VANT: Mustafa Hasan vant over Utlendingsnemnda i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mustafa Hasan vant saken mot Utlendingsnemnda

Utlendingsnemndas vedtak om utsendelse av Mustafa Hasan er kjent ugyldig i Oslo tingrett. UNE skal behandle saken hans på nytt.

Publisert Sist oppdatert

Retten mener blant annet at Mustafas mangeårige botid og tilknytning til Norge gjennom oppveksten ikke i tilstrekkelig grad er vurdert og tatt hensyn til i Utlendingsnemndas (UNE) begrunnelse.

– Dette må anses som en saksbehandlingsfeil som har ledet til et mangelfullt og uriktig avgjørelsesgrunnlag på punkter av betydning for vedtaket vedrørende opphold på humanitært grunnlag etter utlendingsloven § 38, heter det i dommen.

Dommen er avsagt under dissens, der én meddommer mente at UNEs vedtak var gyldig. UNE må også betale over 1,6 millioner kroner i sakskostnader.

Kom til Norge i 2008

Utlendingsnemnda har varslet at de skal behandle saken på nytt dersom Hasan vant saken.

Mustafa Hasan kom til Norge sammen med familien sin i 2008 og fikk midlertidig oppholdstillatelse. Etter fire år i Norge ble oppholdstillatelsen trukket tilbake. UNE mener at Hasans mor løy om hvilket land hun kom fra.

De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Hasan fordi han var under 18 år. Et sentralt punkt i søksmålet mot UNE er at Hasans ett år eldre bror har fått opphold.

20. mars 2019 fikk Mustafa avslag på sin søknad om opphold hos Utlendingsdirektoratet. I januar året etter fikk broren innvilget opphold. Da Hasan fylte 18 år i 2020 mottok han et endelig utvisningsvedtak.

– En seier

Hasans sak har engasjert mange. Over 100.000 personer hadde i desember skrevet under på at 18-åringen må få bli i Norge. En rekke politikere har også tatt til orde for å gi ham opphold.

SVs Karin Andersen kaller tingrettsdommen «en seier for fornuft og rettferdighet».

– Saken har vært behandlet feil og derfor må vi kreve at UNE behandler saken i stornemnd og ikke sender den tilbake til samme nemndleder. Dommen bekrefter at det er nødvendig. Det skal være rettferdighet for mennesket og ikke prestisje for systemet som gjelder, sier Andersen.

– Denne saken vil vi forfølge helt til EMK igjen, hvis UNE gjentar sine vedtak om utvisning, lover hun.

Powered by Labrador CMS