Nå begynner KrFs veivalg
Til og med SV kan være aktuell kandidat for KrF-samarbeid ved neste stortingsvalg, mener valgforsker.
Valget til kommunestyrer og fylkesting er over. Nå begynner Kristelig Folkeparti å legge strategien for hvem partiet skal samarbeide med etter stortingsvalget 2017. Prosessen kan begynne allerede på landsstyret i slutten av september, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF til Klassekampen.
Lokale konstellasjoner kan få mye å si for framtidens samarbeidskamerater, ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen.
– Resultater fra enkeltkommuner kan ha betydning for hvordan KrF vil tenke om alternativene i 2017, sier Todal Jenssen, som er professor i statsvitenskap ved NTNU, til Dagen.
KOMMENTAR: Tilbake til Arbeiderpartiet
Selv om KrF støtter den borgerlige regjeringen i denne perioden, gjør Fremskrittspartiets utspill om søndagshandel og flyktningpolitikk KrF-ere villige til å vurdere samarbeid med den politiske venstresiden på riksnivå. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støres uhemmede frierier setter heller ingen stopper for tankene i den retningen.
SV-samarbeid?
2. nestleder Olaug Bollestad vil ikke utelukke noen partier før prosessen er i gang.
– Vi har hatt utfordringer i det som har vært, men vet også at det er utfordringer med tanke på den forrige regjeringen, sier Bollestad.
I februar åpnet KrF-er og medieviter Geir Magnus Nyborg for å vurdere samarbeid med Arbeiderpartiet. Hittil har han vært en av de sterkeste forkjemperne for samarbeid med Høyre og Frp.
Dersom KrF i Bergen går sammen med Ap om å danne byråd, mener Todal Jenssen det er et veldig sterkt signal og invitasjon til regjeringssamarbeid i 2017.
Han lanserer også tanken om å samarbeide med Sosialistisk Venstreparti.
– Kanskje kan KrFs erfaring med å samarbeide i praksis med SV rundt omkring gi KrF et annet syn på regjeringssamarbeid med dem, sier valgforskeren.
KrF: Usikker på hva flyktningsaken har betydd for oppslutningen
Han peker på at KrF offisielt har vært skeptisk til SV.
– SV blir sett på som Antikrists representant eller noe i den stilen. Men i Trondheim har det gått bra.
Trøndelags hovedstad styres av en sentrum-venstre koalisjon med Ap, SV, Senterpartiet, KrF og Miljøpartet De Grønne.
– De samarbeider godt om sosialpolitikk, alkoholpolitikk og ungdomskultur. SV har pent og pyntelig gitt seg når det gjelder bevilgninger til kirkebygg og det kommunen har ansvar for. Sett utenfra ser det ut som stor fred og fordragelighet mellom SV og KrF. Kanskje det er fordi KrF lokalt har en sterk miljøprofil, sier Todal Jenssen.
Best strategi
KrF-veteran Karl Johan Hallaråker har bedt partiet gå til Ap i lokalvalget, på grunn av «verdirelativisme» og liberalistisk utvikling hos de borgerlige partiene. Men Hallaråker holder alle muligheter åpne foran kommende stortingsvalg, og anbefaler ikke å bruke energi på image-bygging og leting etter samarbeidspartnere.
– Erfaringene etter dette lokalvalget, og responsen andre parti gir på vårt eget utviklede program, bør telle mest for avklaring den ene eller andre vegen. Blir vi for opptatt av hvem vi bør samarbeide med, kan det lett skygge for å få fram vårt eget. La andre forholde seg til oss. Det mener jeg er beste strategi, sier Hallaråker.
SE VIDEO: KrF oppe på seks-tallet
KrF vil neppe gå til valg på å være støtteparti nok en gang. Partiet vil i regjering, sier en sentral kilde til Dagen. Hallaråker er ikke sikker på om den ambisjonen bør være førsteprioritet.
– Med den verdiutviklingen vi ser i samfunnet, kan det hende at vippeposisjon i Stortinget gir KrF mest innflytelse, sier han.
KrF-sjela
Ida Lindtveit, nestleder i KrFU og politisk rådgiver på Stortinget, legger ikke stor vekt på nasjonalt utslag av lokalt samarbeid. Men Frps retorikk og utspill i media irriterer, særlig i KrFs hjertesaker for tiden:
– Søndagsåpne butikker, antall flyktninger og om man ønsker flyktninger velkomne eller ikke, og tiggeforbudet. Det er viktige saker som sier noe om KrF-sjela, og der Frp er den sterkeste motstanderen, sier hun.
Samtidig har også KrF fått mange gjennomslag i samarbeid med Solberg-regjeringen, med mer liberal asyl- og innvandringspolitikk, flere flyktninger får komme, og Norge gir mer i bistand.
– Da må vi spørre oss om det er politikken som er viktigst, og om vi har fått mer til nå enn med den rødgrønne regjeringen, sier Lindtveit.
AUF om abort
På tross av positive signal fra Ap på riksnivå, opplever Lindtveit at AUF i skolevalgdebatter ikke fører den samme linjen.
– AUF har sittet og snakket om reservasjonsrett som angrep på abortloven og som et valg mellom sårbare jenter og gamle drittsekker. Det er en side av Ap som jeg har opplevd sterkt i valgkampen. Fortsatt er ikke Ap villig til å se på viktige verdisaker, og de angriper oss på KRLE. Samarbeid handler om gjennomslag for politikk, og vi må se det i praksis og ikke bare i ord.
Lindtveit forventer gjennomslag på internasjonal solidaritet, spørsmål som gjelder menneskeverd, eggdonasjon, asyl og innvandringspolitikk.
– Hva er din drømmekonstellasjon for regjeringssamarbeid?
– Sentrum, smiler Lindtveit.
– Jeg kan se for meg ulike alternativer, men ønsker å stille med blanke ark til prosessen vi nå skal inn i.