Muslimer får ikke se PST-mappa si
- Den innsynsordningen er over. I så fall må lovverket endres.
Politiets sikkerhetstjeneste slår fast at muslimer som har blitt urettmessig registrert og overvåket av PST uten å vite det, ikke får se mappa si.
- Den innsynsordningen er over. I så fall må lovverket endres, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagsavisen.
PST får kritikk for overvåking av muslimer
PST startet på begynnelsen av 1990-tallet registrering av 110 personer i et muslimsk miljø. I år 2000 startet PST registrering av 140 personer i et annet muslimsk miljø. 14 av dem ble overvåket. PST avdekket aldri straffbare forhold, men fortsatte registreringen. Rådgiver Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter mener de til sammen 250 personene må få innsyn i opplysningene som PST har samlet inn.
- Muslimer som er blitt grunnløst overvåket og registrert i et tiår vil også se mappa si. Når PST og EOS-utvalget nekter å opplyse hvem de er, bidrar de til å stigmatisere muslimer i mange miljøer, sier Sultan.
EOS-utvalget, som har som rolle å kontrollere de hemmelige tjenestene, har slått fast at PST ikke har avdekket voldspotensial i noen av de to miljøene som ble blinket ut.
Advokat Jon Wessel-Aas, som representerer to journalister som har blitt overvåket i en sak tilknyttet Etterretningsbataljonen, mener det er brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) at mennesker som grunnløst blir registrert eller overvåket, ikke varsles, så lenge det ikke lenger er gradert informasjon. Det er ikke noe som tyder på gradert informasjon i rapporten om muslimene, påpeker han.
- Deres personvern og rettigheter er blitt krenket. I dette tilfellet over svært mange år. Hvordan skal de kunne ivareta sine rettigheter og gjøre et erstatningskrav mot staten gjeldende uten å vite at de er blitt overvåket, spør Wessel-Aas.