Nå blir ikke lille Ole nektet gjenopplivning lenger

Innvilget «livets rett».

Publisert Sist oppdatert

Les også:
* Dette er his­to­ri­en om lille Ole
* FRI­SPARK: Abort­kam­pen er ikke over

Nå blir han ikke len­ger nek­tet gjen­opp­liv­ning om han skul­le tren­ge det.

His­to­ri­en om lille Ole som var uøns­ket av leger, ble den mest leste saken på dagen.no i fjor. Anna Sol­berg håper at lille­gutt nå har be­vist nok - at han har li­vets rett.

Ole er et triso­mi 18-barn. I jour­na­len hans var det gitt ordre, mot for­eld­re­nes vilje, om at han ikke skul­le gjen­opp­li­ves om noe al­vor­lig skul­le inn­tref­fe. Ord­ren er nå fjer­net, men frem­de­les er det noen be­grens­nin­ger som moren ikke kjen­ner i de­talj ennå.

- Men det er for­fer­de­lig at disse barna må «be­vi­se» så mye før de får rett til lik be­hand­ling som andre barn, sier hun.

Da hun gikk gra­vid fikk hun høre fra en lege at «disse barna har det best ved å få dø - jo før, jo bedre».

«De skal jo dø li­ke­vel»

Når fa­mi­li­en vel­ger å vise frem Ole, er det fordi de øns­ker å gi triso­mi 18-bar­na et an­sikt. Ikke mange barn med denne dia­gno­sen blir født, til tross for at det fak­tisk er det mest van­lige kro­mo­son­av­vi­ket etter triso­mi 21 (downs). De blir abor­tert og sor­tert bort i det stil­le.

For Anna Sol­berg er det vik­tig å ufar­lig­gjø­re det å bære frem et slikt barn.

- Å full­fø­re svan­ger­ska­pet blir pre­sen­tert som bort­kas­tet og som en be­last­ning for både kvin­nen, bar­net og fa­mi­li­en, for «de skal jo dø li­ke­vel». Dia­gno­sen blir be­skre­vet som ufor­en­lig med liv, noe som langt fra stem­mer. Rik­tig­nok vil noen ha feil og mang­ler som ikke gjør livet mulig, men mange kan fint leve med dia­gno­sen. Noen får leve kun en kort stund - andre får leve gode liv i mange år. De er alle sam­men unike - ingen er like. Slik burde de også bli be­hand­let - som in­di­vi­der, og ikke som en fel­les «sekk». Alle er de like ver­di­ful­le og for­tje­ner å bli be­hand­let med re­spekt. Det å bære frem et sykt barn kan også bli en god opp­le­vel­se, sier hun.

Selv kjen­ner hun på yd­myk­het. Ole har hit­til levd et godt og re­la­tivt ukom­pli­sert liv. De har vært hel­di­ge, og Sol­berg er over­be­vist om at mange flere ville vært det, om hold­nin­ge­ne til triso­mi 18-bar­na hadde vært an­ner­le­des.

En i sta­ti­stik­ken

- Ole kunne fort blitt en i sta­ti­stik­ken hvis vi ikke hadde kjem­pet for ham, eller møtt på folk i fød­sels­øye­blik­ket som var vil­lig til å gi ham en sjan­se. Det var slett ikke noen selv­føl­ge at han skul­le få hjelp! Når et triso­mi 18 barn blir født blir liv­red­den­de til­tak ofte kalt døds­ut­set­ten­de til­tak. Vi fikk høre det vi også. Stan­dard er at disse barna blir nek­tet det meste - nek­tet over­vå­king under fød­sel, kei­ser­snitt, puste­hjelp, sonde­mat, un­der­sø­kel­ser etc. Ikke rart at sta­ti­stik­ken for triso­mi barna er så dys­ter! I ut­gangs­punk­tet ten­ker man seg at en dia­gno­se skal være til hjelp for å til­rette­leg­ge for best mulig be­hand­ling, men slik er det ikke med denne dia­gno­sen. Den blir i ste­det et hin­der for god be­hand­ling.

