FØRSTE KVINNE: Kaja Burhol Austad er første kvinne til å bli ordinert i Flekkefjord kirke. Hun føler likestillingen i kirken er på rett vei. FOTO: Kirsti Rom

Nå er 40 prosent av nytilsatte prester kvinner: – Takknemlig for at tidene har forandret seg

Det sier Kaja Burhol Austad (27), som nylig ble første kvinne til å bli ordinert som prest i Flekkefjord kirke.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 21. juni ble Kaja Burhol Austad ordinert av biskop Stein Reinertsen i Flekkefjord kirke. Dermed ble hun den aller første kvinnelige presten til å bli ordinert i Flekkefjord.

– Jeg kjenner meg aller mest takknemlig for at tidene har forandret seg og at kjønn ikke var et tema da jeg skulle bli ordinert, sier Burhol Austad til Kristelig Pressekontor (KPK).

Hun forteller at for 20 år siden måtte en kvinnelig prest fra Flekkefjord dra til Moi i Stavanger bispedømme for å bli ordinert da den daværende biskopen i Agder ikke ville ordinere kvinner.

– Det var flott å kunne bli ordinert på stedet jeg vokste opp, sier den nyordinerte presten som nå skal jobbe i Tyristrand og Hole menighet i Ringerike kommune.

Over en tredjedel er kvinner

Den norske kirke har ikke en samlet statistikk over ordinasjoner, men leder for Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum forteller at 36 prosent av prestene i Dnk er kvinner.

– Likestilling i kirken kommer ikke av seg selv, den er det mange som har måttet jobbe for. I 2019 var 40 prosent av de som ble tilsatt som prester kvinner, det er jeg glad for. Jeg er opptatt av at de rette personene finner veien frem til jobb i Den norske kirke, og da må ikke forhold som kjønn eller seksuell identitet brukes til å stenge noen ute, skriver hun i en e-post til KPK.

Over halvparten i England

I følge nylig publiserte tall utgjorde kvinner 51 prosent av førsteordinasjonen av 570 prester (deacon) i Den engelske kirke i fjor. Det er første gang kvinner utgjør flertallet av de nylig ordinerte i Den engelske kirke, skriver nettstedet Christian Today.

Den engelske kirke opererer med det såkalte treleddede embete (deacon – priest - bishop) der ordinasjon til deacon er første steg til å bli prest, ulikt diakoner i Norge som har en egen likestilt tjeneste.

Den nye statistikken viser også at kvinner utgjorde rundt en tredjedel (32 prosent) av Den engelske kirkes aktive presteskap i 2019, og innehar et økende antall seniorstillinger, som biskoper, erkediakoner og katedraldekaner, med en økning fra en kvart i 2018 til 27 prosent i fjor.

– De siste årene har det vært et økende mangfold blant våre geistlige, men vi vil ikke være tilfredse før de som er i offentlig tjeneste virkelig gjenspeiler hele kirken og samfunnene de tjener, sier direktøren for Ministry of the Church of England, biskop Chris Goldsmith.

Biskopen av Derby, Libby Lane, som var den første kvinnelige biskopen i Den engelske kirke, takker Gud for at kvinner nå har et tydelig og synlig nærvær blant presteskapet i kirken.

MERKER FORSKJELL: Ekteparet Jacob Breda Antonsen og Kaja Burhol Austad opplever at de som prester blir møtt med ulike forventninger og kommentarer. FOTO: Kirsti Rom

Blir møtt forskjellig

Burhol Austad er positivt overrasket over at kirken i England, som først fikk en kvinnelig biskop i 2015, 22 år etter Den norske kirke i 1993, nå har overvekt av kvinner blant de ordinerte.

– Jeg tenker at det går rett vei både der og her i Norge. På teologistudiet på MF var det også god kjønnsfordeling blant prestestudentene, sier hun.

Presten har ikke opplevd at kjønn har vært et stort tema, hverken på studiene eller som sommervikarprest flere år i Molde.

– Men jeg merker fortsatt at mange har en forventning om at en prest er en mann på 50 pluss. Jeg håper folk på sikt kan få et mer mangfoldig bilde av hva en prest kan være, både når det gjelder kjønn og alder, sier hun.

Burhol Austad er gift med Jacob Breda Antonsen som også er prest og ble ordinert i fjor. De har glede av hverandres erfaringer men opplever å bli møtt veldig forskjellig som prester.

– Det er tydelig at folk fortsatt forventer å se en mann. Jacob får aldri kommentarer hverken på utseende eller kjønn, mens jeg får det i mye større grad. Det er jo interessant å se hvor stor forskjell det er.

Powered by Labrador CMS