Muslimsk mann i bønn i moské. Illustrasjonsbilde: Yayimages.com

Muslim belønnes for hilse-nekt mot sin kvinnelige sjef

En dansk, muslimsk taxisjåfør har fått 10.000 kroner i erstatning fordi han mistet jobben da han nektet å hilse på kvinner. – Misforstått hensyn til religionsfriheten, sier idéhistoriker Jørgen Carlsen.

Publisert Sist oppdatert

Medlemmer i Det Etiske Råd sammen med flere politikere kritiserer avgjørelsen i Likebehandlingsnevnden som har tilkjent en muslimsk drosjesjåfør erstatning fordi han nektet å håndhilse på sin kvinnelige sjef.

På grunn av sin muslimske tro ville ikke sjåføren ta sin sjef i hånden, og dermed valgte drosjeselskapet å gi et spesielt oppdrag til en annen sjåfør. Dette oppfattet sjåføren som diskriminering og forskjellsbehandling, og han har fått medhold i Likebehandlingsnevnden som har tilkjent han 10.000 kroner i erstatning, skriver Kristeligt Dagblad (KD).

Sterke reaksjoner

Reaksjonene er både mange og sterke på erstatningen. Idéhistoriker og forstander ved Testrup Højskole, Jørgen Carlsen, ser på dommen som et uttrykk for misforstått hensyn til religionsfriheten.

– Hvis man har det slik i forhold til personer av det annet kjønn at man ikke kan gi dem hånden, burde man kanskje velge et annet yrke enn å være i servicebransjen som taxisjåfør, sier Carlsen som også er medlem i Det Etiske Råd.

Cand.mag. i etikk og verdier i organisasjoner og medlem i Det Etiske Råd, Christian Borrisholt Steen, reagerer på avgjørelsen i Likebehandlingsnevnden.

Merkelig signal

– Jeg synes det er et merkelig signal å sende fra Likebehandlingsnevnden når man med en avgjørelse blåstempler at det er i orden ikke å hilse på kvinner. Jeg synes det er en ganske allminnelig god skikk at man hilser på folk, uansett hvilket kjønn de har, sier Borrisholt Steen.

Sune Lægaard, lektor i filosofi ved Roskilde Universitet, mener hensynet til islam ligger bak.

– Hvis man skulle prioritere innsatsen for å fremme likebehandling av muslimer, så er denne slags marginale saker nok ikke det viktigste eller det beste sted å legge innsatsen, sier Lægaard.

Mindre åpenhet

Lektor ved institutt for tverrkulturelle og regionale studier ved Københavns universitet, Brian Arly Jacobsen, mener Danmark har praktisert en utstrakt grad av toleranse overfor religiøse forskjeller. De senere årene synes han utviklingen har gått i retning av mindre åpen adgang til religiøse mindretall, og nevner forbudet mot rituell slakting og motstanden mot omskjæring av gutter som eksempler, skriver KD.

«Grotesk»

Martin Henriksen i Dansk Folkeparti synes avgjørelsen til Likebehandlingsnevnden er «grotesk», og hevder at drosjesjåføren burde få sparken i stedet for å belønnes med erstatning.

Rasmus Horn Langhoff i Socialdemokratene støtter heller ikke drosjesjåførens sak, men kaller det et tilbakeslag å oppføre seg slik overfor kvinner.

Imam Fatih Alev i Dansk Islamsk Center gir sin fulle støtte til den muslimske taxisjåføren. Sjåføren vil nemlig helst unngå å håndhilse på kvinner, men gjør det likevel når han møter dem for første gang.

– Jeg forstår at han ikke ønsker å hilse på kvinner som han har løpende kontakt med. Dermed viser han at han ikke har et negativt syn på kvinner eller vil diskriminere dem, men at han er pragmatisk innstilt. Og det synes jeg er en god ting, sier Fatih Alev.

Powered by Labrador CMS