Myanmar-kuppet trussel mot kristne
Det nylig gjennomførte militærkuppet i Myanmar er trolig veldig dårlig nytt for landets undertrykte, kristne minoritet. Det mener organisasjonen Open Doors International.
De påpeker at militæret «systematisk har forfulgt kristne» de siste 50 årene og advarer om at situasjon for de kristne kan bli enda mer alvorlig nå som all makt er i hendene på de militære styrkene som har stått for overgrepene.
Det er for tiden rundt 4,4 millioner kristne bosatt i Myanmar, et land som har blitt herjet av borgerkrig i flere tiår. Etter kuppet 1. februar inntok militærsjef Min Aung Hlaing stillingen som statsoverhode og erklærte unntakstilstand i ett år.
Brutale handlinger
Myanmars statlige millits, kalt «Tatmadaw», har skapt overskrifter de siste årene for sin brutale behandling av Rohingya-muslimene i delstaten Rakhine. De har også møtt beskyldninger om folkemord mot den kristne befolkningen i den nordlige delstaten Kachin.
– Militærstyre kan bety mer makt til den dominerende religionen i landet, sier Open Doors lokale partner, bror Lwin.
– Fortidens militærregjeringer har alltid opptrådt beskyttende i forhold til sin buddhistiske kultur og tradisjon. Dette kan få alvorlige implikasjoner for kirken. Vi forventer at restriksjoner rettet mot kirkene vil bli innført igjen, selv om vi ennå er usikre på omfanget og formen de vil få.
Annenrangs
Den buddhistiske nasjonalismen som Tatmadaw forfekter, har gjort muslimer og kristne til annenrangs borgere. Over en million mennesker har flyktet fra landet, mange av dem til nabolandet Bangladesh og verdens største flyktningeleir Coxs Bazaar.
I forbindelse med militærkuppet ble statsminister Aung San Suu Kyi, den valgte lederen i Myanmar, arrestert sammen med flere andre regjeringsmedlemmer.
Avgjørende tid
– Vi lever i en kritisk tid for Myanmar, sier Julia Bicknell, analytiker for Open Doors «World Watch List».
– Det er landets religiøse og etniske minoriteter, inkludert de kristne, som har mest å frykte i den nåværende krisen. Rohingya-folkets situasjon har avslørt forfølgelsen av etniske og religiøse minoriteter, særlig muslimer. Kristne føler seg glemt. Vi må sørge for at det ikke skjer, sier Bicknell.