I hver­da­gen opp­le­ver de mye glede. Noen ser på dem med med­li­den­het fordi de har fått et han­di­kap­pet barn, men for Anna Sol­berg og fa­mi­li­en er vesle Ole den fi­nes­te i ver­den. Han er en vid­un­der­lig liten gutt med masse per­son­lig­het. Ved førs­te øye­kast ser han kan­skje ikke så an­ner­le­des ut enn andre barn, men når det gjel­der vekst og ut­vik­ling lig­ger han langt etter. Baby­ti­den varer lenge for disse barna, men han vokser fint etter sin egen kurve, og når sine mile­pæ­ler i sitt eget tempo.

- Vi måtte vente litt på det førs­te smi­let, men når det først kom var det ube­skri­ve­lig stort. Ole er en kon­takt­sø­ken­de gutt. Han føl­ger med, smi­ler og ler masse. Han har lært seg å løfte hodet, gri­per etter ting og els­ker å bli sun­get for. En ny­de­lig, liten og spe­si­ell gutt, sier hun stolt.

En stor mile­pæl

Ole er nå 10 må­ne­der gam­mel. 15. mars fyl­ler han ett år, nok en stor mile­pæl. Iføl­ge sta­ti­stik­ken får 10 til 40 pro­sent av triso­mi 18-bar­na som fødes i live opp­le­ve ett­års­da­gen sin, av­hen­gig av stu­di­er som er gjort og om de får be­hand­ling eller ei.

Anna Sol­berg hus­ker til­ba­ke til ny­født-ti­den, like før de skul­le reise hjem fra syke­hu­set. Hun ble spurt om det ikke var vans­ke­lig å se andre reise ut med sine fris­ke barn, og om hun følte sorg. Men hun kjent bare lykke.

- Jeg viss­te jo ikke hvor­dan Ole ville klare seg ved fød­se­len, og nå skul­le jeg til og med få ham med meg hjem! For­vent­nin­ge­ne var på en måte ned­jus­tert, og så blir man så utro­lig glad for alt det gode, og tiden, man får opp­le­ve, sier hun.

Sol­berg for­tel­ler at de fikk mange til­bake­mel­din­ger etter at ar­tik­ke­len om Ole ble lagt ut på dagen.no. Ute­luk­ken­de po­si­ti­ve fra folk som ga dem støt­te og som stil­te seg ufor­stå­en­de til at helse­ve­se­net kunne være så ne­ga­tivt inn­stilt til triso­mi 18-bar­na.

Selv om livet ikke all­tid går på skin­ner, gle­der hun seg over alt det po­si­ti­ve som skjer rundt dem. Hun opp­le­ver nå at opp­føl­gin­gen rundt Ole er god. En an­svars­grup­pe med fag­folk er etab­lert.

For Sol­berg er det vik­tig å få fram at de ikke bare har møtt ky­nis­me i helse­ve­se­net etter at Ole ble født, men også venn­lig­het. Det er den ne­ga­ti­ve og dis­kri­mi­ne­ren­de hold­nin­gen til triso­mi 18 de vil til livs.

- Mitt an­lig­gen­de er at disse barna må få den hjel­pen de tren­ger. Døden er ikke det beste for alle disse barna, slik vi ble for­talt. Nå håper og tror jeg at lille­gutt vil få god be­hand­ling frem­over, sier hun.

(Dagen)

Fakta om Trisomi:

Friske mennesker har 46 kromosomer (fordelt i 23 kromosompar) i hver celle, unntatt i kjønnscellene, som har halvparten.

Down syndrom er den vanligste trisomien, trisomi 21.

Trisomi 18 innebærer tre utgaver av kromosom 18, er nest vanligst, også kalt Edwards syndrom.

Powered by Labrador CMS