Muslimer får ikke se PST-mappa si

- Den inn­syns­ord­nin­gen er over. I så fall må lov­ver­ket end­res.

Publisert Sist oppdatert

Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te slår fast at mus­li­mer som har blitt urett­mes­sig re­gist­rert og over­vå­ket av PST uten å vite det, ikke får se mappa si.

- Den inn­syns­ord­nin­gen er over. I så fall må lov­ver­ket end­res, sier in­for­ma­sjons­sjef Mar­tin Bern­sen i PST til Dags­avi­sen.

PST får kritikk for overvåking av muslimer

PST star­tet på be­gyn­nel­sen av 1990-tal­let re­gist­re­ring av 110 per­soner i et mus­limsk miljø. I år 2000 star­tet PST re­gist­re­ring av 140 per­soner i et annet mus­limsk miljø. 14 av dem ble over­vå­ket. PST av­dek­ket aldri straff­ba­re for­hold, men fort­sat­te re­gist­re­rin­gen. Råd­gi­ver Shoaib Sul­tan ved Anti­ra­sis­tisk Sen­ter mener de til sam­men 250 per­sone­ne må få inn­syn i opp­lys­nin­ge­ne som PST har sam­let inn.

- Mus­li­mer som er blitt grunn­løst over­vå­ket og re­gist­rert i et tiår vil også se mappa si. Når PST og EOS-ut­val­get nek­ter å opp­ly­se hvem de er, bi­drar de til å stig­ma­ti­se­re mus­li­mer i mange mil­jø­er, sier Sul­tan.

EOS-ut­val­get, som har som rolle å kon­trol­le­re de hem­me­li­ge tje­nes­te­ne, har slått fast at PST ikke har av­dek­ket volds­po­ten­si­al i noen av de to mil­jø­ene som ble blin­ket ut.

Ad­vo­kat Jon Wes­sel-Aas, som re­pre­sen­te­rer to jour­na­lis­ter som har blitt over­vå­ket i en sak til­knyt­tet Etter­ret­nings­ba­tal­jo­nen, mener det er brudd på Den euro­pe­is­ke men­neske­retts­kon­ven­sjo­nen (EMK) at men­nes­ker som grunn­løst blir re­gist­rert eller over­vå­ket, ikke vars­les, så lenge det ikke len­ger er gra­dert in­for­ma­sjon. Det er ikke noe som tyder på gra­dert in­for­ma­sjon i rap­por­ten om mus­li­me­ne, på­pe­ker han.

- Deres per­son­vern og ret­tig­he­ter er blitt kren­ket. I dette til­fel­let over svært mange år. Hvor­dan skal de kunne iva­re­ta sine ret­tig­he­ter og gjøre et er­stat­nings­krav mot sta­ten gjel­den­de uten å vite at de er blitt over­vå­ket, spør Wes­sel-Aas.

Powered by Labrador CMS