Nå begynner jobben som misjonsgeneral
Kjetil Vestel Haga har hatt sin første arbeidsdag som ny generalsekretær i Normisjon.
I juli takket Vestel Haga ja til landsstyrets tilbud om å bli generalsekretær i Normisjon. I dag er han på plass i høyborgen i Staffeldts gate i Oslo.
Noe av det første han vil gjøre, er å legge ut på en 14 dagers turne sammen med ledergruppa for å treffe misjonsfolket. Det er ingen signingsferd, men et middel til å bli inngående kjent med bredde og grasrot i egen organisasjon.
Han har mange tanker om strategier for framtida, men vil ikke ut med så mye nå. Først må alt forankres hos dem han skal lede.
– Jeg er opptatt av å lytte til fotfolket, og det ville være en generaltabbe om vi laget en strategi som ikke var forankret i organisasjonen. Skal man lykkes med å få igjennom en strategi, må de som skal utføre den, ha del i den, sier han til Kristelig Pressekontor.
Underskudd
Organisasjonen har gått fra et betydelig underskudd til overskudd i 2020.
– Det er en stor prestasjon, selv om det har vært tøft for mange. Nå håper jeg vi kan fokusere mindre på kostnadskutt og tenke mer på hvordan vi kan prioritere ressursene så vi kan satse på misjon, ungdom og fellesskapsbygging og få styrket vi-følelsen i organisasjonen.
– Det hevdes at du er litt av en forretningsmann?
– Jeg vil heller si at jeg har teft for hva som funker og ikke funker, og så har jeg evne til å knytte til meg folk som kan ulike ting. Jeg må ha mye mer enn bare lærere og teologer rundt meg. Vi trenger administratorer som kan det med økonomi og forretninger. Du kan være så visjonær du bare vil, men har du ikke styring på penger og forvaltning, får du ikke gjort noe. Jeg kan ikke alt selv, men jeg er god på å få med meg smarte folk og til å begeistre.
– Bedehuskristendom
Sine første fem år tilbrakte den nye generalsekretæren i Bærum. Siden har han vært sørlending. Det merker du ikke på dialekten, men på flere andre måter. Han har dype røtter i Mandal, midt i bibelbeltet, med viktig påvirkning fra Indremisjonen og Skolelaget.
– Det ble en god kombinasjon. Jeg fikk med meg den gode bedehuskristendommen på Sørlandet, sier 50-åringen og forklarer: En del andre fikk bare nei fra foreldrene når de spurte om å få gå på kino eller diskotek. De fikk bare vite at «Der går vi ikke». Selv føler jeg at jeg fikk en begrunnelse for det jeg ikke fikk lov til, forteller han og mener han fikk med seg de lysere sidene ved pietismen, ikke de mørkere.
– Foreldrene mine tok gjerne et glass vin til maten, og det var uproblematisk at jeg hadde dans som valgfag på skolen. Jeg fikk høre en klar Jesus-forkynnelse på bedehuset og i Laget, samtidig som idrett og skolekorps var godt integrert i livet mitt.
Visjonær
Den nye generalen får skussmål som «en fenomenal underviser» med et stort engasjement. Av yrke er han teolog, men av legning kanskje mer pedagog?
– Jeg har to bein å stå på. Jeg er teologen som er interessert i Guds ord, men også i formidlingen og utleggelsen, sier Vestel Haga som ikke vil la seg stenge inne i én sektor: Må jeg velge mellom skolemannen og menighetsmannen, velger jeg begge, sier han.
– I Grimstad har han fått det. Han har hatt flest år i skolefeltet, men alltid tatt del i misjon og menighet. Før han ble rektor på Bibelskolen i Grimstad (BiG), var han da også forsamlingsleder i Norkirken lokalt.
Kilder påstår at den nye generalen er mer enn godt møblert. Selv vil han ikke skryte av å være uvanlig skoleflink, men sier han har vært nødt til å jobbe for det han har oppnådd.
– Men blir jeg engasjert, har jeg stor gjennomføringsevne og store ambisjoner, sier han.
Byggeprosjekter
Like ved bibelskolen står noen tunge bevis for at han tenker strategisk og visjonært. Der det før var tett skog, har skolen fått to store nabobygninger, Normisjonshallen og Norkirken.
– I 2009, mens jeg var forsamlingsleder i Grimstad Normisjon, begynte vi å tenke at vi burde ha en storhall og et stevnested på Sørlandet. Etter hvert kom tanken om å samlokalisere hallen, forsamlingen og bibelskolen og gjøre området til et kraftsenter. Jeg var ikke alene om visjonen, men en av pådriverne, sier Vestel Haga.
I 2015 var hallen realisert. Tre år senere ble Norkirkens nybygg innviet like ved.
Misjonær
Topplederen i Normisjon bør ha et tett forhold til misjon. Vestel Haga fikk det etter hvert.
– På Bibelskolen i Grimstad ble jeg valgt som de ansattes representant i landsstyret. Da fikk jeg være med på en reise til Mali og fikk se arbeidet der. Det gjorde noe med meg. Før var det en fremmed tanke å bli misjonær, men da fikk jeg se at dette kunne være kjempespennende. Jeg ble utfordret av ledelsen og fikk fire år i Ecuador. Det ble en viktig del av livet mitt, sier han og forteller hvordan han måtte lære å stole på Gud.
– Kona, barna og jeg kom fra et sted hvor vi behersket livet til et sted der vi manglet nettverk og ikke skjønte noe av kulturen eller språket. Jeg lærte meg at jeg måtte be om alt. «Gud, hva gjør jeg nå? Hvorfor har du sendt oss hit?», sier han.
Men oppsummeringen er at det ble «en rik tid».
– Det var en tøff og krevende erfaring, men når jeg ser tilbake på det, ble det en veldig ressurs å ha med videre, også når jeg nå blir generalsekretær og leder for misjonsarbeidet.
Båtliv
Når Vestel Haga ikke jobber, finner han glede i musikk, matlaging eller jogging, og i å se Manchester United på TV. Jobben får iblant seile sin egen sjø, og da er han gjerne kaptein på familiens båt. Båtliv er hans klart foretrukne rekreasjon.
Den nye generalsekretæren er gift med Kristin Øfsdahl Haga. De har to voksne barn, Simen og Helene. Da familien skulle slå seg ned i Grimstad, tok de en spesiell avgjørelse.
– Vi fant ut at hvis vi kjøpte hus, måtte vi vente i 20 år med å kjøpe båt. Derfor gjorde vi det omvendt og kjøpte båt først. Jeg elsker skjærgården og er veldig båtinteressert, sier mannen som nå skal stå til rors i Normisjon.
Båtlivet kommer han til å pleie fortsatt. Familien flytter ikke fra Grimstad, og han vil benytte en pendlerleilighet i Oslo i uka og vende hjem så ofte det lar seg gjøre. For båndene til Sørlandet er vanskelige å rive av.