mersmak for Ackles. Platen I Believe ble, i samarbeid med Frelsesarmeens vokalgruppe Mannssambandet, gitt ut i 2002.
Til tross for at gospelmusikken ga karrieren en renessanse, understrekte den folkekjære artistien at han var forsiktig med «å sette Gud i bås».
Krigsropet fulgte opp med å spørre Ackles om hvorfor sørstatsgospel appellerte slik.
– Det er veldig rått og ekte, med fantastiske melodier, svarte han.
Til NRK har han tidligere snakket om sin tro midt i en verden som tviler.
– Jeg vet at mange tviler på Gud. Jeg syns han godt kunne ha konstatert på en måte at alle skjønte at han er til. Jeg har ingen problemer med å godta Guds eksistens. Det er en del av min måte å leve på, sa Stephen Ackles.