MAURISK: To katolske nonner beundrer interiøret i den spanske byen Cordobas katedral – et bygg som en gang var moské.

Muslimer krever rett til å vende tilbake til Spania

500.000 muslimer måtte ufrivillig forlate landet da spanskekongen gjenerobret den iberiske halvøyen. Nå ser etterkommere seg tilbake.

Publisert Sist oppdatert

I mars godkjente Spanias underhus en lov som vil gi spansk statsborgerskap til etterkommere av jøder som ble utvist fra Spania i 1492.

Jøder har allerede kunnet søke om statsborgerskap dersom de har bodd to år i landet og samtidig kan bevise slektskap med utviste jøder. Men den nye loven skal gjøre prosedyrene mye enklere. En trenger blant annet ikke lenger bo i Spania for å få tak i passet som gir fri reise mellom de 28 EU-landene – og Norge.

Godkjennelsen av loven er bakteppet for at muslimske grupper nå krever «historisk rettferdighet» også for de mange millioner etterkommerne av muslimene som en gang bodde i Spania.

– Skammelig

Ifølge nyhetsbyrået AINA publiserte den marokkanske journalisten Ahmed Bensalh nylig et essay der han skriver:

«Beslutningen om å gi statsborgerskap til etterkommerne av jøder som bodde i Spania på 1400- og 1500-tallet, samtidig som en ignorerer etterkommerne av muslimene, er uten tvil åpenbar forskjellsbehandling og diskriminering. Begge grupper led like mye i Spania. Beslutningen er skammelig og totalt æreløs.»

Han fremsetter deretter det som må oppfattes som trusler:

«Er Spania klar over hvordan det blir oppfattet når landet søker fred med én gruppe, mens man ignorerer andre? Er Spania klar over hva en slik beslutning kan koste dem? Har Spania tenkt over at dette kan sette i fare de massive investeringene muslimer har gjort i landet?»

Konge-kampanje

Bensalh er bare en av mange arabiske journalister, historikere og akademikere som nå krever at Spania likebehandler muslimer og jøder.

I Algerie står professoren Jamal Bin Ammar al-Ahmar, ved Ferhat Abbas University, bak en seks år lang kampanje overfor spanskekongen Juan Carlos. Han ønsker at kongen skal ta initiativ til at en identifiserer personer som i middelalderen var involvert i utvisningen av muslimer, at erstatning skal bli utbetalt og at millioner av etterkommere skal få lov til å returnere og få fulle rettigheter som statsborgere i Spania .

Ifølge nyhetsbyrået AINA skriver han følgende i et brev til den spanske monarken:

«Den muslimske befolkningen av Andalusia lider fortsatt i eksil etter utvisningen i 1492».

En organisasjon som jobber for å bevare minnet om den muslimske tilstedeværelsen i Andalusia, The Association for the Historical Legacy of Al-Andalus, sier i en uttalelse at den spanske regjeringen bør behandle muslimer og jøder på samme måte. Hvis ikke vil muslimene bli utsatt for «selektiv rasisme».

– Jødiske penger

Midtøsten-korrespondenten Robert Fisk støtter i den britiske avisen The Independent langt på vei de arabiske synspunktene. Han siterer også jødiske kommentatorer som tviler på at tilbudet fra Spania kommer på bakgrunn av dårlig samvittighet.

Den jødiske spaltisten Micah Halpern mener spanjolene er av den oppfatning at jøder er gode med penger, og at de derfor kan påvirke den spanske økonomien positivt.

I tillegg kommer det faktum at det store flertallet av de jødiske etterkommerne, mange bosatt i USA eller Israel, ikke kommer til å flytte til Spania selv om de får statsborgerskap. De muslimske etterkommerne er for en stor del bosatt i Nord-Afrika, og en kan regne med at langt flere av disse ville flyttet til Spania.

Støtter Spania

Det finnes samtidig en rekke historikere og forskere som mener situasjonen til jødene og muslimene ikke kan sammenlignes. Analytikeren Soeren Kern, ved den uavhengige tenketanken Gatestone Institute i New York, skriver i en kronikk at utvisningen av muslimene var en del av en «dekolonisering».

– Historikere peker på at det jødiske nærværet i Spania eksisterte før landet ble kristent og at utvisningen av jødene kun dreiet seg om fordommer. I kontrast til dette, var muslimene i Spania okkupanter som kalte landet Al-Andalus og som innførte arabisk som offisielt språk, skriver han.

Han viser til at da Portugal skrev sin lov om tilbakevending av sefardiske jøder, ble det vektlagt at det som skjedde med jødene var ren forfølgelse, mens det som skjedde med araberne var en del av en større konflikt.

Israel-korrespondenten

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

-----

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: kenneth@dagen.no

-----

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

Gjenerobring

Fra år 718 til 1492 kjempet kristne for å gjenerobre den iberiske halvøy fra muslimene.

I Portugal kulminerte prosessen i år 1250, mens Ferdinand og Isabella i 1492 kastet den siste muslimske herskeren ut av Spania.

I etterkant av den kristne seieren ble hundretusenvis av jøder og muslimer utvist fra landet.

De siste araberne, «moriskene» (nominelle kristne som hadde latt seg døpe etter den kristne maktovertakelsen), ble kastet ut av Spania i 1609.
Powered by Labrador CMS